вторник, 16 март 2010 г.

Картофени питки с маслини /фокача

Тези дни бях в командировка, но питките пекох преди да замина. Днес видях, че питките са били хит за уикенда. Зори, Ина - чудесни предложения!
За тези питки са "важни две неща - ароматният зехтин и хубавите маслини". Провокиращият анонс към тази рецепта, както и изкушаващите питки на Нанита, определиха моя избор. Вече бях правила картофена фокача, наред бяха питките ... постeн вариант.


Картофени питки с маслини /фокача

Продукти:
1 малък картоф
1 ч.чаша бяло брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
3 с.л. ароматен зехтин
20 гр. свежа мая или 1 оп. суха /за 1/2 кг. брашно/
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.чаша хладка вода /от варенето на картофа или обикновена/
1/2 -3/4 ч.чаша маслини

Картофът се обелва и сварява в леко подсолена топла вода. Отцежда се и пасира, а водата - запазва.
Маята се натрошава, поръсва със захарта и 1/2 ч.чаша хладка картофена отвара /вода и оставя 10 минути - да задейства.
Смесват се брашната със солта, към тях се прибавя маята, пасираният картоф и 2 с.л. зехтин, добавя се и останалата хладка течност. В процесор се разбива тестото до хомогенност, след което омесва на мека топка. Поставя се в намазнена с 1/2 с.л. зехтин купа, покрива се с фреш фолио и оставя да втасва около 45 мин. - до двойно увеличаване на обема.
Нарязват се маслините на парчета, а няколко оставят на половинки за декориране и омазнвяват с още зехтин.
Втасалото тесто се премесва отново и в него поставят маслините. Оформят се питки, с големина по желание и декорират с останалите маслини. Поставят се в намазнена с 1/2 с.л. зехтин тава и оставят във влажна среда за второ втасване. Влажната среда се постига чрез поставяне в ел. фурна или МВ фурна на съд в вряща вода в близост до питките и плътно затваряне на капака.
Фурната се загрява на 190С., под скарата за печене се налива съд с вряща вода.
След ново 20-25 мин. втасване се поставя в загрята фурна и пекат около 25-35 мин. до зачервяване.


Сервират се топлички. Аз ги харесах много - с още маслини, пресен лук и зехтин, а някои - към грилована вратна пържола.


От такова тесто може да се изпече и картофена фокача.


Обичаме аромата и вкуса на прясно изпечена фокача. Правя я в различни варианти - с лук и маслини, с чесън и босилек. При питките и тази фокача, картофът създава по-различен вкус, който ни хареса.

18 коментара:

  1. I love all kinds of homemade breads but focaccia is something very special. Yours looks wonderful and delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето какво ще направя днес!

    Благодаря, Диани :-)

    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение,Диани!
    Весел ден!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  4. Само мога да си представя какъв аромат се е носил у вас...
    Изглеждат страхотно, а и с тия любими мои маслинки... много ми допадат питките. Въобще, то какво ли твое не ми допада, само дето време нямам и такъв талант като твоя. Нищо, аз тренирам :)))
    Едно въпросче: това лилавичкото върху фокачата какво е?

    Много широка усмивка: Ина

    ОтговорИзтриване
  5. Много са апетитни, обожавам всякакви фокачи, чибати с различни добавки!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни и апетитниса, Дианка!
    Взех си една, че ме изкушиха маслинките:)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат много апетитно. В най - скоро време ще ги пробвам. Благодаря ти за поредното прекрасно предложение. Хубава вечер, Цвети.

    ОтговорИзтриване
  8. Andrea,
    And we love focaccia, but crispy crust of bread we enjoyed very.
    Thank you very much, greetings, Diana

    Дими,
    благодаря за хубавите думи.
    Убедена съм, ще предложиш ново и изкушаващо предложение.
    Хубава и вкусна вечер, Диана

    Благодаря, Краси!
    Хубава вечер и за теб, Диана

    Ина,
    твоите коментари винаги са много позитивни и добронамерени! А аз току що видях кексчетата - прекрасни !!!!!
    Този път за фокачата използвах цвят на риган, но става хубава и с розмарин, босилек или каквато подправка обичаш.
    Много голяма прегръдка за теб

    LaMartinia,
    и аз много обичам чабати, често правя, но все не съм доволна от големината на получените дупки.
    Благодаря и хубава вечер, Диана

    Дани,
    благодаря - вземи си.
    А маслините са една от основните ми храни за пости.
    Усмихната и уютна вечер, Диана

    Цвети,
    радвам се, че ти допадат.
    Обичам хрупкавата коричка на тези питки, а за маслините - знаеш...
    Лека и спокойна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Питките изглеждот много апетитни.Никога не съм правила питки с маслини, но след това изкушаващо представяне трябва да опитам.А снимките както винаги са прекрасно аранжирани и цветни!
    Лека и спокойна вечер Диди!

    ОтговорИзтриване
  10. Няма да пиша колко много пъти гледах снимките отгоре надолу и обратно:)...толкова апетитно изглеждат и питките и фокачата.
    Диана,голям майстор си!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, чудесна е фокачата!
    Преди имах повече време за месене, отдавна нямам и сега твоята картофена фокача ми напомни колко много херасвах такава. А тук има маслинки, чудесно допълнение :)
    Но ... идват почивните дни :)

    Поздрави и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Разкош! Приличат на калинки с маслинките :)
    Поздрави, Дианка и хубав ден утре :)

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам питки, хлебчета, фокачи! Много ми допада предложението ти, Диди!
    А това с втасването във влажна среда не го знаех. Ще го пробвам, за да видя разликата :)

    Хубав и усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Ох,колко са меки,пухкави и с маслини....чудесни са!Изкушаваш ме да си направя и аз такива питки.
    Топла и уютна седмица Диани!

    ОтговорИзтриване
  15. Русанка,
    ако обичаш маслини, то и питките, респ. фокача ще ти харесат.
    Благодаря ти и хубав ден, Диана

    Диди,
    от майстор като теб, на слънчеви снимки и идеи ми е собено мило да прочета този коментар.
    Благодаря,
    нека бъде усмихнат и твоят ден, Диана

    Пепи,
    месенето сега е част от храната ми. Трудно ми е да се доверя на купен хляб и съставките в него.
    Благодаря, хубав и усмихнат ден, Диана

    Зорница,
    аз харесах твоите типови питки,
    иска ми се да направя с мляко...
    Благодаря, ведър и успешен ден, Диана

    Тони,
    току що видях твоите пълнени -
    голяма вкусотия и изкушение.
    Благодаря, поздрав и прегръдка, Диана

    Нанита,
    аз ти благодаря!
    Харесах твоите златисти питчици, които ме изкушаваха. Ще направя и по твоята рецепта.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Диана, невероятно изглеждат питките, комбинацията от вкусове със сигурност ги прави неустоими!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Diana, everything here is so beautiful and looks so delicious... I love focaccia and these ones are fantastic, I almost can smell it :)
    Kisses from Brazil,
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  18. Даниела,
    благодаря ти -
    вкусът на маслини и зехтин винаги е изкушаващ.
    Хубава и спокойна вечер, Диана

    Lúcia,
    I'm glad you liked fokacha,
    and olives and olive oil make it more fragrant.
    I wish you much joy and smiles, Diana

    ОтговорИзтриване