понеделник, 14 декември 2009 г.

Коледни звезди и ...

Вече изпекох нашите коледните меденки -
звезди, снежинки, елхички, сърчица...
Една камара уханни сладки. Аромати на мед, канела, какао, джинджифил - някакво приказно вълшебство. Вярвам в идеята, че домашно приготвените сладкиши имат и друга, по-силна енергия. Такова настроение и усещане за топлина, уют и празничност ми създадоха.
Ето и една малка част от тях - първите:




Това е рецепта, в която има подобие с много други,
но все пак е различна и са моите меденки за Коледа. Правя ги от години.


Продукти:
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от ( олио + маргарин + масло)
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч.л. какао
2 щ. джинджифил
1щ. сол
1 прах ванилия/ портокалови кори
500 гр. брашно /3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване
1 ч. чаша =240мл.


Мед, захар, канела, какао и олио се стопяват леко.
Изстиват и се добавя содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното ( около 500г) .
Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час -два.
Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа.
Всяко парче се разточва на кора дебела 3-4 мм.
Изрязват се различни формички!
В центъра на всяка звезда може да се направи отвор,
където да се постави карамелен разноцветен бонбон .
Могат и да се поръсят с ядки, захаросани плодове, стафиди.
Пекат се в/у хартия за печене на разстояние една от друга за 5-7 минути на 175С градуса,до леко покафеняване.
Мажат се още топли с 1 разбит белтък ( за гланц),
ако се използва карамел – под него се залепя целофаново листче /да не омеква/.



Обичам разнообразието от глазури, всяка една допълва и същевременно разграничава вкуса им..
Глазура белтъчна:
около 150 - 200 г пудра захар
1белтък
около 1 с.л. лимон
Пресятата захар на части се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса.
Оцветява се, слага се във фунийка и се украсяват вече изстиналите сладки!

Глазура шоколадова:
Разтопява се шоколад с малко олио и се потапят меденките. Отгоре могат да се доукрасят.
Покритие от фондан:
Използвам половин доза по рецепта Wilton.
30 мл. студена вода
1 ч.л. желатин с лек връх /3,5гр./
4 с.л. глюкоза /60 мл./
1 с.л. маргарин /леко заоблена 12,5 гр.
1 ч.л. глицерин /купува се от аптеката/
½ пакетче ванилия
4 ч.чаши пудра захар. /500 гр./
Желатинът се накисва в студената вода и оставя да набъбне за около 10 мин.
Разтопява се на водна баня и добавят глюкозата, глицерина и мазнината След отпускането /почти веднага – да не завира/ на сместа се маха от котлона , ароматизира се .
Оставя се да се охлади
Пресява се пудрата захар, 3 ½ чаши се поставят в купа и към тях се излива изстиналата желатинова смес. Разбърква се с дървена лъжица до хомогенна смес.
Постепенно се добавя и останалата захар. Омесва се меко тесто, което не лепне по ръцете.
Може да се наложи още малко захар, ако е много меко или капки вода - ако е твърдо.
Поставя се в плътно затворен съд в хладилник и се употребява най-добре на следващия ден или до седмица.

Изрязват се форми по желание, поставят се върху студените меденки, леко се притискат отгоре, за да се залепят. Могат да се гланцират с много малко вода и безвреден брокат. Вариант е и под тях, меденките да се намажат с тънък слой конфитюр /или маслен крем/, той да изсъхне и тогава да се постави фондана /така се запазва повече неговата влажност/.


Колкото повече престояват /около десетина дни /, толкова по-вкусни стават,
като се съхраняват в плътно затворен съд.




Имам още много работа по тях. И докато успея да ги декорирам и глазирам, разгледах някои от миналогодишните идеи. Така и ще добавям всяка готова партида, идва ред на елхиците.




Следват сърчицата.


Иска ми се,
удоволствие, забавление и радост да съпътстват предпразничната подготовка.

27 коментара:

  1. Перфектни са -правени с толкова любов.И на мен ми създадоха невероятно усещане и за уют, и топлина ,и ухание...Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Диани, наистина са приказно красиви, а незнам за сладките, но твоите ръце наистина са вълшебни...
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са! Създават невероятно празнично настроение и съм сигурна, че цялата къща ухае вълшебно.
    При теб е винаги толкова уютно и с любимите хора около теб ви предстои весело посрещане на празниците!

