четвъртък, 18 март 2010 г.

Дип с червени чушки

Тези седмици имам удоволствието да се наслаждавам на малко пренебрегвани вкусове, съчетани само от зеленчуци. Спомням си едно много хубаво предложение на Дани - дип с боб и чушки, правя го и ни харесва. Приготвям също дип само от боб, сега исках само с чушки. Допадна ми и идеята за оползотворяване на сух хляб. Използвах консервирани, печени белени чушки, "подсилих" ги с орехи и овкусих с кимион и босилек.
И както във всяка наука най-добри са простите решения.


Дип с червени чушки


Продукти:
1 ч.чаша свежи хлебни трохи
1 ч.чаша печени, обелени чушки
1/3 ч.чаша орехи
3 ск. чесън
1/4 ч.чаша зехтин
1/2 к.л. кимион
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен босилек

Технологията за приготвяне е лесна - в процесор се смила хляб за хлебните трохи, към тях се добавят и останалите продукти и подправки. Пасират се, според желаната едрина.
Може да се добави и супена лъжица доматено пюре, но исках да избегна вкуса на лютеница.


Сервирах го с пърленки от картофени питки.


Вкусово се допълва много добре с още царевица и естествено, маслини.



Една много хубава възможност е използването на лешниково олио.

Опитайте...

14 коментара:

  1. Много си е хубаво предястието, но защо се казва дип?!

    Малко ме изненадва усилената употреба на тази дума в кулинарните блогове - само на взаимстването от английските рецепти ли се дължи или се използва и разговорно и най-вече - разпространена ли е по етикетите на хранителните продукти?

    ОтговорИзтриване
  2. Райна,
    драго ми е,че ти допада тази обикновена, но вкусна идея.
    Що се отнася до понятието "дип" -
    аз го използвам в уточняващ смисъл на степен за гъстота -
    сос, дип и пастет.
    Хубава и спокойна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно! И тези снимки, пълни с цвят и светлина :)
    Прекрасно е, Дианка :)
    Хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна си, Диана :)
    Много вкусно предложение!
    Чушки и орехи...много е вкусно, а и маслинките...
    Започвам да събирам рецептите със сух хляб и накрая ще направим една тематична "песнопойка" на тази тема!

    Слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Ди, пак си на върха или май по-точно е да се каже, че ти си върха :)))
    И дипчето, и пърленките, да не говорим за поднасянето... всичко е на 6+.
    Страхотна си :)
    Много усмихната и топлосърдечна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение, червените чушки са ми фаворит във всякакви форми. Лошото на диповете е, че се консумират с много хляб:-( Диана, благодаря з арецептата, ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда апетитно и със сигурност е много вкусно!Топъл и слънчев уикенд Диани!

    ОтговорИзтриване
  8. О,Диди,много апетитно изглежда.И само как си го презентирала .... както ти можеш.Чудесна рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Много изкусително и красиво поднесено....
    Слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Мили момичета -
    Зорница,
    Дани,
    Nada,
    Марти,
    Ина,
    Нанита,
    Йоли,
    Мария -
    благодаря ви от сърце!!!

    Какво да се прави,
    като няма разнообразие откъм ядене - поне да подреждам и снимам.
    Хубав, слънчев и усмихнат пролетен уикенд ви желая, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитно изглежда! А вкусът сигурно е неповторим с маслинки и орехи.Поднасянето е превъзходно!
    Гедай и се наслаждавай на красиво и направено с вкус аранжиране.
    Хубава вечер Диди!

    ОтговорИзтриване
  12. Вече го опитахме, Дианка!
    Сестра ми дойде да се видим и страшно го хареса:))
    Целувки от нас и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Русанка,
    много мил коментар -
    благодаря ти!
    Нека уикендът ти бъде много слънчев и усмихнат, Диана

    Дани,
    много се радвам, че ви е допаднал вкусът. Още повече, че и си имала и скъп гост!
    Сърдечен поздрав и слънчеви усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване