неделя, 5 юли 2009 г.

Кебап в було

Не съм споменавала досега, че в нашето семейство кулинарните умения са силна страна на мъжете, особено в частта - месо. Предава се от бащата на моя съпруг и най-вече при сина ми. Това е онзи усет, нюх и завидно майсторство, които са в потвърждение на максимата, че най-добрите готвачи са мъже, дори да не са професионални. Тази рецепта, по-скоро комбинация от съставки, е негово предложение, повлияно от вкуса и ароматите на източната кухня.

Кебап в було


Продукти:
Телешка кайма 500 гр.
Нарязани на ситно и добавени към каймата:
Кромид лук 1 средна глава;
Зелена чушка 1 бр. малка;
Червена чушка 1 бр. малка /може и суха/;
1 ск. чесън
Подправки / примерни като вид и пропорции/
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. червен пипер едро смлян лют /ако харесвате/
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. канела
1 щ. натриев глутаминат
1 щ. захар
Парчета було, най-добре крехко агнешко за загъване.
Смесва се всичко, обърква се добре и престоява около ½ до 1 час.
Оформят големи кюфтета, загънат в було и пекат на скара.



Без було от същата смес може да се оформи "нож кебап":
С намазнени ръце се оформят шишовете около плосък предмет / в случая нож с дървена дръжка или без – за да не се стопи от топлината/.
Пекат се на загрята скара по около 5 мин. на страна.
При сервиране ножа може се извади /лесно/ и гарнира по желание.


7 коментара:

Vera каза...

look very good!

Mariana G каза...

Ах, Дианка! Това "звучи" толкова вкусно! Непременно ще пробвам при първа възможност (имам предвид скарата) :)
Поздравления за твоят син и целувки за теб! :)

di_ani каза...

Vera,
thanks ever so much!
kiss& hug

Марианка благодаря,
твоята похвала много ме радва.
Целувки, Диана

Еoc каза...

Дианка, добре се справя синът ти :) много обичам такива неща, и много страдам, че вече в България няма Рамстор :( там имаше такива вкусотии от мляно месо

di_ani каза...

Зори,
благодаря от мое и негово име.
Хубава вечер, Диана

Milen@ каза...

Ммм, изглежда много апетитно! Поздравления за кулинарните умения на синът ти! И у нас скарата е поле за мъжки кулинарни изяви :-)
хохох

di_ani каза...

Милена,
благодаря и от негово име.
На мъжете им подхожда
този вид дейност.
Хубав и слънчев ден, Диана