Изкушението на пухкав, ароматен и въздушен кроасан е трудно за устояване. С чаша кафе - великолепна комбинация. В същото време изобилието от пекарни с предлагащите разнообрази продукти, повечето рецепти, а и самата технология са обезкуражаващи. Все пак ги направих - харесахме ги, и още как... правя ги вече неколкократно.
Продукти за около 24 бр.:
250 г брашно:
10 грама прясна мая
5 гр. сол /1 к.л./
120 мл.пълномаслено прясно мляко
30 гр. захар /3 с.л. захар
50гр. масло.
1-2 с.л. брашно
100гр. масло за пълнеж
1 яйце за намазване
сироп:
50 мл.вода + 100гр.
Смесват се топло мляко, захар, мая и 1 ч.чаша брашно, като се разбиват с блендер, до хомогенна смес. Добавят се останалото брашно със солта и маслото. Продължава омесването до гладко и еластично тесто.
Оставя се в хладилник за около 8-10 часа /или една нощ/.
Втасалото тесто се разточва на дълъг правоъгълен лист. Върху неговата 1/2 по дължина се поставя маслото, което е оформено и леко набрашнено, като тънък правоъгълник. От двата края се загъва тестеният лист върху маслото /като плик/.
Обръща се на 90 градуса и започва разточването - само по дължина, до дълъг правоъгълен лист. Отново се прегъва на три към средата, завърта и разточва. Следва сгъване и поставяне в хладилник за 8-10 часа.
След второто втасване се повтаря: разточване, загъване; завъртане, разточване, загъване. Отново почивка в хладилник за около 30 мин.
Тази процедура може да се повтори още няколко пъти.
Следва разрязване през средата - получават се 2 парчета. Едното изчаква в хладилник разточването и оформяне на първото.
Разточва се дълъг правоъгълен лист с дебелина около 5 мм. С нож се отрязват неравномерните краища и оформят триъгълници. Всеки един, леко се прорязва в средата на широката част и завива като кифличка.
Оставят се на топло да втасват около 1,5 -2 часа. Фурната се загрява на 200-220С. Намазват се с разбито с мляко яйце и пекат до зачервяване.
Топли се намазват със захарният сироп, получен от кипването на предвидената захар и вода.
Могат да се напълнят и овкусят с локум.
Поставянето на блокче шоколад ги доближава до Pain Au Chocolat.
А етапи и видео тук.
Looks sow good!
ОтговорИзтриванеОх,винаги преглъщам на твоя блог.Благодаря за прекрасната рецепта и онагледяването.Слънчева седмица!
ОтговорИзтриванеАз винаги съм за домашно приготвената храна. Прекрасни са, Диани :) Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеVera,
ОтговорИзтриванеthank you very much!
Hugs, Diana
Дани,
Зорница,
съзнавам, че не са професионални,
но пък уханието и вкусът им
си заслужават.
Благодаря ви и хубава вечер, Диана
Винаги съм искала да приготвя кроасани в къщи, а твоите са истински примамливи! Чудесни са и по нищо не отстъпват на професионалните като ги гледам, предполагам и на вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрав най-сърдечен!
Благодаря Кеми,
ОтговорИзтриванеот сърце за поощрителният коментар!
Хубав ден, Диана
Диана, изглеждат неустоимо! Много подробни и нагледни обяснения и много изкушаващи снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Ясно съзнавам, че съм далече от оригинала, но пък удоволствието и уханието на домашно приготвените е несравнимо.
Ти знаеш за какво иде реч, защото твоите бяха повече от прекрасни.
Хубава седмица, Диана