неделя, 28 февруари 2010 г.

Катми

Търсейки рецепта за неделната закуска - обикновени, постни катми, попаднах в менюто на ресторант Манастирска магерница. Специализиран за стара българска кухня, рецепти събирани години наред от всички краища на България. Мотото е: 161 български манастира - 161 български рецепти. Рецептата е от Бачковски манастир “Успение Богородично”. За вкусово подобряване и обогатяване, сачът се маже с парче сланина. Измених този момент с лека модификация, взаимствана от руските блини, като поставих растително масло в сместа.


Катми /постни/


Продукти
/за около 10 бр. Ф24 см/

1 ½ ч.чаша типово брашно /200гр./
2 ч.чаша топла вода
10-15 гр. свежа мая
3 ч.л. захар
1 1к.л. сол
1 с.л. олио
още олио/маргарин за омазняване на тигана или сача.
Маята се размесва с 1 ч.л. захар, 1/2 ч.чаша топла вода и оставя за задейства /образуване на пяна/. Брашното се смесва с още една ч. чаша топла вода /другата, а може и повече, след втасването/, захар и сол. След "шупването" на маята, тя се излива към брашнената смес, разбърква и налива 1 с.л. олио. Оставя се да престои около 30 мин., а може и повече. Ако ще престоява повече, се използва по-малкото количество мая.
Тестото трябва да бъде изпълнено с мехурчета и да има гъстота на боза - за по-тънки катми, ако е необходимо се долива още вода.
За печеното на катмите се доверих на Пепи /и не само за това!/ - използва пръстен сач или тиган, предварително затоплен и намазнен. При мен само с мазнина. Излива се 1 черпак от сместа и пече на умерен огън. Когато повърхостта й се изпълни с малки и сухи дупчици, се обръща и опича катмата и от другата страна.


Могат да се изпекат по-дебели катми или


както ги обичам, по-тънки, тип постна палачинка.


Сервират се горещи - с мед, захар, плодове или друга плънка -
сладка или солена...
Вкусни са, опитайте...

12 коментара:

  1. Diani, these pancakes look delicious! And you make it seems so easy to do :) My husband loves pancakes .. I'll try!

    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  2. Диани,
    аз съм откърмена с катмите на баба и на мама....често ги правя и аз, някой ден ще пусна и моята рецепта.
    В моя роден край са големи майстори и присъстват постоянно в менюто. И ти си се справила блестящо!
    поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много вкусно - с тези банани, мед и канела :-)
    Предвид съставките, са и доста здравословни :-) Още другият уикенд ще ги опитам. Благодаря ти, Диани!

    Хубава и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Станали са прекрасни. Върна ме назад във времето, когато баба ми сядаше на двора със сача и започваше да пече катми. Мириса на пушек и обгорял сач още е в съзнанието ми. Приятен почивен ден с много сусмивки и вкуснотии в настоящето.

    ОтговорИзтриване
  5. Допадат ми, определено... много апетитни изглеждат. С едно сиренце и сладко от зелени орехчета ще са екстра :)))
    Весела, румена и засмяна баба Марта ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Леле как ме върна много години назад и се сетих за Бабините катми намазани с прясно избъркано масло!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Хубава рецепта, Диани!
    Когато бях малка, майка ги правеше, но малко от по-дебелите и ми бяха вкусни със сиренце и домашно сладко:))
    Хубаво време беше- някой друг се грижеше за теб!!
    Сърдечни поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, така, както си ги наредила и гарнирала бих ги предпочела и тънки, и дебелички :)
    Много апетитно изглеждат!

    Хубава седмица и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Перфектни са станали! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Lúcia,
    These are very economical, and traditional Bulgarian diet pancake.
    Greeting the March and successful week, Diana

    Мили момичета,
    всяка една от вас има много мили спомени, свързани с катмите от детството. Много се радвам, че успях да ви ги припомня.
    Благодаря ви, здраве и щастие идващите първи пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Oh, I'm hungry now. This looks so mouthwatering. Wonderful as always. :)

    ОтговорИзтриване