вторник, 14 юли 2009 г.

Кростата с летни плодове

Кростата /crostata/ е обикновен италиански десерт, най - общо печена тарта във форма на пай. Спорен френски негов аналог е galette. По традиция, се приготвя, чрез сгъване на краищата на маслено тестото върху горната част на конфитюр / мармелад, плодове/. Някъде го наричат /rustic/ селски вид сладкиш. Има очатованието на онези десерти, които не кокетничат с вид, но доминират с чудесен вкус и аромат. Традиционно се използват като пълнеж череши, праскови, круши, кайсии, ябълки, боровинки. Избрах свежи летни плодове – кайсии и праскови, череши, сливи -джанки.



Кростата с летни плодове

Тесто:
1 ч.чаша /250 мл/ брашно
125 гр. масло
1щ.сол
2 с.л. захар
2 с.л. СТУДЕНА вода
ванилия за аромат

За пълнежа:
Около 2 ч.чаши изчистени свежи плодове
3-4 с.л. ароматен конфитюр /избрах от ягоди/
3 с.л. смлени бисквити
3 с.л. захар
2 с.л. брашно/нишесте
50 гр. масло
могат да се добавят и ядки
1 жълтък за намазване
кристална и пудра захар за поръсване

Подготвя се тестото за кростата. В процесор се разбива маслото с брашно и сол. Добавят захарта, ванилията и 2 с.л. СТУДЕНА вода. Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разточва на кръгъл лист върху хартия за печене с дебелина около 5-7 мм. Поставя се в тава. Отгоре леко се трасира кръг, с около 5-6 см. по-навътре от периферията. Очертанието се намазва с конфитюр и поръсва се с бисквитите,които ще поемат част от влажността на плодовете. Подреждат се плодовете, поръсва се брашно, захар и парченца масло.Краищата на тестото се повдигат над плодовете към вътрешността.
Тестото се намазва с жълтък и поръсва с кристална захар.
Пече се около 30 мин., до златисто.



Внимателно се изважда, ръси се с пудра захар и след леко охлаждане – сервира.
Топка сладолед или сметана му подхожда чудесно.



Студен сладкишът се реже по-лесно, но хладък е по-вкусен.

Може да се залее с яйчен крем и да се запече допълнително, но избрах по-лек, диетичен? вариант.

Ясно, е че рецептите и вариантите както за тестото, така и за пълнежа са многобройни. Използвах като базови тази и тази, но с мои изменния.

17 коментара:

  1. Направо усещам аромата и вкуса на кростата :) Приятна вечер, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова е красив цветово,че няма как да не те изкуши.А е и съвсем подходящ за сезона.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница,
    Дани,
    Благодаря ви , момичета!
    Този сладкиш има своето очарование - обикновен, но ароматен и вкусен.
    Хубава лятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. this is amazing pie with fruits!I most make it!!kiss!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш!
    Изглежда невероятно, а предполагам и вкуса му е също така неповторим и запомнящ се.
    Благородно ти завидях за черешите. Обожавам ги, а при нас отдавна вече няма на пазара. Днес дори се разочаровах, че и кайсиите почти са изчезнали.

    В очакване съм на твоето поредно плодово изкушение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Vera,
    Laura,
    Thank you very much
    Smile day, Diana

    Ralfieta,
    добре дошла.
    Радвам се, че открих твоят блог - веднага го поставих в любими.
    А това са вече последните градински череши, които все още съхранявам в хладилника. Но тази кростата може да се направи със всякакви плодове.

    Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Цветно, плодово, ароматно и вкусно! Дианка, много свежо лятно предложение! Снимките са както винаги като за кулинарно списание!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Милена,
    наистина е лятно предложение, макар че го приготвих и снимах през мрачния и дъждовен уикенд.
    Благодаря за милите думи,
    но съм далече от това ниво.

    Хубав и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен сладкиш,Диди.Поздравления.Много слънчево изглежда.А ароматът се разнася дори през монитора.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, благодаря много!
    Вече писах - обикновен, но хубав сладкиш!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен сладкиш! Благодаря за рецептата. Поздравления!!! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дария,
    радвам се, че ти допада тази идея!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Днес направих сладкиша -стана много вкусен-имах от сливите "ренглоти"а те имат страхотен аромат

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,
    така ме зарадва!
    Благодаря ти за доверието!
    А за аромата си напълно права - с "ренглоти" сигурно е вълшебен.
    Хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Който не чете навреме -така е .Днес правих "Галет със смокини"От "кулинарно в кухнята с Йоана"и чак като въпросните смокини започнаха да пускат сос се сетих за твоята кростата ,която правих и бях много доволна и отново прочетох твоите подробни писания .Така установих ,че е трябвало да сложа счукани бисквити да поемат сосчето.Сладкиша още е топъл и не знам какво стана ,но иначе тестото стана много хубаво.За друг път ще знам да си опитвам изпитани рецепти-ама нали знаеш "пусто любопитство"Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,
    представям си аромата и вкуса на смокините - сигурно е станал страхотен, въпреки повечето сосче.
    Честит празник и да ти е вкусно, Диана

    ОтговорИзтриване