И докато подредя следващите снимки, за големите разходки по широки булеварди и красиви градини,нещо класическо френско - фламбирани палачинки Crêpe Suzette.
Създадени, вследствие грешка от 14-годишният помощник сервитьор Анри Шарпантие, вече с безброй варианти на рецепти и изпълнения. Така и не пропуснах да им се насладя - сладки или солени, галят небцето с един много фин и нежен вкус. За домашното им приготвяне избрах тази рецепта от A taste of France, която позволява да се получат тънки и крехки палачинки, които в последствие се напоят с портокаловото масло и при желание да се фламбират.
Креп "Сюзет"
Продукти за 4 големи палачинки:
100 грама брашно
1 голямо яйце и 1 жълтък
щипка сол
1 супена лъжица захар
6 с.л. мляко
2 супени лъжици разтопено масло
Брашното се пресява в купа, добаят се яйцата, щипка сол и захарта. Разбиват се и към тах се налива млякото и разтопеното масло.
Оставят се най-малко 1 час.
Ако сместа се е сгъстила много, се добавя малко студена вода. Консистенцията трябва да бъде малко по-течна от сметана.
Пекат се ТЪНКИ палачини в намазнен с масло тиган, по обичайния начин и се оставят на топло.
Портокалово масло:
50 гр. захар
50 гр. масло
сок от 2 портокала
кора от 1 портокал и лимон
3 с.л. портокалов ликьор /най-добре - Grand Marnier/
2 с.л. бренди /за фламбиране/
Загрява се малко от маслото в тиган и изсипва захарта. След разтопяване на захарта до леко златисто, се маха от котлона. Добавят се останалото масло,сока от портокал, ликьора и разбърква добре. /Оставих го да кипне, за да се изпари алкохолът./
Сгъват се палачинките и поставят в горещия сос.Оставят се да къкрят около минута, като се поливат със соса.
При желание, се залива с брендито и фламбират.
Сервират се веднага, поляти със сос и поръсени с портокаловата и лимонова кора. Аз задуших и няколко резена портокал в същия сос и гарнирах с тях.
За любителите на шоколад:
А комбинацията с сладолед, допълва и обогатява вкусът.
Детайлна демонстрация на Crêpes Suzette - тук.
15 коментара:
Мнооого "френско"...Поздрави!
Хареса ми този начин за приготвяне на палаченки. Доста ароматни и вкусни изглеждат.Може да се пробвам да ги направя. Благодаря ти за рецептата и демонстрацията!Желая ти хубави дни!
Ах, вълшебнице..., аз много не обичам палачинки, но тук се облизах няколко пъти вече....
А във Френската провинция Бретан , палачинките се приготвят от брашно от елда и са тяхната гордост. Пробвала съм няколко пъти да правя в къщи - стават вкусни много и силно здравословни...
Последвах аромата на портокал..
Чудно! Диани, удоволствие е да те посети човек :-)
Прегръдка и пожелание за също тъй сладостни, вкусни, дъхави дни :-)
Дианка, добре че съм вечеряла, иначе току виж съм хукнала да правя тези креп "Сюзет" :) Лека нощ!
Oh,wow,really delicious ..mmm...Laura
Very nice photo,pancake extra!
Изглеждат толкова крехки и вкусни!Ще ми се да си хапна една.
Усмихнати и ведри дни!
Дани,
Дария,
Мария,
Дими,
Зорница,
Изкушение са - тънки и крехки, напоени със сироп - харесахме ги. Намерих рецепта с бира в сместа от областа на Бретан, но не съжалявам, че избрах тази.
Благодаря ви и усмихнат ден, Диана
Laura,
Vera,
Thank you very much
Kisses, Diana
Толкова изкушаващо изглеждат!
И снимките ти са страхотни!
Целувки!
Нанита,
Краси,
аз мисля, че всяка палачинка изкушава, като че има някаква магия в тях.
Благодаря ви и хубава вечер, Диана
Диани, приготвена от теб палачинката има други кулинарни измерение! Прекрасно френско изкушение!
Спокойна неделя!
Милена
Сърдечна благодарност!
ммм, каква изтънчена прелест!
Благодаря, Марта,
...френска класика.
Поздрави и много усмивки, Диана
Публикуване на коментар