вторник, 14 юли 2009 г.

Кростата с летни плодове

Кростата /crostata/ е обикновен италиански десерт, най - общо печена тарта във форма на пай. Спорен френски негов аналог е galette. По традиция, се приготвя, чрез сгъване на краищата на маслено тестото върху горната част на конфитюр / мармелад, плодове/. Някъде го наричат /rustic/ селски вид сладкиш. Има очатованието на онези десерти, които не кокетничат с вид, но доминират с чудесен вкус и аромат. Традиционно се използват като пълнеж череши, праскови, круши, кайсии, ябълки, боровинки. Избрах свежи летни плодове – кайсии и праскови, череши, сливи -джанки.



Кростата с летни плодове

Тесто:
1 ч.чаша /250 мл/ брашно
125 гр. масло
1щ.сол
2 с.л. захар
2 с.л. СТУДЕНА вода
ванилия за аромат

За пълнежа:
Около 2 ч.чаши изчистени свежи плодове
3-4 с.л. ароматен конфитюр /избрах от ягоди/
3 с.л. смлени бисквити
3 с.л. захар
2 с.л. брашно/нишесте
50 гр. масло
могат да се добавят и ядки
1 жълтък за намазване
кристална и пудра захар за поръсване

Подготвя се тестото за кростата. В процесор се разбива маслото с брашно и сол. Добавят захарта, ванилията и 2 с.л. СТУДЕНА вода. Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разточва на кръгъл лист върху хартия за печене с дебелина около 5-7 мм. Поставя се в тава. Отгоре леко се трасира кръг, с около 5-6 см. по-навътре от периферията. Очертанието се намазва с конфитюр и поръсва се с бисквитите,които ще поемат част от влажността на плодовете. Подреждат се плодовете, поръсва се брашно, захар и парченца масло.Краищата на тестото се повдигат над плодовете към вътрешността.
Тестото се намазва с жълтък и поръсва с кристална захар.
Пече се около 30 мин., до златисто.



Внимателно се изважда, ръси се с пудра захар и след леко охлаждане – сервира.
Топка сладолед или сметана му подхожда чудесно.



Студен сладкишът се реже по-лесно, но хладък е по-вкусен.

Може да се залее с яйчен крем и да се запече допълнително, но избрах по-лек, диетичен? вариант.

Ясно, е че рецептите и вариантите както за тестото, така и за пълнежа са многобройни. Използвах като базови тази и тази, но с мои изменния.

17 коментара:

Еoc каза...

Направо усещам аромата и вкуса на кростата :) Приятна вечер, Дианка!

Dani каза...

Толкова е красив цветово,че няма как да не те изкуши.А е и съвсем подходящ за сезона.Поздравления!

di_ani каза...

Зорница,
Дани,
Благодаря ви , момичета!
Този сладкиш има своето очарование - обикновен, но ароматен и вкусен.
Хубава лятна вечер, Диана

Vera каза...

this is amazing pie with fruits!I most make it!!kiss!

Ralfieta каза...

Прекрасен сладкиш!
Изглежда невероятно, а предполагам и вкуса му е също така неповторим и запомнящ се.
Благородно ти завидях за черешите. Обожавам ги, а при нас отдавна вече няма на пазара. Днес дори се разочаровах, че и кайсиите почти са изчезнали.

В очакване съм на твоето поредно плодово изкушение.
Поздрави!

mi sello personal каза...

Wow this is delisious crongra...Hugs JLaura

di_ani каза...

Vera,
Laura,
Thank you very much
Smile day, Diana

Ralfieta,
добре дошла.
Радвам се, че открих твоят блог - веднага го поставих в любими.
А това са вече последните градински череши, които все още съхранявам в хладилника. Но тази кростата може да се направи със всякакви плодове.

Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

Milen@ каза...

Цветно, плодово, ароматно и вкусно! Дианка, много свежо лятно предложение! Снимките са както винаги като за кулинарно списание!
Хубав ден!

di_ani каза...

Милена,
наистина е лятно предложение, макар че го приготвих и снимах през мрачния и дъждовен уикенд.
Благодаря за милите думи,
но съм далече от това ниво.

Хубав и слънчев ден, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Страхотен сладкиш,Диди.Поздравления.Много слънчево изглежда.А ароматът се разнася дори през монитора.

di_ani каза...

Йоли, благодаря много!
Вече писах - обикновен, но хубав сладкиш!
Поздрав, Диана

Daria каза...

Чудесен сладкиш! Благодаря за рецептата. Поздравления!!! :)

di_ani каза...

Дария,
радвам се, че ти допада тази идея!
Поздрав, Диана

Dani каза...

Днес направих сладкиша -стана много вкусен-имах от сливите "ренглоти"а те имат страхотен аромат

di_ani каза...

Дани,
така ме зарадва!
Благодаря ти за доверието!
А за аромата си напълно права - с "ренглоти" сигурно е вълшебен.
Хубави почивни дни, Диана

Dani каза...

Който не чете навреме -така е .Днес правих "Галет със смокини"От "кулинарно в кухнята с Йоана"и чак като въпросните смокини започнаха да пускат сос се сетих за твоята кростата ,която правих и бях много доволна и отново прочетох твоите подробни писания .Така установих ,че е трябвало да сложа счукани бисквити да поемат сосчето.Сладкиша още е топъл и не знам какво стана ,но иначе тестото стана много хубаво.За друг път ще знам да си опитвам изпитани рецепти-ама нали знаеш "пусто любопитство"Поздрави

di_ani каза...

Дани,
представям си аромата и вкуса на смокините - сигурно е станал страхотен, въпреки повечето сосче.
Честит празник и да ти е вкусно, Диана