събота, 5 септември 2009 г.

Сметанов мус с праскови

Предполагам, че няма да учудя вече някой, ако започна този пост с: Oбичам праскови. Обичам почти всички плодове, но прасковите са едни от моите фаворити. В същото време ги пренебрегвам за сладкиши - предпочитам ги ароматни и свежи. Последните дни изобилето от по-меки праскови ме провокира да потърся разнообразие. Открих този чешки


Сметанов мус с праскови


За 6 големи порциии:
6 -8 с.л. захар, според сладостта на прасковите
1 / 2 чаша ароматно бяло вино (сухо или сладко)
6 големи узрели праскови, без костилка и обелени праскови
2 с.л. желатин
2 чаши течна сметана 30%, разбита с 4 с.л. пудра захар
50 гр.разтопен или настърган бял шоколад /желание/
1 с.л. смлени филирани бадеми
ванилия, канела за аромат

Начин на приготвяне:
Кипва се виното и захарта и прибавят нарязаните праскови. Ври на умерен огън /за около 20 мин./, до омекване на прасковите и сгъстяване на сока. Охлажда се и пасира, но не много ситно.
Желатинът се накисва за 20 мин, в 10 с.л. вода и разтопява, без да завира. Леко се охлажда.
Разбива се сметаната, ароматизира се и обединява с прасковеното пюре. Налива се желатинът и разбива до хомогенизиране.
Порционизира се в намокрени или намазнени чашки, охлажда се мин. 3-4 часа, най-добре за нощ.


Сервира се с още сметана и шоколад, ядки и сладолед, глазирани праскови или пюре.


Рецептата, с изменения е адаптирана от Czech Broskvovi Krem.

11 коментара:

  1. Царица си на тези десерти!!!Поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  2. Mммм изглежда много добре, и аз предпочитам прасковите натурални :) но идеята за този мус ми харесва, прасковите се допълват с него :)

    ОтговорИзтриване
  3. Трудно се устоява на това предложение.Много е хубаво!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    Зорница,
    Нанита,
    благодаря ви за милите думи!
    Драго ми е, че тази идея ви допада.
    Сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Диани, твоят мус изглежда толкова ароматен, нежен и изкусителен! Признавам, че не си падам по плодови десерти, но твоите докосват всички сетива! А снимките са както винаги чудесно допълнение към рецептите ти!

    Поздрави, Милена
    хохох

    ОтговорИзтриване
  6. Looks very delicious..I just love creme deserts..and fruits on them!

    ОтговорИзтриване
  7. Милена,
    благодаря за тези мили думи,
    Това за докосването важи изцяло за твоите вълшебни изпълнения!
    Топла прегръдка, Диана

    Laura,
    Nada,
    Thank heart,
    you are very good to me!
    Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда великолепно
    Чудесно поднесен :)
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  9. Wonderful dessert, it looks very delicious too. I love the way you design food, it's very elegant and appealing. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Dear Andrea,
    Thanks a lot!
    You're great aesthetes and I am glad you like it.
    Lots of smiles and kisses, Diana

    ОтговорИзтриване