    Целувки, Милена

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са ,Диди!
    Толкова са красиви...
    Приятна подготовка и на останалите вкусотии,които ще приготвяш за празниците!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах,Диди....толкова са нежни. Имам чувството,че са наваляли от небето тези стежинки. Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви сладки!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Di_ani, wonderful cookies and decorations. They look so pretty and tasty. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Мария,
    Милена,
    Краси,
    Йоли,
    Дария,
    толкова мили думи не съм и очаквала!Трогнахте ме!
    Благодаря ви момичета!
    Да, направих ги с любов,
    както всяка една от вас се приготвя за този светъл празник!
    Много радост, здраве и усмивки да съпътстват и вашите приготовления.
    Сърдечна благодарност за всяка една от вас, Диана

    Vera,
    Nada,
    Andrea,
    Much happiness, health and smiles to accompany and your preparations.
    Heartfelt gratitude to all of you, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, страхотни снежинки! С голямо нетърпение очаквам следващите партиди от меденки :)

    Сърдечен поздрав и приятна предпразнична подготовка :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, прелестни са :) Толкова различни. Вкусна и топла Коледа желая на теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  11. Тони,
    Зорница,
    благодаря ви!
    Нека и вашите дни бъдат усмихнати и с много радостни моменти!
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Меденките са не само красиви, но и много вкусни! Весела коледа di_ani!

    ОтговорИзтриване
  13. Павлети,
    благодаря ти!
    Радвам се, че ми гостуваш!
    Весели и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, чудесно е всичко! Много красиви и не се съмнявам, че и толкова вкусни!

    ОтговорИзтриване
  15. Кеми,
    благодаря,
    много си мила.
    Хубави и приятни предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни са м еденките ти. Едни такива сладки,нежни,елегантни и съвсем да ти е жал да ги отгризнеш. Но се иска и усет,за да станат толкова красиви. Аз не притежавам такъв и затова ще си радвам окото с твоите(вашите).
    Лек и усмихнат ден с много предпразнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  17. ninfil,
    сърдечно благодаря за милите думи и много се радвам, че ти допада това оформление. Не са перфектни, но съм ги правила и декорирала с любов.
    Убедена съм, че ако опиташ, ще се убедиш, че не е трудно. Вниманието към близките ни хора, за които са направени и забавлението си заслужават, което е и по-ценното, според мен.
    Сърдечни поздрави,
    хубави и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотно красиви меденки си сътворила. Допадна ми рецептата и се залавям с приготвянето им. Мисля и фондана да пробвам, само имам въпрос за глюкозата. Моята е много гъста - така ли да я сложа или да разредя леко. Чела съм из форумите, че се разрежда с вода 3:1 - 45мл. глюкоза : 15мл. вода.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, EdiLina и съжалявам за малко по-късния отговор.
    Много ще се радвам, да ти допаднат на вкус и най- хубавата част от магията на меденкоправенето - коледния дух и семейното забавление.
    Що се отнася до фондана и глюкозата, аз не разреждам глюкозата. Но ти избери този вариант, който ти е най- познат и лесен.
    Сърдечни поздрави, много хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Не съм ги правила още твоите коледни сладки, така са ме респектирали, но сега ги отворих пак покрай цветните постни сладки и фондана и видях, че не съм ти писала нищо - глътнала съм си граматиката вероятно;))

    Възхитена съм. За кой ли път ги гледам и им се радвам - изпипана работа. Желая ти да си оценена от тези за които се стараеш, Дианка! Да знаят и да са благодарни, че имат истинско съкровище в твое лице. Не само коледно - целогодишно чудо! :о)

    ОтговорИзтриване
  21. Винаги много мила, сърдечна и умиляваща в отношението и изказа си, Марте -
    Щастлива съм, че вече няколко години, пък аз мога да се наслаждавам твоя писателски и не само, талант!
    Сърдечна благодарност и голяма прегръдка за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Диани, може ли да споделиш пропорциите на маслото към маргарина и олиото в рецептата за меденките. И как мислиш ще се получи ли добро тесто ако използвам само масло вместо комбинацията от трите?

    ОтговорИзтриване
  23. Привет, Надя,
    обикновено съотношението е по 1/3 от всяка съставка, като може да се избегне маргарина. Но моят съвет е да не пропускаш олиото, защото подсигурява повече мекота на меденките. Би могла да разпределиш количеството мазнина по равно между масло и олио.
    Благодаря за проявения интерес,
    сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, имам един въпрос към количеството на брашното, пише 500 гр, а след това в скоби - 3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто. Предполагам, че не става въпрос за чаена чаша?

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,Unknown
    използвайки 1 ч.чаша с вместимост 240 мл.
    количеството би било приблизително около 500 гр.,
    защото 1 ч.чаша брашно се приравнява на около 120-125 гр. брашно.
    Благодаря за проявения интерес,
    сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване