петък, 24 юли 2009 г.

Да се разхладим със сорбет

Думата “Sorbet /сорбет” произлиза от арабски език и дефинира ледено-плодова смес, която е без съдържание на мляко.
Произходът на сорбета не e еднозначно определен. Легенда гласи, че пръв римският император Нерон, смесва сняг с вино и мед, по време на един от походите си, и така изобретява сорбетът. Сведения за направата на скрежина от сняг, плодов сок и плодове, преди Новата ера, има и от Китай, с предположения, за популяризирането му в Европа от Марко Поло. Тук се вмества и терминът шербет SHERBET/ charbet/ , идващ от турски, респ. арабски за подсладена напитка от сок и вода. Разликата между двете е спорна. Езиковото и кулинарно развитие не предполагат категорично определение.
Приема се, че шербетът съдържа и мляко. Французите намират приложението на сорбета по етикета на хранене, като го сервират след предястията, с цел да се “изчисти” небцето и подготви за вкуса на основното ястие.




Има много и различни рецепти за сорбет, касаещи се най-вече за процент концентрация /съотношение/ между плодова смес и захарен сироп. И тук, както при плодовите сладоледи, повишеното съдържание на плод предполага и по-голяма кристализация. Сорбетът често съдържа алкохол, а това снижава температурата му на замръзване,така както и захарта. Добавката на лимонов сок и алкохол, използването на специални уреди позволява да се получи по-мека структура. Важно е да се знае, че плодовете с по-голямо съдържание на пектин се топят и по-бързо.
Аз съм приела като удачно за нас вкусово съотношение 2:1 на пюре плод и захарен сироп за рецепта на


Сорбет


Продукти :
1 ч.чаша вода от 200 мл.
¾ ч.чаша захар
1 с.л. мед

1-2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. алкохол, избрала съм калвадос /може и без алкохол/
лимонова кора
Плодове по избор /аз съм избрала/
Сливи и къпини
Киви, пъпеш и лайм
Пъпеш и праскови

Водата със захарта и меда ври 5 мин. на умерена температура. Получава се захарен сироп с количество 250 мл.

Съотношението е 200 мл. пасирано фреш пюре от плод и 100 мл. от захарния сироп.
Добавя се лимоновия сок, калвадоса и поставя за 20-30 мин. в машината за сладолед.

След лекото кристализиране, изглежда доста меко, се прехвърля във купи и замразява във фризер.



Вкусно се комбинира с плодове, шоколад, сок или шампанско.




Не мога да пропусна неустоимите предложения за малинов шербет от Марианка и Кеми.

7 коментара:

  1. Your pictures are always gorgious..I like sorbets,and I did do some...Nice choice of fruits..beautifull colours..

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен пост и хубаво разхлаждащо предложение!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново оригинално,Диди!
    Имаш награди при мен!
    Чакам те ...
    Целувки,Краси

    ОтговорИзтриване
  4. VŽcool,
    thank you very much.
    Glad you like it
    Hug Diana

    Зорница,
    Дими,
    благодаря ви от сърце!

    Краси,
    с удоволствие идвам при теб,
    дано и ти си взела твоите награди от мен.

    Хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. О, сорбет като твоя бих опитвала всеки ден, не само в жеги! Разкошни снимки и чудесна рецепта!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Милена,
    много ти благодаря - толкова си позитивна и добронамерена!
    Сърдечен поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване