Един от най-бързите за приготвяне шоколадови сладкиши е браунис/брауни. Почти всеки има своя любима рецепта и харесвана степен на влажност. Тази седмица се наслаждавах на такова изкушение в страничките на Ина. Чаках събота с нетърпение, за да направя. Явно и не само аз! Изпекох постен вариант, а след него показвам и класически. Реших, да ги обединя в една публикация, защото шоколадовият вкус е доминиращо силен и в двата варианта.
Постен браунис с еспресо
11/2 ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша тъмно какао с висок %
1 ч.л. смляно кафе
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1 щ. сол
1/2 ч.чаша ароматно еспресо
1/2 ч. чаша олио
2 с.л. плодово пюре/рядък мармелад
ванилия
Фурната се загрява на 175С.
Смесват се - брашно, какао, захар, сол, бакпулвер, сода и смляно кафе.
Разбиват се кафето, олиото и плодовото пюре. Смесват се към сухата част и ароматизира с ванилия.
Поставя се в съд за печене , постлан с пекарска хартия.
Пече се около 20 мин., до суха клечка.
Оставя се, да изстине напълно и тогава разрязва. Може да се поръси с още какао и пудра захар, а в къщи го харесаха и със сладолед.
Много вкусен, с пръхка структура и силен аромат.
Базовата рецепта, с мои изменения.
И не постния вариант, малко по-плътен!
Браунис с череши
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша сушени череши
1 с.л. кафеен ликьор
ванилия
Фурната се загрява на 160С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните сушени череши и ароматите, разбърква се до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене.Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Оставя се да се охлади напълно и нарязва.
Тази рецепта е на Martha Stewart,
а с брауни изкушение с череши предлага и Кеми.
Може да се поръси с още какао, пудра захар или залее с шоколадов мус.
Сладкиш за шокоманиаци, рецепти и варианти много - опитайте...
Благодаря за рецептата! Изглеждат много апетитно! Преди известно време в едно заведение опитах браунис с орехи, слепени с маскарпоне и страшно ми хареса компинацията. Мисля да пробвам и твоите варианти:)
ОтговорИзтриванеНямате милост, ей :)))
ОтговорИзтриванеПостният вариант е много интересен и ще го направя, само малко да се освободя.
Прекрасно представяне и чудесни квадрати! А и снимките са бомба :)
Прегръдка: Ина
Всичките ти шоколадови сладкиши са направо зашеметяащи! Постни или не...
ОтговорИзтриванеПоздравления и за поредното!
Поздрави!
Обичам шоколад :))
ОтговорИзтриванеШоколадови прегръдки от мен!
Lulu,
ОтговорИзтриванетова е чудесна идея за допълнение на вкусове и аромати.
Очарована съм от твоя блог -
благодаря за тази наслада!
Успешна и усмихната първомартенска седмица, Диана
Ина,
ти нямаш милост с твоите изкушения.
Благодаря ти за идеята и одобрението.
Усмивки и успех през идната празнична мартенска седмица, Диана
Кеми,
сърдечно благодаря.
Аз се впечатлих от твоето предложение, а на снимките - отдавна се възхищавам!
Здраве и много щастие през настъпващата пролет, Диана
Диана, чудни са, направо им усещам вкуса! За мен - класическия вариант. При удобна възможност ще ги изпробвам. досега имам 1 не съвсем успешен опит за браунис, надявам се този път да се получи.
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря за изкушението!
LaMartinia,
ОтговорИзтриванеблагодаря милите думи.
Има много рецепти за браунис, понякога резултатът зависи от твоето желание за плътност при изпичане.
Ще се радвам, следващият ти опит да бъде успешен, независмо от избраната рецепта.
Поздрав и усмихнат 1 март, Диана
I don't have a favorite recipe for brownies but I like them very much. I'm defiantly going to try this one. :)
ОтговорИзтриванеAndrea,
ОтговорИзтриванеthanks a lot-
smile and a nice day, Diana
Точно в момента за втори път правя постния браунис. Този път двойна доза, защото иначе нещо малко ми се получи сместта първия път, а и доста гъста, но предполагам, че така трябваше да стане, защото вкуса беше просто божествен. Сега добавих и замразени вишни за да се насладя на двата ми любими вкуса едновременно. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за изключително лесна и бърза рецепта! :)
Благодаря за доверието и коментара, Анна!
ОтговорИзтриванеМного ми е драго, че този десерт ти допада. Удоволствието с вишни е чудесна идея. Ще се възползвам и аз.
Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана
Здравей di_ani!
ОтговорИзтриванеСред десетките рецепти за брауни се спрях на твоята и реших да я направя утре /с малко промени/. Исках само да попитам за размера на тавичката, в която си го пекла, а после ще докладвам за резултата.
EdiLina, здравейте,
ОтговорИзтриванемного ще се радвам да ви допадне тази рецепта. Тавичката, която използвам е квадрат с размери 20 см., и която покривам с по-голям лист алуминиево /удобно е за изваждане/.
Хубаво би било да не препича излишно, а да се остави да изстине и стегне.
Сърдечни поздрави и да ви е сладко, Диана