Трудно ми е да премина на делнично ежедневие. Иска ми се да завърша тези празнични и много емоционални дни,
с уважение и благоданост към много скъп за мен човек - моята майка.
Тя е човек - естет и кулинар, всепризнат майстор на печивата в нашето семейство. Макар да предпочитаме по-диетични варианти на теста и питки, за голяма трапеза винаги присъства нейната празнична погача.
Тежка, ароматна и много вкусна...
Правя я и аз,
макар и не като нея, но задължително я поръсвам със сусам ...
Сусамена питка /питката на мама/
Продукти:
1 кг. брашно
42 гр. прясна мая
3 ч.чаши прясно мляко
1 с.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. захар
2 с.л. оцет
2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
125 гр. масло за намазване на корите
Всички съставки и маята, без брашното се разбиват на гладка маса. Добавя се постепенно брашно и замесва меко тесто.
Продължителното месене е желателно за по-добър резултат.
Оставя се да втасва около час на топло място.
Размесва се отново и разделя на две части. Всяка една се разточва на тънка кора маже с разтопено масло. Следват варианти за оформяне:
- Двете кори да се “надиплят”, завият на руло и леко усучат.
- Оформят се малки питки, намазват се с масло и слепват се по две. Оформят се на руло, леко се усукват и завързват на възелче. Поставят се прави в намазнена тава.
- Едната кора да се навие на руло и от нея да се изрежат еднакви по височина “пънчета”. Поставят се прави в намазнена тава.
- Между двете кори да се поръси сирене, да се завият на руло и изрежат триъгълници – “клинове”. Поставят се прави в намазнена тава.
Втасва отново за около час или до увеличаване двойно на обема.
Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. вода и олио. Поръсват се "задължително" със сусам.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С.
След изваждане и леко охлаждане за около десетина минути се освобождава от тавата /може да се постави под питата суха хартия за печене/за да не стане питата “клисава”/
Винаги ме радват снимките на пити: толкова топлина, уют и любов са събрали!
ОтговорИзтриванеЧудесна е питката, Диани!
Сърдечен поздрав и пожелание за здраве, любов и много усмивки за теб и близките ти хора :-)
Божествена е Дианка! Да е жива и здрава майка ти!
ОтговорИзтриванеДими,
ОтговорИзтриванеМими,
благодаря ви от сърце!
Много неща съм научила от майка ми -
месенето и усещането на тестото, също.
И от мен -
щастие да радва вас и вашите близки, Диана
Вълшебна питка!Явно достойна заместничка на мама я е правила.Спорна и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеОбожавам питки със сусам.Няма да откажа парченце от тази.
Така добре ухае на сусам...като гледам твоята не мога да си представя как изглежда нейната.Прекрасна е.Поздрави
ОтговорИзтриванеНанита,
ОтговорИзтриванеДани,
Много сте мили -
благодаря ви!
Целувки, Диана
Диани, разкошна пита :) Поздравления за теб и майка ти :) Лека вечер от мен!
ОтговорИзтриванеМного сполучлива рецепта, питката изглежда много пухкава.....аз все се насландисвам и все си намирам оправдание да не спретна и аз една .....:-)..... в момента последното ми е че нямам подходяща тава..... хи, хи, хи.... обещаха ми да ми купят.... така че ще имам на предвид тази рецепта, много добре изглежда и вече си я представям на вкус... "душичка"
ОтговорИзтриване......Поздрави, целувки и много здраве!
Латинка
Зорница,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Усмихнато утро за теб, Диана
Лати,
всепризнат майстор си на деликатни печива
и питите ще бъдат прекрасни изпод твоите ръце.
С нетърпение ще очаквам тази серия...
Хубав и усмихнат ден, Диана
Какви питки!
ОтговорИзтриванеПоздрави специални за теб и твоята майка!
Много усмивки от мен!
:):)
Благодаря Кеми,
ОтговорИзтриванещастливка е и твоята Инес,
която ще се учи от майка като теб.
Целувки, Диана
Разкошна питка, Диани! Да е жива и здрава майка ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, Милена
О, Милена -
ОтговорИзтриванеблагодаря!
Много мили пожелания,
Целувки, Диана
Диани, мога ли да заменя прясната мая със суха (20гр за килограм брашно)? :-)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на 2010-та!
Ирина,
ОтговорИзтриванетази пита я правя със свежа мая, но
можеш да я замениш и със суха активна мая.
Обикновено на опаковката мая е указано за какво количество брашно е предвидена. Това е тежко тесто и би могла малко да увеличиш количеството мая за килограм брашно, но 20 гр. ми се струва много.
Бих се чувствала неловко, ако в празничната вечер не се получи очаквания ефект.
Весело и празнично посрещне, Диана
Грешката е моя, 14гр e за килограм брашно :)
ОтговорИзтриванеЗа коледната пита замених прясна със суха мая и се получи добре. По принцип не обичам да заменям съставки в рецепти, още повече такава като твоята, която изглежа невероятно, но в близките магазини никъде не намерих прясна мая и ще се наложи да рискувам. :)
Ирина,
ОтговорИзтриванети имаш усет за тези неща.
Убедена съм, че с вложената от теб позитивна енергия ще се получи вълшебна пита -
Нека тя е символ на здраве и благоденствие в твоя дом през идващата 2010!
Бъди щастлива, Диана