Тази рецепта е за приготвяне в микровълнова печка ,
Печено червено цвекло с млечен дип
За цвеклото – измито, подсушено и намазано леко със зехтин,
плътно загънато в хартия за печене се приготвя в микровълнова фурна.
На мах мощност за около 10 мин. / зависи от големината на главите –
аз избирам малки, не повече от 8 см. в диаметър/ до леко пробождане с нож.
Топло се обелва и залива с винегрет или млечен дип.
Млечен дип
Продукти:
1 скилидка чесън /или прах
2 с. л. пресен лимонов сок
3 с.л. зехтин
няколко капки балсамов оцет
2-3 с.л. заквасена сметана
1/2 чаша натрошено синьо сирене /или микс от синьо и други сирена/
1 с.л. бяло вино
1 ч.л. мед
сол
пипер
Приготвяне:
Поставят се в пасатор чесън, лимоновия сок, оцета, сол и пипер. Зехтинът се налива постепенно.
Добавят се и сметаната, сиренето, меда и виното и продължава разбиването до получаване на желаната консистенция.
Приготвено по този начин, червеното цвекло може да се сервира топло или охладено, гарнирано с дип, рукула/зелена салата, сирена и ядки. Харесваме го с риба, авокадо, и като гарнитура. Козе , а други сирена в комбинация допълва и обогатява вкуса.
Обичам цвекло и много го ползваме зимата под различни форми .Твоето е едно ново попълнение към тази гама.Млечният дип е страхотен.Благодаря и слънчева неделя!
ОтговорИзтриванеДиани, да си призная никога не съм приготвяла цвекло. Имам две приятелки, на които майките им са рускини, и техните домове съм опитвала няколко салати и супи с цвекло. Харесва ми. А твоята рецепта със сигурност ще опитам. Благодаря :)
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванес удоволствие ще опитам и твои предложения.
Слънчева и хубава неделя, Диана
Зорница,
опитай червеното цвекло -
Полезно е...,
но избирай по-малките глави.
Слънчева и усмихнта неделя, Диана
Ooo this is something completely new for me. I love the look of this dip and definitely have to give it a try. :)
ОтговорИзтриванеThanks Andrea!
ОтговорИзтриванеThis type of dip combines well with the beet.
Kisses, Diana