събота, 14 ноември 2009 г.

Телешко рагу с ябълки

Една класическа българска рецепта за телешко е комбинацията му със сладникавият вкус на дюля, сушени сливи и канела. Исках да опитаме вариант на Рагу /Ragout/ с ябълки. Спомням си и една прекрасна аранжировка на пълнени ябълки.
Доволна съм, чудесна ароматна и вкусна комбинация.


Телешко рагу с ябълки


450 г телешко месо
250 гр. гъби
50 гр. масло
1-2 с.л. зехтин
50 мл. калвадос
100 мл бяло вино
150 мл. бульон
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
индийско орехче
канела
бахар
магданоз, босилек
сол и черен пипер
6-8 твърди ябълки

Месото се сварява в ароматен бульон.
Ябълките се почистват от семето и издълбават.
Задушават се в масло и зехтин скилидките чесън, ситно нарязаните лук, гъби и нарязаното на кубчета месо. Налива се калвадоса, виното и ароматизира се с подправките, добавя се и нарязаната сърцевина на ябълките. След кипване и леко редуциране на виното се отстранява от котлона.
С получената смес се пълнят издълбаните ябълки. Поставят се в тенджера /използвам под налягане/, долива се от останалият сос и малко бульон, и задушава до омекване на ябълките.


Поднася се с варени картофи, пюре и задушени моркови. Може част от задушените ябълки да се прибавят към пасираното картофено пюре.

5 коментара:

  1. Диани, едва преглътнах с твоя десерт и ти вече ново изкушение публикуваш...! Страхотно е това рагу ! И както винаги е произведение на изкуството !
    Моите почитания !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, много оригинално и не се съмнявам също толкова вкусно.
    Много обичам комбинацията сладко - солено.
    Поздрави и хубава вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,
    Тони,
    наистина, това е
    леко и бързо за приготвяне ястие
    в стил сладко-солено.
    Благодаря ви за хубавите коментари,
    приятна неделя и от мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Very interesting combination. I like ti very much.:)

    ОтговорИзтриване