вторник, 28 юли 2009 г.

Соленки със сирене

Рецептите за соленки са толкова много, сходни и в същото време разнообрази. Въпрос на пропорции. Определено смятам, че всеки има своя рецепта, както и възможностите за импровизация. В къщи много обичаме сирене, всякакви видове сирена. Освен класиката за гарниране с плодове и ядки, ни допада и допълнението с малки хапки. Соленките, които направих са от налични продукти - получиха се с маслен вкус, мекички и ароматни.


Соленки със сирене

Продукти:
65 масло със стайна температура
2/3 ч.чаша /от 200 мл./ бяло брашно
1/3 ч.чаша царевично брашно
100 гр. меко сирене /използвах тип "крема"
1 с.л. пармезан
¼ ч.л. смян микс от зърна бял пипер
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
1 с.л. сметана
½ к.л. захар
Още: за намазване - 1 белтък,
може настърган пармезан, сусам или филирани ядки.
Фурната се загрява на 190 º С.
Масло, брашно, сирена, сол и пипер се разбиват в пасатор с открит нож приспособление до хомогенно тесто. /Или се стрива на трохи масло с брашно и омесват всички съставки./ Оформя се топка, която се доомесва с брашно /около 2 с.л./. Оставя се в хладилник за около час. Разточва се кора, с дебелина не повече от 3-4 мм и с формичка се изрязват фигурки. Частта от тестото, с което не се работи се държи в хладилник.
Всяка хапка се маже с белтък, и поръсва, по желание с пармезан, кашкавал, ядки.
Пекат се върху хартия за печене до леко порозовяване около 6 - 8 мин. /в зависимост от големината на хапките/.
Дозата може да се удвои - излизат около 2 дузини.
От същото тесто могат да се изпекат тарталети и напълнят с млечен пастет, или да се слепят тип сандвичи.



Подходящо допълнение са и към салати - при нас гриловани праскови с моцарела, и чаша бяло вино.


Рецептата е комбинирана от царевични крекери и моите
хапки формаджи.
Все пак, стремейки се да зачитам авторските права, проверих най-близките по съставки рецепти:
На Йоли и на Марианка, в чиито чудесни предложения няма набухвател, а и в съставките има разлика.

9 коментара:

  1. О, тези соленки определно биха ни допаднали и на нас като любители на сиренето и бялото вино :-) Много ми хареса и идеята за тарталети! Многофункционлно и оригинално, Дианка!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Милена,
    Благодаря много,
    Мисля си, че от почти всяко тесто за соленки могат да се направят и тарталети.

    Хайде, очаквам твоите изкушения...
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Beautifull pictures again...I love chees..perfect recipe...

    ОтговорИзтриване
  4. wow!!!!!!!
    Delicius food, i love kitchen i am always looking for recipes, your blog is realllllllllyyyyyyy amaaaaaaazzzzzinggggggggggggggg!!!!
    thank you for your visit..Laura.

    ОтговорИзтриване
  5. VŽcool ,
    Thank you very much!
    You are very attentive to me ,
    it makes me happy.
    Hug for you, Diana

    Josefa Laura ,
    Thanks for the praise!
    Glad you visit my blog.
    I also like your work.
    Greetings to you, Diana

    ОтговорИзтриване
  6. Ех,Диди!Оригинално и примамливо...
    толкова изкущаващо...
    Красота!

    ОтговорИзтриване
  7. Краси,
    благодаря много -
    ценя твоето мнение!
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Andrea,
    Thank you very much for visiting and good evaluation.
    Smile day, Diana

    ОтговорИзтриване