понеделник, 22 февруари 2010 г.

Постни зеленчукови бургери

Пролетно полъхване осезаемо се усещаше преди няколко дни. За кратко, колкото да предвкусим и подскаже какво ни очакава. Исках цвят и настроение, нещо свежо и колоритно. Направих вариация на цветове и аромати в чиния, оформени като
Постни зеленчукови бургери


Продукти:
3 картофи около 400 гр. /аз сложих 2/
1 глава лук, нарязани на кубчета
2 големи с.л. замразена сладка царевица / консервирана
4 малки моркови
1 ч.чаша /1/2 кутия/ сварен боб
1/2 ч.чаша замразен фин грах
2 ск. пресовани чесън
1/2 ч. л. кимион на прах
1/2 ч.л. червен пипер/може и лют
щипка сух риган
1 с.л. магданоз/босилек
малка чушка/може и люта
галета и корнфлейкс/царевично брашно
сол, черен пипер на вкус
олио за пържене


Обелват се картофите и варят в гореща вода до омекване,без сол. Отцеждат се и пасират без вода на каша. Сваряват се морковите, царевицата и граха /бланшира се/, ако не са консервирани. Морковите се нарязват на кубчета. Подсушават се с кухненска кърпа - кубчетата моркови, грах, царевица.
Лукът се задушава до омекване, прибавя се кимионът, чесънът - леко се затоплят и маха от огъня. Овкусява се с червения пипер, сол, черен пипер, ароматни треви.
Бобът се отцежда и раздробрява.
Всички съставки се обединяват и леко разбъркват.
Подготвя се панировъчна смес от галета и натрошен корнфлейкс или царевично брашно.


С леко навлажнени ръце се оформят бургери - може да се използва и кухненски метален пръстен.


Панират се и пържат в сгорещено олио по няколко минути от двете страни, защото съставките са термично обработени.



Крехки и сочни, сервират се със салата, а в къщи се харесаха и като гарнитура към печено пилешко месо.
Идеята може да се осъществи чрез настъргване на картофите и морковите, както е на Chef Jeenas Vegetable fritter . Могат и да се изпекат на фурна.
Опитайте...

18 коментара:

  1. Вкусотия. И цветовете те грабват! Поздрави, Дианка и успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, Диани, едни такива хубавички, шаренички, пролетни, създаващи настроение.
    И естествено, похапнати с настроение!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, прекрасно изглеждат, ще ги изпробвам непременно!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Тези бургери ще да са много вкусни, освен че изглеждат чудесно :)
    Много свежо предложение, Ди :)
    Поздравления и усмивки: Ина

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни кюфтенца, Диди!
    Много ми допада рецептата - продуктите са любими на всички у дома :)

    Прегръдка с пожелание за спокойна нощ :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни!... като останалите постни рецепти - исках да напиша коментар и на лимоновите сладки, но нещо беше блокирано.
    Комплименти

    ОтговорИзтриване
  7. Зорница,
    Дани,
    Марти,
    Ина,
    Тони,
    Райна,
    Драго ми е,
    че тази цветова комбинация създава и на вас пролетно настроение.
    Харесахме много вкуса, но за по-гладък вид,
    следващия път бих увеличила количеството на картофите.
    Желая ви ден,
    с много позитивизъм и настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна идея ,Диди! :-)
    И без това се чудех какво да бъде менюто за довечера...
    Благодаря ти!
    Лек ден!И усмивки! :-))
    Краси

    ОтговорИзтриване
  9. Delicious, I could totally live on meatless diet and this sounds like perfect lunch for me. :)
    Wonderful photos Diana. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ммм.....вкусно!Апетитни и колоритни
    бургери!Чудесна идея за постещите.
    Поздравления Диани!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво за тази рецепта!Разкошна е!

    ОтговорИзтриване
  12. Thank you Andrea, Vera.
    These are delicious vegan ideas and useful.
    I wish you a nice evening, Diana

    Краси,
    Нанита,
    Дария,
    радвам се, че ви допада тази идея.
    В къщи я харесаха като гранитура. А ако и има и яйце...
    Хубава и уютна вечер ви желая, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни, цветни бургери, създаващи пролетно настроение след тежката и студена зима. Поздравявам те за хубавата рецепта и красивия блог.

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина са много колоритни, а предполагам и много вкусни! Наистина напомнят за пролетта...Поздравления! Хубава вечер, Цвети.

    ОтговорИзтриване
  15. Русанка,
    Радвам за твоето посещение
    и благодаря за милия коментар.
    Добре дошла,
    с пожелания за хубава вечер, Диана

    Цвети,
    благодаря много!
    Улавям се,
    че все повече търся цветове и слънце.
    Вкусна и спокойна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Правила съм ги няколко пъти и печени и пържени винаги ми се разпадат.

    ОтговорИзтриване
  17. Добре дошла Анонимен!
    Не уточняваш дали бургерите ти се разпадат по принцип, или когато ги правиш по тази рецепта.
    Аз ги пържа в тефлонов тиган, с много малко мазнина и за кратко време /продуктите са термично обработени/.
    Ще се радвам следващия път да бъдеш доволна. Хубав уикнед, Диана

    ОтговорИзтриване