четвъртък, 3 септември 2009 г.

"Модерната" салата на баба

С умиление си спомням онези детски спомени, за странните ми тогава вкусови комбинации между пъпеш със сол, грозде, диня или круши със сирене, понякога и с хляб. Сега вече са част от ежедневното ни лятно меню. Макар и да не съм фен на артистичните имена за рецепти, нарекохме тази комбинация от диня, синьо сирене и коктейлни скариди

"Модерната" салата на баба


Количеството на продукти - по желание.

Парчета диня, които се оформят като паралелепипеди. Издълбават се от едната страна с малка лъжичка за топчета.
Дресинг:
1 ч.л. мед
1-2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. нарязан пресен босилек

Скаридите са приготвени по рецептата и технология от моето предложение към месечно предизвикателство на 'Гответе с мен..." Коктейлните скариди се мариноват за около 30 мин. – 1 час в :
Зехтин 50 мл.
кората на 1 лимон
няколко капки коняк
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. босилек/ мента
сол, черен пипер на вкус
Изваждат се скаридите от марината, подсушават се и запичат в тиган с масло на силен огън за около 1-2 мин.

Отворчетата в динята се пълнят с парчета синьо сирене, поръсва с с дресинг и морска сол. Отгоре се поставят и скаридите.


Сервират се с още листа босилек, който допълва и обогатява вкусово съставките.


5 коментара:

  1. Nada,
    Laura,
    Thanks a lot!
    Flower for you, Diana
    http://gallery.slovar.org.uk/data/media/4/P1310055.jpg

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинално, свежо и нестандартно предложение, Диани! А представянето е както винаги много стилно и елегантно!
    Имаш невероятната способност да заинтригуваш почитателите на твоя блог!

    Слънчев уикенд!
    хохох

    ОтговорИзтриване
  3. Милена,
    благодаря ти -
    винаги си толкова добронамерена и позитивна към мен.
    Хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване