петък, 24 юли 2009 г.

Да се разхладим със сорбет

Думата “Sorbet /сорбет” произлиза от арабски език и дефинира ледено-плодова смес, която е без съдържание на мляко.
Произходът на сорбета не e еднозначно определен. Легенда гласи, че пръв римският император Нерон, смесва сняг с вино и мед, по време на един от походите си, и така изобретява сорбетът. Сведения за направата на скрежина от сняг, плодов сок и плодове, преди Новата ера, има и от Китай, с предположения, за популяризирането му в Европа от Марко Поло. Тук се вмества и терминът шербет SHERBET/ charbet/ , идващ от турски, респ. арабски за подсладена напитка от сок и вода. Разликата между двете е спорна. Езиковото и кулинарно развитие не предполагат категорично определение.
Приема се, че шербетът съдържа и мляко. Французите намират приложението на сорбета по етикета на хранене, като го сервират след предястията, с цел да се “изчисти” небцето и подготви за вкуса на основното ястие.




Има много и различни рецепти за сорбет, касаещи се най-вече за процент концентрация /съотношение/ между плодова смес и захарен сироп. И тук, както при плодовите сладоледи, повишеното съдържание на плод предполага и по-голяма кристализация. Сорбетът често съдържа алкохол, а това снижава температурата му на замръзване,така както и захарта. Добавката на лимонов сок и алкохол, използването на специални уреди позволява да се получи по-мека структура. Важно е да се знае, че плодовете с по-голямо съдържание на пектин се топят и по-бързо.
Аз съм приела като удачно за нас вкусово съотношение 2:1 на пюре плод и захарен сироп за рецепта на


Сорбет


Продукти :
1 ч.чаша вода от 200 мл.
¾ ч.чаша захар
1 с.л. мед

1-2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. алкохол, избрала съм калвадос /може и без алкохол/
лимонова кора
Плодове по избор /аз съм избрала/
Сливи и къпини
Киви, пъпеш и лайм
Пъпеш и праскови

Водата със захарта и меда ври 5 мин. на умерена температура. Получава се захарен сироп с количество 250 мл.

Съотношението е 200 мл. пасирано фреш пюре от плод и 100 мл. от захарния сироп.
Добавя се лимоновия сок, калвадоса и поставя за 20-30 мин. в машината за сладолед.

След лекото кристализиране, изглежда доста меко, се прехвърля във купи и замразява във фризер.



Вкусно се комбинира с плодове, шоколад, сок или шампанско.




Не мога да пропусна неустоимите предложения за малинов шербет от Марианка и Кеми.

7 коментара:

VŽcool каза...

Your pictures are always gorgious..I like sorbets,and I did do some...Nice choice of fruits..beautifull colours..

Еoc каза...

Много интересен пост и хубаво разхлаждащо предложение!

Dimitrana S. каза...

Свежо и красиво е при теб, Диани!

Прегръдка и :-)

Краси каза...

Отново оригинално,Диди!
Имаш награди при мен!
Чакам те ...
Целувки,Краси

di_ani каза...

VŽcool,
thank you very much.
Glad you like it
Hug Diana

Зорница,
Дими,
благодаря ви от сърце!

Краси,
с удоволствие идвам при теб,
дано и ти си взела твоите награди от мен.

Хубави почивни дни, Диана

Milen@ каза...

О, сорбет като твоя бих опитвала всеки ден, не само в жеги! Разкошни снимки и чудесна рецепта!

Поздрави, Милена

di_ani каза...

Милена,
много ти благодаря - толкова си позитивна и добронамерена!
Сърдечен поздрав и усмивки, Диана