сряда, 27 януари 2010 г.

Тарталети и кифлички с извара

Основата за тези тарталети и кифлички е маслено тесто с извара. Харесвам тази рецепта, защото могат да се направят различни варианти. Както - сладко и солено, в зависимост от пълнежа; така и с различна форма - тарталети, кифлички, соленки. Съставките са популярни, налични и заменяеми - извара, сирена, рикота. Тестото е по-меко и крехко, в сравнение с класическото за тарти. Добавката на сушени плодове и микс от ядки, създават усещане за сладко - солен вкус.



Маслено тесто с извара


Продукти /дозата може да се удвои/:
1 ч.чаша брашно
125 гр. масло
1 ч.чаша извара/плътна, кашкавалена/
1 с.л. сметана
1 жълтък
1 щ. сол
1/2 к.л. лимонова кора /по желание/

В пасатор се разбива маслото с брашното и солта, добавя се изварата и сметаната, на края жълтъка, и лимоновата кора.
С ръце се доомесва меко тесто и поставя в хладилник за около 2-3 часа.


Тарталети със сирена и сушени плодове



Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм и се изрязват кръгове. Поставят се в намазнени форми за печене /тарталети или други/. Пекат се в загрята на 180С. фурна по технологията "на сляпо" за около 10-15 мин., до леко зачервяване.
Изваждат се и охлаждат.


Солен пълнеж:
50 гр. синьо
50 гр. гауда
50 гр. извара
25 гр. пармезан
1 яйце
1 белтък
2-3 с.л. сметана
½ чаша микс от сушени плодове череши, кайсии, фурми, сливи
½ чаша микс от ядки бадеми, шам фъстък, орехи
пипер и риган на вкус

Сирената се рендосват/намачкват, добавят се яйцето и белтъка, сметаната, нарязаните ядки и плодовете.Овкусява се с риган, бял черен пипер и сол на вкус.
Пълнят се студените тестени подложки и запичат на 180С.



Кифлички

Тестото се разточва на диск с дебелина 5 мм. и разрязва диаметрално на 8 сектора. Поставя се по 1 ч.л. от предвидената плънка и леко разстила по повърхността. Загъва се от широката страна към върха кифличка. Поставят се върху хария за печене и пекат на 180С. 20-25 мин., до порозовяване.
Солен пълнеж - с вече споменатата по-горе плънка.
Сладък пълнеж:
½ ч.ч. орехи
½ ч.ч. захар
½ ч.л. канела
½ белтък
50 гр.стафиди
Разбива се белтъкът леко със захарта и към него добавят смлените/счукани орехи, канела. С тази смес се намазват кифличките, а в основата им сер поставят стафиди. Загъват се и пекат върху хартия за печене на 180С за около 20 мин.
Кифличките могат да се глазират леко със захарна глазура /1/2 ч.чаша пудра захар, 1/2 ч.л. прясно мляко, ванилия/.



12 коментара:

  1. Допадат ми много! Обичам млечни продукти.
    Хубав четвъртък ти желая, Диани!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са апетитни, Диани! Обичам повече соленкото, или сладко и солено, но напоследък с тези привлекателни предложения похапвам и сладо. Ох! Сърдечни поздрави, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    чудесно съчетание на тесто със сирената!
    Изглеждат вкусни и подканващи, вземам си една солена кифличка :)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат апетитно и красиво!Хубав топъл уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Огладнях като ги гледах тези кифлички... и как хубаво си ги навила, и на зиг-заг краища... красота!
    Много усмивки и ведри лица :)

    ОтговорИзтриване
  6. This sounds delicious. I love the combination of cheese and dried fruits. ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Харесаха ми твоите предложения,както винаги...
    Преди два дни моето детенце прави твоите бисквитки с Нутела, станаха чудесни, но ги приготви за училище, беше късно и нямаше време за снимки. Отгоре ги украси по разл.начин с подръчни материали- трябваше да създават настроение, защото имали малко парти преди големите изпити цяла седмица с думи-табу ,като изпит, математика, оценка.......само вкусна храна и забавления!Почти всички деца са носели купешка храна, така че твоите бисквитки са обрали овациите...
    Ели ти благодари за хубавата рецепта, аз също, че детето ми намира кулинарно вдъхнавение много често при теб и Йоли.
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Зорница,
    Дани,
    Непи,
    Нанита,
    Федора,
    Радвам се, че ви допадат.
    Опитвам се да използвам пълноценно полезността на млечните продукти, а изварата като, че е най-пренебрегвана.
    В тестото почти не се усеща, а с добавките - още едно разнообразие.
    Топъл и усмихнат ден, Диана

    Andrea,
    This combination is sweet and salty, white cheese with fruits and nuts.
    Glad you like, Diana

    Мария,
    така ме зарадва!
    Благодаря на теб и твоята дъщеря. Много талантливо дете и
    има страхотен усет към кулинарията /на кого ли прилича :)?/. Предполагам, че скоро ние ще търсим вдъхновение от нея!
    Специални поздрави,
    ще ми бъде приятно,
    ако е харесала тази рецепта.
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, обичаме сирена, ммм... А тези тарталети са чудесно мезе за чаша студено бяло вино!

    Топла и уютна вечер, мила :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Тони,
    ние ги хапнахме с червено,
    но и твоята идея е чудесна -
    ще опитаме!
    Топла, уютна вечер и при вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. O, Диани... обезателно ще го пробвам това тесто!
    Толкова апетитно изглеждат тарталетките и кифличките.. мхммм! :-D

    Поздрави! И :-)))!

    ОтговорИзтриване
  12. Дими,
    Радвам се на посещението
    и коментара ти!
    Благодаря,
    хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване