сряда, 14 април 2010 г.

Слоести хлебчета

Наскоро Ина предложи чудесна слоеста погача. Много бях изкушена от снимките /не само!/ с ясно отчетливи ивици пухкав хляб. Когато видях тези хлебчета, при които разрезите придават не само интересна? форма, а и допълнителна крупкава коричка - бях убедена, че ще ги направя. И така вече два пъти.


Слоести хлебчета

Продукти за 2 големи или 3 малки питки
Закваска:
50 гр. брашно
30 гр. вода
2 гр. прясна мая

Смесват се всички съставки и оставят да втасват, докато удвоят обема си.

Тесто:
250 гр. брашно /използвах типово и грахам 50:50/
125 гр. вода
1/2 с.л. зехтин
10 гр. прясна мая
5 гр. сол
още 20 гр. зехтин за намазване

Пресява се брашното със солта и прави "кладенче' в средата. Налива се водата, втасалата и другата част от маята, и зехтина. Започва се месене с малко брашно, докато се поеме и оформи меко и еластично тесто. Оставя се да почива около 20 мин., покрито с купа или кърпа.


Втасалото тесто се разделя на 2 или 3 части, които се разточват на тънък правоъгълен лист /напр. 10-12 см. на 35-40 см./. Намазва се средата със зехтин, като се внимава, да не излиза зехтина извън листа. Може да се приложи технологията за многолистно тесто. Или - завият веднага свободно /не стегнато/ на руло. Прорязва се средата, като се оставя по около 1 см. от двете страни плътна част.
Оставя се отново да втасват около час.
Фурната се загрява на 200С и пекат около 25-30 мин., до зачервяване и кух звук ,при почукване.
Сервират се топлички, но могат и да се затоплят, ако останат.


Моят коментар:
Използвах двойна доза и повече ми допадат, когато са разделени на по-малки питки, имащи по-голяма хрупкава повърхност. Могат да се оформят и в общ хляб, какато и да се сложи някаква плънка. Споменах, че ги правя два пъти - втория път оставих да втасва цялото количество мая заедно. Съществена разлика не установих. Едната "партида" разточвах както многолистно тесто.


Оригиналната рецептата, с благодарност е Pan de Hojaldre, изпълнена от бяло брашно.

25 коментара:

  1. Дианка,
    прекрасна и вкусна идея.
    Харесвам хлебчетата малки,
    така повече ги хапваме :))
    Усмихната уханна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастични хлебчета Диди, с много интересна форма, а сигурно са и много вкусни!Невероятна техника на оформяне! Каква красота!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са ми по вкуса тези питчици. Ще ги направя със сигурност. Благодаря за хубавата идея, Дианка. Ще я сънувам тази коричка :D
    Хубаво утре ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. Felicidades!
    Una muy buena idea!
    Tomo nota de la tejnica!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат зашеметяващо!Няма да устоя и ще ги направя в скоро време.Вкусни и усмихнати пролетни дни

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви са станали и доста изкушаващи. Бих казала, че блогът ти е място с здравословни и вкусни храни. Харесва ми как правиш хляб от по тъмни брашна. Добре познавам тестото от бяло брашно, но съм доста неуверена в тъмните теста. Тук намирам чудесни рецепти от които се възползвам с удоволствие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Уауууу.. страхотни са!

    Ще ги направя обезателно!

    Изключително ефектни!

    пп. А дали ще успея да ги издокарам хубавки като твоите, Диани..? Пожелавам си, пък ще видим.

    Поздравявам те!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Русанка,
    Зорница,
    Нанита,
    Катя,
    Дими,
    Благодаря ви!
    Идеята с бяло брашно е по-красива и апетитна. Убедена съм, че ще са по-вкусни, но ние предпочитаме тъмното брашно.
    Формите за загъване, както и евентуален пълнеж са допълнителни варианти. Ще очаквам и вашите идеи за слоести питки.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Daniela, thanks very much for the comment and welcome.
    You'll be glad to here you like.
    Have a nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошни са, Ди :)
    И красиви, и оригинални, а и сигурно много вкусни. Ще ги имам предвид.

    Прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  10. WOW, this is so wonderful. I'm definitely going to try this recipe. :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз като Дими ... Уауууу!
    Наистина са страхотни, Дианка!

    Останало ми е само пълнозърнесто брашно, та отивам днес да се запася и с друго. Ще ги направя! Няма начин да пропусна, толкова са изкушаващи!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много оригинално предложение и майсторско изпълнение, Диди!
    Чудни са!
    За днес няма да мога, но за утре вечер ще ги направя.

    Вкусна и уютна вечер :-)

    п.п. Имаш награда при мен.

    ОтговорИзтриване
  13. Диди изумително изглеждат....

    п.п. Имаш награда при мен.

    ОтговорИзтриване
  14. Неверояна идея за оформяне на хлебчетата, а с употребата на грахам и типово брашно определено ми стават фаворит - ще ги опитам!

    Сърдечни поздрави, Диана :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Ина,
    Ирма,
    Ирина,
    Благодаря ви!
    Ще се радвам да ви допаднат.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Andrea, thanks very much.
    You'll be glad you like them.
    Nice weekend and smiling, Diana

    Тони,
    Мария,
    Благодаря ви и за наградите. Много мил жест - с радост ще си ги взема.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Отново изкушение!
    Колкото и да се опитвам да не правя нищо от брашно...май не трябва да посещавам блоговете! :-)

    Имаш награда при мен,Диди!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Ах,прелестни са Диди.Толкова майсторски си ги направила и така нагледно си обяснила всичко.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, заповядай при мен! Имаш награда!
    Ти си първата ми интернет приятелка, а това значи много за мен, затова твоят блог е поставен на първо място.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Много красиви питки!!! Страшно са ефектни!

    Приятен уикенд!
    Давам ти тази наградка http://ellyganova.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  20. Краси,
    Йоли,
    Русанка,
    Ели,
    благодаря и много ми е драго, че идеята ви допада.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Краси,
    Ели,
    благодаря ви за наградата - с радост ще си я взема.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Русанка,
    много ми е мило, че така приемаш моята симпатия и виртуално приятелство. Благодаря ти от сърце!
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Ах,Диана,разкошни са тези хлебчета,само това мога да кажа в захласа си!

    ОтговорИзтриване
  22. This is sooo pretty! I love all your breads! I am going to try to translate this hahaha.
    see you,

    ОтговорИзтриване
  23. Диди,
    благодаря ти!
    Много ми е мило, че така се изказваш за тях.
    Хубави пролетни дни, Диана

    Hilmar,
    Welcome,
    thanks for the positive comment. You'll be glad you like,
    And I'm impressed by your blog - beautiful pictures, flowers, good-recipes -
    my admiration! Diana

    ОтговорИзтриване
  24. Hi Diana, I finally made this. I will publish it later today. It was great and delicious, not so beautiful as yours but I am very pleased :D
    thanks,

    ОтговорИзтриване
  25. Hilmar, That's great...
    I am very happy that you like.
    Thank you for your confidence, greeting and hug, Diana

    ОтговорИзтриване