петък, 10 юли 2009 г.

Киш с патладжан и домати

Още една идея за оползотворяване на налични продукти, но с тестена подложка и сезонни зеленчуци. Става въпрос за заимстваният от френската кухня киш - Quiche Lorraine. И при него вариантите са толкова много – сметана и яйца, различни сирена, със или без месо, зеленчуци. Първоначално се е правел без сирене, в последствие се допълва с Грюер и Ементал. Това и предполага неговата многовариантност. Резултатът винаги е чудесен. Избрах киш на основа патладжан. Обичаме патладжан – вкусен, диетичен и полезен е.



Киш с патладжан и домати


Тесто за 4 -5 тарти
1 чаша брашно от 250 мл.
1/3 ч.л. сол
115 гр. масло
1 жълтък
2 с.л. студена вода

За пълнежа:
1 патладжан - обелен и нарязан на кубчета
2 супени лъжици олио
2-3 яйца
1 / 2 чаша сметана /използвах заквасена/
1 / 2 чаша сирена по избор:
моцарела и пармезан, грюер, ементал, кашкавал, фета - най-добре микс
1 / 4 чаша босилек или магданоз нарязан
2 -3 домата – на кубчета и резени за гарниране
Още кашкавал за поръсване.

Патладжанът се нарязва на кубчета, залива се със студена вода и сол и оставя около 30 мин. да се отдели горчивият сок.
Фурната се загрява на 200С.
Подготвя се тестото за киша. В процесор се разбива масло със сол и брашно. Добавя се жълтък и 2 с.л. СТУДЕНА вода.Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.

Отцежда се патладжанът и подсушава с абсорбираща хартия. В тава се поставя хартия за печене, отгоре се подреждат кучетата патладжан, полива се с 2 с.л. олио и пече за 20 мин.
Разбиват се яйцата, сметаната и сирената, овкусява се с зелените подправки, сол и черен пипер на вкус.
От тестото се разточва лист, един или няколко за индивидуални порции.
Поставя се във форма за печене. Върху него се нарежда запечения патладжан. Могат да се добавят и кубчета домат /почистени от семе и люспи/. Залива се с яйчената смес, рендосва се още кашкавал и аранжира с резени домати.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до леко зачервяване и проверка за суха клечка.


Сервира се леко охладен, ние го харесваме и студен.


Рецептата,с изменения е Eggplant, Tomato Tart.

10 коментара:

Краси каза...

Привет ,Диди!
Чакам те с награди!
Весел ден!
Краси

Еoc каза...

Много вкусно изглежда, голям фен съм на патладжани и всичко приготвено с тях :) Приятни почивни дни, Дианка :)

Daria каза...

Много ти благодаря за тази рецепта!Още сега ще приготвя нещо подобно, разбира се,няма да успея като теб да направя шедьовър, но се надявам да е вкусно. С тиквички може ли?

di_ani каза...

Краси,
много се радвам. Благодаря за вниманието и този твой избор.
Хубава съботна вечер, Диана

Дария, благодаря за милите думи. За мен водеща идея на кулинарията все пак, е вкусовото и след него -зрителното възприятие.

Зори,
Дария
и ние обичаме патладжан и производните с него.
Ще ми е драго, да ви допадне.

Хубава вечер, Диана

Maria каза...

Чуден киш Диденце! Имам награда за теб, немога да те прескоча!Целувки!

di_ani каза...

Мими,
толкова са ми скъпи твоите награди.
Благодаря ти от сърце,
целувки и хубава вечер, Диана

Dimitrana S. каза...

Е, как да не си оближеш пръстите при такива вкусотии?! И аз искам... но никой не ми готви..хмм.. ;-)

Поздрав най-сърдечен за теб, Диани!

Daria каза...

Всички харесаха много това блюдо!Киш с тиквички също е чудесно! Опитай те!

di_ani каза...

Дими,
благодаря за подаръка и пожеланията - бих се радвала на всичко това!
Целувки, Диана

di_ani каза...

Дария,
така се радвам, че ви е допаднал вкусът.
Благодаря за доверието,
хубава вечер, Диана