вторник, 6 октомври 2009 г.

Креп "Сюзет"

И докато подредя следващите снимки, за големите разходки по широки булеварди и красиви градини,нещо класическо френско - фламбирани палачинки Crêpe Suzette.
Създадени, вследствие грешка от 14-годишният помощник сервитьор Анри Шарпантие, вече с безброй варианти на рецепти и изпълнения. Така и не пропуснах да им се насладя - сладки или солени, галят небцето с един много фин и нежен вкус. За домашното им приготвяне избрах тази рецепта от A taste of France, която позволява да се получат тънки и крехки палачинки, които в последствие се напоят с портокаловото масло и при желание да се фламбират.


Креп "Сюзет"


Продукти за 4 големи палачинки:

100 грама брашно
1 голямо яйце и 1 жълтък
щипка сол
1 супена лъжица захар
6 с.л. мляко
2 супени лъжици разтопено масло

Брашното се пресява в купа, добаят се яйцата, щипка сол и захарта. Разбиват се и към тах се налива млякото и разтопеното масло.
Оставят се най-малко 1 час.
Ако сместа се е сгъстила много, се добавя малко студена вода. Консистенцията трябва да бъде малко по-течна от сметана.
Пекат се ТЪНКИ палачини в намазнен с масло тиган, по обичайния начин и се оставят на топло.

Портокалово масло:

50 гр. захар
50 гр. масло
сок от 2 портокала
кора от 1 портокал и лимон
3 с.л. портокалов ликьор /най-добре - Grand Marnier/
2 с.л. бренди /за фламбиране/

Загрява се малко от маслото в тиган и изсипва захарта. След разтопяване на захарта до леко златисто, се маха от котлона. Добавят се останалото масло,сока от портокал, ликьора и разбърква добре. /Оставих го да кипне, за да се изпари алкохолът./
Сгъват се палачинките и поставят в горещия сос.Оставят се да къкрят около минута, като се поливат със соса.
При желание, се залива с брендито и фламбират.




Сервират се веднага, поляти със сос и поръсени с портокаловата и лимонова кора. Аз задуших и няколко резена портокал в същия сос и гарнирах с тях.
За любителите на шоколад:




А комбинацията с сладолед, допълва и обогатява вкусът.

Детайлна демонстрация на Crêpes Suzette - тук.

15 коментара:

  1. Мнооого "френско"...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми този начин за приготвяне на палаченки. Доста ароматни и вкусни изглеждат.Може да се пробвам да ги направя. Благодаря ти за рецептата и демонстрацията!Желая ти хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, вълшебнице..., аз много не обичам палачинки, но тук се облизах няколко пъти вече....
    А във Френската провинция Бретан , палачинките се приготвят от брашно от елда и са тяхната гордост. Пробвала съм няколко пъти да правя в къщи - стават вкусни много и силно здравословни...

    ОтговорИзтриване
  4. Последвах аромата на портокал..

    Чудно! Диани, удоволствие е да те посети човек :-)

    Прегръдка и пожелание за също тъй сладостни, вкусни, дъхави дни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, добре че съм вечеряла, иначе току виж съм хукнала да правя тези креп "Сюзет" :) Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат толкова крехки и вкусни!Ще ми се да си хапна една.
    Усмихнати и ведри дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Дария,
    Мария,
    Дими,
    Зорница,
    Изкушение са - тънки и крехки, напоени със сироп - харесахме ги. Намерих рецепта с бира в сместа от областа на Бретан, но не съжалявам, че избрах тази.
    Благодаря ви и усмихнат ден, Диана

    Laura,
    Vera,
    Thank you very much
    Kisses, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова изкушаващо изглеждат!
    И снимките ти са страхотни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. Нанита,
    Краси,
    аз мисля, че всяка палачинка изкушава, като че има някаква магия в тях.
    Благодаря ви и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, приготвена от теб палачинката има други кулинарни измерение! Прекрасно френско изкушение!

    Спокойна неделя!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  11. ммм, каква изтънчена прелест!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Марта,
    ...френска класика.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване