понеделник, 9 ноември 2009 г.

Домашни кроасани

Изкушението на пухкав, ароматен и въздушен кроасан е трудно за устояване. С чаша кафе - великолепна комбинация. В същото време изобилието от пекарни с предлагащите разнообрази продукти, повечето рецепти, а и самата технология са обезкуражаващи. Все пак ги направих - харесахме ги, и още как... правя ги вече неколкократно.



Домашни кроасани


Продукти за около 24 бр.:
250 г брашно:
10 грама прясна мая
5 гр. сол /1 к.л./
120 мл.пълномаслено прясно мляко
30 гр. захар /3 с.л. захар
50гр. масло.

1-2 с.л. брашно
100гр. масло за пълнеж

1 яйце за намазване
сироп:
50 мл.вода + 100гр.

Смесват се топло мляко, захар, мая и 1 ч.чаша брашно, като се разбиват с блендер, до хомогенна смес. Добавят се останалото брашно със солта и маслото. Продължава омесването до гладко и еластично тесто.
Оставя се в хладилник за около 8-10 часа /или една нощ/.

Втасалото тесто се разточва на дълъг правоъгълен лист. Върху неговата 1/2 по дължина се поставя маслото, което е оформено и леко набрашнено, като тънък правоъгълник. От двата края се загъва тестеният лист върху маслото /като плик/.
Обръща се на 90 градуса и започва разточването - само по дължина, до дълъг правоъгълен лист. Отново се прегъва на три към средата, завърта и разточва. Следва сгъване и поставяне в хладилник за 8-10 часа.
След второто втасване се повтаря: разточване, загъване; завъртане, разточване, загъване. Отново почивка в хладилник за около 30 мин.
Тази процедура може да се повтори още няколко пъти.
Следва разрязване през средата - получават се 2 парчета. Едното изчаква в хладилник разточването и оформяне на първото.
Разточва се дълъг правоъгълен лист с дебелина около 5 мм. С нож се отрязват неравномерните краища и оформят триъгълници. Всеки един, леко се прорязва в средата на широката част и завива като кифличка.
Оставят се на топло да втасват около 1,5 -2 часа. Фурната се загрява на 200-220С. Намазват се с разбито с мляко яйце и пекат до зачервяване.



Топли се намазват със захарният сироп, получен от кипването на предвидената захар и вода.



Могат да се напълнят и овкусят с локум.



Поставянето на блокче шоколад ги доближава до Pain Au Chocolat.



С благодарност, рецептата е комбинирана и базирана от home-made Croissants - Mother's day. Аналогична технология в стъпки е онагледена тук.
А етапи и видео тук.

8 коментара:

  1. Ох,винаги преглъщам на твоя блог.Благодаря за прекрасната рецепта и онагледяването.Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз винаги съм за домашно приготвената храна. Прекрасни са, Диани :) Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Vera,
    thank you very much!
    Hugs, Diana

    Дани,
    Зорница,
    съзнавам, че не са професионални,
    но пък уханието и вкусът им
    си заслужават.
    Благодаря ви и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм искала да приготвя кроасани в къщи, а твоите са истински примамливи! Чудесни са и по нищо не отстъпват на професионалните като ги гледам, предполагам и на вкус!
    Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Кеми,
    от сърце за поощрителният коментар!
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, изглеждат неустоимо! Много подробни и нагледни обяснения и много изкушаващи снимки!
    Поздрави и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    благодаря ти!
    Ясно съзнавам, че съм далече от оригинала, но пък удоволствието и уханието на домашно приготвените е несравнимо.
    Ти знаеш за какво иде реч, защото твоите бяха повече от прекрасни.
    Хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване