вторник, 1 септември 2009 г.

Унгарски бисквитки

Харесваме дребни биксвитки или малки сладкиши към кафето. Разнообразието от идеи и рецепти с варианти е толкова голямо, че рядко ги повтарям в същия вид. Тези, обаче ги правя често. Бързи, лесни, с налични продукти и вкус на класическата обикновена бисквита.
Наречени са "унгарски", предполагам по аналогия на добуш тестото, различни са от класическите маслени Linzer Cookies, но са вариант на захарни бисквитки.



Унгарски бисквитки

Продукти за 3 дузини:
100 гр. меко масло
125 гр. пудра захар
1 яйце
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия, лимон / кокос за аромат

По желание за слепване- мармелад, шоколад, маслен крем.

В блендер се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи- масло със захарта, после – яйца , брашно с бакпулвер и аромат.
Разточва се кора с дебелина 0,5 см. и изрязват формички. Потапят се в кристална захар или намазват с жълтък.



Пекат се до порозовяване в умерена фурна.



Могат да се слепят с мармелад, крем или потопят в разтопен шоколад, както и с карамелена глазура "ала Добуш" пастички.



От същото тесто може да се изпекат тарталети и напълнят с баварски крем.
Рецептата е многократно изпробвана от книгата “Соленки, сладкиши, кремове” на Добрина Венкова.
Още варианти на бисквитките: обикновени, сърчица, със захар и кокос.

15 коментара:

  1. Прекрасни бисквитки!
    Иска ми се да се пресегна и да си взема поне една :)
    Дианче, хрупкави ли са или мекичи?

    ОтговорИзтриване
  2. Прелест!

    Ведра и успешна седмица, мила Диани :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Скъпа моя Диди, перфектни са, просто ми иде да протегна ръка към монитора и да си взема от тях! Целувки и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно, многофункционално и красиво във всички разновидности! Снимките ти са както винаги разкошни, а идеите за поднасяне креативни и стилни!
    Блогът ти ме зарежда с много позитивна енергия, Диани :-)

    Поздрави, Милена
    хохох

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка,
    Дими,
    Мими,
    Милена
    благодаря ви -
    толкова похвали за едни обикновени, /крехки Илианка,/ бисквитки, някак ми е неудобно...
    Прегръдка и сърдечна усмивка за всяка от вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Струва ми се, че просто се топят в устата :)

    ОтговорИзтриване
  7. О... не е честно:останаха ли и за мен ?

    ОтговорИзтриване
  8. Зорница,
    Дани,
    благодаря ви момичета -
    "черпя" ви с удоволствие!
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    впечатлена съм от новото ти предложение. Наистина бързи и лесни бисквитки, но същевременно толкова нежни.
    Възможността да приготвим от тестото различни сладки изкушения ги прави мултифункционални и още по-значими.

    С пожелания за нежен и цветен месец септември, така както е началото му в твоя блог.
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат изкушаващи и вкусни!Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Cookies look adorable, and your photos are lovely as always. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Таня,
    Нанита,
    благодаря ви момичета -
    нека и вашият септември бъде
    топъл, нежен и цветен! Диана

    Laura,
    Andrea,
    thanks a lot!
    You are very good to me!
    hugs and kisses, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. За първи път се опитах да напрява бисквитки.Това бяха ТЕЗИ бисквитки.Те не се точеха!!!Трябваше да ги шприцовам!

    На следващият ден направих с малко повече брашно,пак не се точеха, и залепнаха по целият шприц.

    Кса може една рецепта,да бъде без вода??

    От едно разочаровано дете на 9 г.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен,
    много ми е тъжно да прочета за твоите първи проблеми с правенето на сладки. Наистина съжалявам, че не са успяли да се получат.
    Това е една универсална рецепта за сладки - може би се е объркало нещо с грамажа или съотношението в пропорциите.
    Това е моя e:mail
    dianadoychinova12@gmail.com
    пиши, ако искаш да обсъдим откъде е дошъл проблема.
    Убедена съм, че това моментно разочарование няма да намали желанието ти за кулинарни изяви.
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване