сряда, 16 септември 2009 г.

Пайчета с извара и сини сливи

В сезона на сливите сме. Сливите са новата суперхрана според учените. Изследователи открили, че сливата съдържа толкова антиоксиданти, колкото и боровинките. Така са много полезни, дори и за зъбите.

Има голямо разнообразие от идеи за тяхното максимално използване.Аз най-често ги похапвам свежи, но харесвам вкусът им в сочната тарта "Татин" със сливи, както и с нежно маслено тесто в тарталетки. Това е още една, изпълнена в индивидуални порции - основа от бисквитено тесто и смлени ядки, слой кремообразна извара, парчета сливи и маслена поръска.


Пайчета с извара и сини сливи



Продукти за 12 порции:
80 гр. меко масло
165 гр. захар пудра/1 1/3ч. чаша/
½ настъргана кора ситно на портокал
2 яйца
50 мл. мляко
100 г (2/3 ч.чаша) брашно
80 гр. смлени лешници /бадеми или орехи, 1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер

350 гр. извара /сирене крема
40 гр. пудра захар /1/3 ч.чаша/
1 жълтък
няколко сливи, тънко нарязани

20 гр. ядки, едро нарязани /2с.л./
10 гр. масло
20 гр. пудра захар /2 с.л./

Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се маслото и пудрата захар за основното тесто. Добавят се портокаловата кора и яйцата, едно по едно, след това и млякото.
Смесват се сухите съставки - брашно, смлени ядки,бакпулвер.
Обединяват се двете смеси и се пълнят намазани с масло формички за мъфини или други.

Разбиват се изварата с пудрата захар и жълтъка. С лъжица се поставя върху кексовата основа. Отгоре се подреждат ивиците сливи.
Стриват се маслото с пудрата захар и ядките и поръсват сливите.

Пекат се около 20-25 мин., охлаждат се 5 мин. и може да се извадят от формичките, след леко освобождаване периферията с нож.
Могат да се сервират с още глазирани сливи, или сос.


Подходящо допълнение е сладолед, а аз използвах и сливов сорбет.



13 коментара:

  1. This looks amazing. I love prunes and I think it's pity that they'r not used more often in desserts. :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, Диани, изглеждат толкова ароматни и красиви! Малка цветна и плодова фантазия!

    Поздрави, Милена
    хохох

    ОтговорИзтриване
  3. Сърдечно благодаря, Кеми!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Andrea,
    Thank you very much.
    And I think also ... Plums are not used so often.
    Nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно предложение.Благодаря за информацията за сливите и зъбите.Ще ги препоръчвам на пациентите.Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много нежни и красиви кексчета! Стилно и елегантно поднесени както само ти си умееш!

    ОтговорИзтриване
  6. Милена,
    Дани,
    Мими,
    благодаря ви!
    Направихте празникът ми още по хубав!
    Топла прегръдка и усмивка за всяка една от вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Диани,че поднасяш всичко с толкова красота и стил!Много често правя десерти със сини сливи.Ще опитам и този.
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Хей.. за пореден път ме удивляваш и изкушаваш, Диани :-)))

    Златни са ръцете ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Nanita,
    Дими,
    красотата при вашите предложения е едно от нещата, които всеки път ме карат да отварям широко очи и наслаждавам.
    Благодаря ви и аз, Диана.

    Vera,
    hello, well you came!
    Тhanks a lot&
    Greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно предложение,Диди!
    Покрай него ми хрумна и друго...
    Благодаря ти!
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  11. Краси,
    благодаря ти!
    Ще очаквам с нетърпение твоята идея,
    целувки и от мен, Диана

    ОтговорИзтриване