вторник, 13 октомври 2009 г.

Сметаново пиле

Като съм започнала със семейни рецепти, една стара, но уважавана от нас комбинация. Пилешко месо в сос от сметана и топено сирене, с аромат на гъби, мащерка, босилек...


Сметаново пиле

Продукти:
500 г. охладено пилешко месо по избор /най-добре пилешки гърди/
200 гр. заквасена сметана
100 гр. топено сирене
1 пакетче крем супа от гъби
1/2 ч.чаша бяло вино
шунка слайс /по желание/
250 гр. консервирани или запържени гъби
чесън на прах,захар
сол, черен пипер
мащерка и босилек
копър за гарниране
Приготовление:
Пилешкото месо се овкусява с много малко сол, /гъбената супа е солена/, черен пипер и чесън на прах, загъва се в шунката и запържва до златисто в сгорещено олио с масло / често се обръща, за да не пуска сокове/. Гаси се с ½ ч. бяло вино и изчаква да поизври, добавя се 1 ч.л. захар и ½ ч.л. мащерка и босилек.
Крем супата се разтваря с 1/2 или малко повече от указаното количество вода /може да се варира за по-гъст или рядък сос/ и сметаната.
В съд за печене с капак /йенска тенждера/ се поставя соса, месото, гъбите и нарязаното топено сирене. Пече се в предварително загрята фурна 200 гр. до зачервяване на месото и сгъстяване на соса.
Гъстота на соса зависи от времето на готовност на месото и момента на сервиране /след охлаждането се сгъстява/.

За по-диетично може месото да не се пържи, а запече. Може да се изпълни и с пилешки бутчета или късчета.


Сервира се с задушен грах, варени или пържени картофи, задушен ориз, броколи, паста или пюре.


Това е комбинирана рецепта с основен източник: Сезонна кухня . По същата технология може да се приготви и свинско филе.

9 коментара:

  1. И за мен е стара рецепта ,когато нямаше голям избор ,но е много вкусно.Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. This dish looks absolutely fabulous!
    I'm sure it tastes just as well. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Често пека пилето в смес от вода и готварска местана, леко подсолена и подправена.. Твоята рецепта е много по-пикантна, Диани :-)

    Вкусни и уютни есенни дни, Диани!

    ОтговорИзтриване
  4. O.M.G.As always ,idont have a words, wow fantastic and delicious .....hugs Laura

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    Дими,
    Благодаря ви!
    Това е от типа класически рецепти - непреходни, изпитани и много вкусни.
    Ведър и спорен ден, Диана

    Dear Andrea,
    Dear Laura,
    Thank you!
    This is a recipe classical -
    old and very tasty.
    Very nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  6. Поднесено с много стилно!Поздравления!Правя я почти по същия начин...без крем супа...готовите супи не са на почит у дома,но пък е по-вкусно така.
    Хубава седмица Диани!

    ОтговорИзтриване
  7. Нанита,
    сърдечо благодаря!
    И аз понякога изменям съставките,
    важно е, да бъде вкусно...
    Слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Стилно и елегантно! С удоволствие бих опитала да приготвя пилето по твоята рецепта, Диани. Всички вариации на тема "пиле" са горещо привествани у нас :-)

    Спокоен уикенд!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  9. Милена,
    благодаря ти!
    Твоето доверие, за мен е чест!

    ОтговорИзтриване