Пролетно полъхване осезаемо се усещаше преди няколко дни. За кратко, колкото да предвкусим и подскаже какво ни очакава. Исках цвят и настроение, нещо свежо и колоритно. Направих вариация на цветове и аромати в чиния, оформени като
Постни зеленчукови бургери
Продукти:
3 картофи около 400 гр. /аз сложих 2/
1 глава лук, нарязани на кубчета
2 големи с.л. замразена сладка царевица / консервирана
4 малки моркови
1 ч.чаша /1/2 кутия/ сварен боб
1/2 ч.чаша замразен фин грах
2 ск. пресовани чесън
1/2 ч. л. кимион на прах
1/2 ч.л. червен пипер/може и лют
щипка сух риган
1 с.л. магданоз/босилек
малка чушка/може и люта
галета и корнфлейкс/царевично брашно
сол, черен пипер на вкус
олио за пържене
Обелват се картофите и варят в гореща вода до омекване,без сол. Отцеждат се и пасират без вода на каша. Сваряват се морковите, царевицата и граха /бланшира се/, ако не са консервирани. Морковите се нарязват на кубчета. Подсушават се с кухненска кърпа - кубчетата моркови, грах, царевица.
Лукът се задушава до омекване, прибавя се кимионът, чесънът - леко се затоплят и маха от огъня. Овкусява се с червения пипер, сол, черен пипер, ароматни треви.
Бобът се отцежда и раздробрява.
Всички съставки се обединяват и леко разбъркват.
Подготвя се панировъчна смес от галета и натрошен корнфлейкс или царевично брашно.
С леко навлажнени ръце се оформят бургери - може да се използва и кухненски метален пръстен.
Панират се и пържат в сгорещено олио по няколко минути от двете страни, защото съставките са термично обработени.
Крехки и сочни, сервират се със салата, а в къщи се харесаха и като гарнитура към печено пилешко месо.
Идеята може да се осъществи чрез настъргване на картофите и морковите, както е на Chef Jeenas Vegetable fritter . Могат и да се изпекат на фурна.
Опитайте...
Вкусотия. И цветовете те грабват! Поздрави, Дианка и успешна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Диани, едни такива хубавички, шаренички, пролетни, създаващи настроение.
ОтговорИзтриванеИ естествено, похапнати с настроение!
Сърдечни поздрави и хубава вечер :))
Ммм, прекрасно изглеждат, ще ги изпробвам непременно!:-)
ОтговорИзтриванеТези бургери ще да са много вкусни, освен че изглеждат чудесно :)
ОтговорИзтриванеМного свежо предложение, Ди :)
Поздравления и усмивки: Ина
Чудесни кюфтенца, Диди!
ОтговорИзтриванеМного ми допада рецептата - продуктите са любими на всички у дома :)
Прегръдка с пожелание за спокойна нощ :-)
Чудесни!... като останалите постни рецепти - исках да напиша коментар и на лимоновите сладки, но нещо беше блокирано.
ОтговорИзтриванеКомплименти
Зорница,
ОтговорИзтриванеДани,
Марти,
Ина,
Тони,
Райна,
Драго ми е,
че тази цветова комбинация създава и на вас пролетно настроение.
Харесахме много вкуса, но за по-гладък вид,
следващия път бих увеличила количеството на картофите.
Желая ви ден,
с много позитивизъм и настроение, Диана
Soft and delicious!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея ,Диди! :-)
ОтговорИзтриванеИ без това се чудех какво да бъде менюто за довечера...
Благодаря ти!
Лек ден!И усмивки! :-))
Краси
Delicious, I could totally live on meatless diet and this sounds like perfect lunch for me. :)
ОтговорИзтриванеWonderful photos Diana. :)
Ммм.....вкусно!Апетитни и колоритни
ОтговорИзтриванебургери!Чудесна идея за постещите.
Поздравления Диани!
Слънчев и усмихнат ден!
Браво за тази рецепта!Разкошна е!
ОтговорИзтриванеThank you Andrea, Vera.
ОтговорИзтриванеThese are delicious vegan ideas and useful.
I wish you a nice evening, Diana
Краси,
Нанита,
Дария,
радвам се, че ви допада тази идея.
В къщи я харесаха като гранитура. А ако и има и яйце...
Хубава и уютна вечер ви желая, Диана
Прекрасни, цветни бургери, създаващи пролетно настроение след тежката и студена зима. Поздравявам те за хубавата рецепта и красивия блог.
ОтговорИзтриванеНаистина са много колоритни, а предполагам и много вкусни! Наистина напомнят за пролетта...Поздравления! Хубава вечер, Цвети.
ОтговорИзтриванеРусанка,
ОтговорИзтриванеРадвам за твоето посещение
и благодаря за милия коментар.
Добре дошла,
с пожелания за хубава вечер, Диана
Цвети,
благодаря много!
Улавям се,
че все повече търся цветове и слънце.
Вкусна и спокойна вечер, Диана
Правила съм ги няколко пъти и печени и пържени винаги ми се разпадат.
ОтговорИзтриванеДобре дошла Анонимен!
ОтговорИзтриванеНе уточняваш дали бургерите ти се разпадат по принцип, или когато ги правиш по тази рецепта.
Аз ги пържа в тефлонов тиган, с много малко мазнина и за кратко време /продуктите са термично обработени/.
Ще се радвам следващия път да бъдеш доволна. Хубав уикнед, Диана