неделя, 2 май 2010 г.

Пилешко руло в тесто

Това е идея /вариант /за пилешко руло - със спанак, прошуто и меко сирене, обвито с маслена хлебна кора. Макар и неточно го оприличавам с пиле тип Уелингтън, станало популярно наименование за описание на ястия, при които месото се пече в бутер тесто. Разлика има, защото съм заменила гъбения слой с други съставки и аромати, а и месото е завито на руло, но целта е аналогична.


Пилешко руло в тесто


Пилешко руло /за 1 порция/
1 пилешко обезкостено бутче /без кожа/
2-3 тънки филета/слайс прошуто
5 -6 листа пресен спанак /да покрият повърхността на бутчето/
2-3 резена меко сирене тип "Бри", "Рокфор"
1 ч.л. фина горчица/по желание/
мащерка, черен пипер и сол на вкус

маслено или хилядолистно тесто с размер 20х20 см.
1 яйце, с разделени белтък и жълтък

Технологията за рулото е сходна както при Пиле с песто, ядки и сушени сливи. Пилешкото бутче се изтънява и изравнява чрез почукване между два листа фрешфолио. Лист алуминиево фолио се намазва със зехтин и разгъва месото. Овкусява се с подправките и намазва отвътре с тънък слой горчица. Поставят се слайсовете, върху тях спаначните листа и в единия край резените сирене. Загъва се с помощта на фолиото на стегнато руло, като двата края се усукват като бонбон. Поставя се в съд с вряща вода и ври около 10-15 мин./до стягане на месото/. Изважда се и оставя до пълното му охлаждане.
Масленото тесто се разточва леко и намазва с разбития белтък по цялата повърхнина.
Разгъва се от филиото и поставя върху листа тесто. Оформя се на пакетче и поставя в намазнена тавичка за печене с ръбчето на кората отдолу. Намазва се с разбит жълтък и пече на умерен фурна около 25-30 мин. до зачервяване.


Сервирах със салата и/или печени картофи "италиански стил" и гъбен сос шийтаке.

Аз използвах гъбен сос от сухи дървесни гъби Shiitake

Гъбен сос шийтаке
50 гр. сухи гъби шийтаке
1 с.л. нишесте
1 ч.чаша гъбен бульон
½ ч.чаша бяло вино
50 гр. масло
50 гр. топено сирене тип "Бри"
чесън, черен пипер и мащерка на вкус

Сухите гъби се заливат с вряща вода и измиват, след което отново се заливат с вряща вода и оставят за около 1/2 час и повече да омекнат. Отцеждат се, част от водата се запазва/по желание/ и нарязват на филийки, като се премахва пънчето.
Загрява се маслото и в него се запържват гъбите. Налива се бялото вино и след неговото кипване се добавят бульона, разреден с нишестето. Сместа къкри на умерен огън до желана гъстота. Добавя се сиренето, ароматизира се с подправките, разбърква се до хомогенност и маха от огъня. Сервира се към местото.


Тази преливаща комбинация от вкусове, подравки и технология на различни кулинарни традиции има лек Fusion нюанс, но ни хареса много, затова и предлагам цялото ястие. Правила съм сходна на тази рецепта - пилешки бутчета и зеленчуци в тестен плик - Куриные голени “Сюрприз”. Опитайте...

10 коментара:

  1. Диди, много хубаво неделно предложение!
    Рулото изглежда страшно апетитно и прекрасно се допълва със соса.
    Хубава, слънчева и успешна седмица с най-сърдечни поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    много вкусно предложение,
    поднесено както ти
    можеш - с много финес!

    И гъбеният сос е прекрасен!

    Слънчева, изпълнена с много настроение, седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. poulet roulé dans une pâte ça doit être excellent, j'aime beaucoup
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    Много оригинална идея!
    Всичко е направено напълно в твоя неповторим стил - изтънчено и с финес!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Думата чудесно за тази рецепта ми се струва слаба. Изключително апетитно изглежда това ястие, Ди и със сигурност е много вкусно. А и тази златиста коричка на "одеялото" е страшно изкусителна, като всички твои предложения :)
    Картофките отстрани изглеждат много хрупкави отвън, точно както ги харесвам.

    И не на последно място - красиво!

    С пожелание за много усмихната и спорна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    от ценител на месото като теб, звучи много мило - благодаря ти!
    Гъбите донася от Китай моята племиница и този вариант за сос е един от най-успешните.
    Хубава и усмихната нова седмица, Диана

    Дани,
    благодаря много!
    Хубавите съставки лесно се съчетават и поднасят.
    Желая и твоята нова седмица да бъде с много усмивки и настроение, Диана

    Fimère,
    Welcome to my blog.
    I am very glad that you like this idea. Thanks very much,
    I wish you a nice new week, Diana

    Русанка,
    благодаря ти!
    Аз вчера харесах твоя вариант за руло от свинско месо.
    Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

    Ина,
    от сърце ти благодаря - много си мила!
    Ако знаеш как се чудех относно името в частта за "одеалото", можеше да си ми от полза.
    Лека и щастлива нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Ooo, месни хлебчета - много вкусно!

    Трябва да се взема в ръце идните дни и да приготвя нещо с месце :-)))

    Благодаря за идеята и рецептата, Диани!

    Спорна и здрава майска седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Дими,
    "месни хлебчета" -
    още едно хубаво име тази пилешка идея.
    Ще очаквам твоето изкушение с нетърпение. Сега здраве, много слънце и усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна идея, Диди!!!
    Тя ме подсети за едно ястие в тесто със сьомга, дето не съм го правила от... кръщенката на синът ми (преди 3-4 години)!
    Благодаря за рецептата на това пиле в тесто, което направено и снимано от теб изглежда зашеметяващо!

    Слънчев и усмихнат Май!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, благодаря ти!
    Предполагам, че става въпрос за съомга Уелингтън. Ще очаквам твоето предложение.
    Хубави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване