Кростата с летни плодове
Тесто:
1 ч.чаша /250 мл/ брашно
125 гр. масло
1щ.сол
2 с.л. захар
2 с.л. СТУДЕНА вода
ванилия за аромат
За пълнежа:
Около 2 ч.чаши изчистени свежи плодове
3-4 с.л. ароматен конфитюр /избрах от ягоди/
3 с.л. смлени бисквити
3 с.л. захар
2 с.л. брашно/нишесте
50 гр. масло
могат да се добавят и ядки
1 жълтък за намазване
кристална и пудра захар за поръсване
Подготвя се тестото за кростата. В процесор се разбива маслото с брашно и сол. Добавят захарта, ванилията и 2 с.л. СТУДЕНА вода. Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разточва на кръгъл лист върху хартия за печене с дебелина около 5-7 мм. Поставя се в тава. Отгоре леко се трасира кръг, с около 5-6 см. по-навътре от периферията. Очертанието се намазва с конфитюр и поръсва се с бисквитите,които ще поемат част от влажността на плодовете. Подреждат се плодовете, поръсва се брашно, захар и парченца масло.Краищата на тестото се повдигат над плодовете към вътрешността.
Тестото се намазва с жълтък и поръсва с кристална захар.
Пече се около 30 мин., до златисто.
Внимателно се изважда, ръси се с пудра захар и след леко охлаждане – сервира.
Топка сладолед или сметана му подхожда чудесно.
Студен сладкишът се реже по-лесно, но хладък е по-вкусен.
Може да се залее с яйчен крем и да се запече допълнително, но избрах по-лек, диетичен? вариант.
17 коментара:
Направо усещам аромата и вкуса на кростата :) Приятна вечер, Дианка!
Толкова е красив цветово,че няма как да не те изкуши.А е и съвсем подходящ за сезона.Поздравления!
Зорница,
Дани,
Благодаря ви , момичета!
Този сладкиш има своето очарование - обикновен, но ароматен и вкусен.
Хубава лятна вечер, Диана
this is amazing pie with fruits!I most make it!!kiss!
Прекрасен сладкиш!
Изглежда невероятно, а предполагам и вкуса му е също така неповторим и запомнящ се.
Благородно ти завидях за черешите. Обожавам ги, а при нас отдавна вече няма на пазара. Днес дори се разочаровах, че и кайсиите почти са изчезнали.
В очакване съм на твоето поредно плодово изкушение.
Поздрави!
Wow this is delisious crongra...Hugs JLaura
Vera,
Laura,
Thank you very much
Smile day, Diana
Ralfieta,
добре дошла.
Радвам се, че открих твоят блог - веднага го поставих в любими.
А това са вече последните градински череши, които все още съхранявам в хладилника. Но тази кростата може да се направи със всякакви плодове.
Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
Цветно, плодово, ароматно и вкусно! Дианка, много свежо лятно предложение! Снимките са както винаги като за кулинарно списание!
Хубав ден!
Милена,
наистина е лятно предложение, макар че го приготвих и снимах през мрачния и дъждовен уикенд.
Благодаря за милите думи,
но съм далече от това ниво.
Хубав и слънчев ден, Диана
Страхотен сладкиш,Диди.Поздравления.Много слънчево изглежда.А ароматът се разнася дори през монитора.
Йоли, благодаря много!
Вече писах - обикновен, но хубав сладкиш!
Поздрав, Диана
Чудесен сладкиш! Благодаря за рецептата. Поздравления!!! :)
Дария,
радвам се, че ти допада тази идея!
Поздрав, Диана
Днес направих сладкиша -стана много вкусен-имах от сливите "ренглоти"а те имат страхотен аромат
Дани,
така ме зарадва!
Благодаря ти за доверието!
А за аромата си напълно права - с "ренглоти" сигурно е вълшебен.
Хубави почивни дни, Диана
Който не чете навреме -така е .Днес правих "Галет със смокини"От "кулинарно в кухнята с Йоана"и чак като въпросните смокини започнаха да пускат сос се сетих за твоята кростата ,която правих и бях много доволна и отново прочетох твоите подробни писания .Така установих ,че е трябвало да сложа счукани бисквити да поемат сосчето.Сладкиша още е топъл и не знам какво стана ,но иначе тестото стана много хубаво.За друг път ще знам да си опитвам изпитани рецепти-ама нали знаеш "пусто любопитство"Поздрави
Дани,
представям си аромата и вкуса на смокините - сигурно е станал страхотен, въпреки повечето сосче.
Честит празник и да ти е вкусно, Диана
Публикуване на коментар