събота, 14 ноември 2009 г.

Десерт Bajaderа

Харесвам много блогът на Вера. Тя е сръчен майстор на много вкусни и изкушаващи десерти, представени в неустоими описания и снимки. Когато видях Bajadere, бях сигурна, че ще го направя.
Имам възторжени впечатления от Дубровник, вкусни спомени от сладкишите там, но за този не.
Bajaderа е типичен десерт от Хърватия.С ароматен и много плътен вкус на масло, бисквити, орехи и шоколад. Този продукт е свързан с името на фабрика за сладкарски изделия Kras от Загреб. Със своята специфичност и уникалност е носител на много награди и е призната търговска марка. Оказа се по-лесно за приготвяне, отколкото изглежда. Като популярен десерт, за него рецептите са много, сходни и различни. Аз също измених - формата, но съствките са по предложението на Вера:



Десерт Bajadera


Продукти:
250 грама орехи смлени
250 гр. смлени бисквити
700 грама захар /аз намалих количеството/
20 лъжици вода
150 грама шоколад за готвене
200 гр масло

За глазура:
100 грама шоколад за готвене
50 гр масло

В съд се кипва 1 чаша вода и се добавя захарта, вари се, докато се сгъсти леко. След това се добавят, бисквитите и орехите. Смесват се добре всички съставки,и лъжица по лъжица маслото, докато се форми като тесто. Отстранява се от огъня и разделя на 2 равни половини. Добавя се настърган шоколад и екстракт от ром, при желание, в една от половинките на тестото.

Разстила се шоколадовото тесто в намазнена 11x 13 "тавичка, а над него светлото. Заглажда се.
Приготвя се глазурата, чрез стопяване на шоколад и масло.Залива се сладкишът и оставя в хладилник да стегне.Нарязва се на парчета и сервира.


Аз го оформих в малки чашки и добавих кокосови стърготини, а може и като петифури.



Могат и да се залеят изцяло с шоколадова глазура или фондан.



Много, много вкусно!
Благодаря Вера!
Dear Vera,
great recipe.
Very, very delicious dessert!
Thank you very much, for you:


11 коментара:

  1. May drae,tnx very,very much for this nice words,tnx for made bajadera recipesrecipes,looks extra!

    ОтговорИзтриване
  2. Vera,
    I really like what you do
    Many thanks for this recipe -
    delicious!!!
    Hugs & kisses, Diana

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,както винаги много хубава рецепта/благодарение на Вера/Би ли открехнала завесата какъв шоколад за готвене ползваш,понеже аз купувам шоколад /обикновено натурален/и го разтапям?Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, петифурките са прекрасни!
    Поздравления за красивата идея и хубави почивни дни :)
    Пепа

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен десерт! Много обичам съчетанието на шоколад и орехи, а и начина, по който си поднесла и украсила сладкишчетата, приканва да опиташ! :-)

    Благодаря за споделената рецепта.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много оригинален десерт и както винаги перфектно поднесен! Хубава вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,какво изкушение!Толкова примамливо изглеждат!Жалко,че не погледнах по-рано.Със сигурност щях да го направя.Хубава вечер Диани!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Пепи,
    Ирина,
    Мими,
    Нанита,
    благодарностите са изцяло за Вера и нейната рецепта. Хубавият сладкиш лесно се моделира и аранжира.
    Дани,
    използвам най-често шоколад с 50% какао или добавям тъмно какао.

    Мили момичета,
    да ви се връщат хубавите думи,
    спокойна съботна вечер и
    много целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно както винаги, чедесна комбинация на любими продукти !
    Направо нагризвам единия сладкиш, няма начин....
    Вкусен уикенд !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм, много изкушаващо :) Слънчева неделя от мен, Диани :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,
    Зорница,
    Вера има чудесни предложения и
    много харесахме този сладкиш.
    Благодаря ви поздравите,
    и от мен хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване