събота, 8 май 2010 г.

Ръжени питки с "якички"

Видно е, че след белите брашна, най-често се предлагат рецепти за ръжени хлебчета и питки. Дими, също изкушена и предложи неустоимо предизвикателство. Ръженият хляб, освен много вкусен, е и полезен. Ръженото брашно е тъмно и светло, според съдържащия протеин. Тъмното ръжено брашно е изключително богато на фибри (до 22%) и се използва като смес в състава на ръжено пшеничени хлябове. Ръженият хляб най-често се прави от светло ръжено брашно в различно % съдържание, имат много по-малък обем и по-висока плътност.
И аз избрах този път ръжени питки на основата на ръжена закваска. Получиха се апетитно вкусни, с обилна хрупкава кора и мека вътрешност. Разнообразих ги с тестена коричка тип "якичка" и ядки.


Ръжени питки с "якички"

За 12 броя питки:

Закваска:
150 гр. ръжено брашно
200 мл. топла вода
8 гр. суха мая или 20 гр. прясна
1 ч.л. захар

Смесват се съставките, покриват се и оставят за 12 часа, добре и за една нощ на топло място /не в хладилник/да втасват.

Основно тесто:
500 гр. брашно, използвах - 1,5 ч.чаша типово, 1 ч.чаша пълнозърнесто 1 ч.чаша ръжено
1,5 ч.л. сол
2 с.л. масло
100-120 мл. хладка вода
3 с.л. кисело мляко
готовата закваска

Към пресятото брашно се добавят солта, маслото и закваската. Заедно с с киселото мляко и водата се замесва меко и еластично тесто. Оформя се топка, която се поставя в намазнен съд.Покрива се с фреш фолио и оставя да втасва около 2 часа, до удвояване на обема.
От тестото се оформят 12 питки. Оставят се да втасват още 30-40 мин.

Фурната се загрява на 200С. Поставя се съд с гореща вода под скарата за печене, която ще благоприятства за по-хрупкава коричка на питките.


Подготвят се "якичките":
¼ ч.чаша брашно
2 с.л. ръжено брашно
1/8 ч.л. сол
2 с.л. вода
1 с.л. олио

още 1 белтък за намазване
поръска от семена по избор /тиквени, сусамови, ленени/

От брашната, водата и олиото се замесва твърдо тесто. Оставя се да отпусне около 5 мин. Разточва се много тънко /1,5-2 мм/. Изрязват се кръгчета, които се мажат с разбит белтък и залепят върху питките. Поръсват се със семена. С останалия белтък се намазват питките изцяло.


Пекат се около 30-35 мин. до зачервяване и кух звук. Охлаждат се на решетка и сервират.

Рецептата за закваската е от руски форум, а якичките са по идея и рецепта на Culinary in the Country.


Аз ги предложих с пастет от репички и сирене "фета".


Опитайте...

14 коментара:

  1. Пухкави и с хрупкава коричка... мечта :) И с якичките са много закачливи :)
    Хубав уикенд от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви и апетитни са питките, Ди! Със сигурност са още по-вкусни с този пастет, който си поднесла прекрасно!

    Страхотна си. Винаги изпипваш нещата докрай :)

    Прекрасен съботен следобед: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    прекрасно фестонче имат "якичките"
    Питките са много вкусни и на всяка цена ще ги опитам!
    Слънце в душата ти и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    харесах твоите, а наистина има много идеи за ръжени питки и Дими ги е обобщила. Всички са различни, но изкушаващо апетитни.
    Хубава и усмихната вечер, Диана

    Ина,
    благодаря ти!
    Ръжените питки са ароматни и вкусни - доказват многобройните рецепти за тях.
    А при пастета вниманието бе към репичките.
    Хубава вечер и неделя, Диана

    Дани,
    благодаря, ще се радвам да ти допаднат.
    Тестото на "якичките е по-маслено и хрупкаво, лесно бе да оформя фестон.
    Хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Закачливи и не се съмнявам вкусни питки си направила, Диди :) А поднесени с пастет от репички са просто неустоими!

    Хубава вечер и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Uf,great,great photo and recipes is sow nami!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    много красиви якички си направила на тези здравословни хлебчета! А в комбинациа с пастета става нещо разкошно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Диани, чудно изглеждат на снимките твоите хлебчета! Толкова са меки и уханни, а якичките са много оригинално допълнение :-) Хареса ми и как си ги сервирала- просто неустоимо!

    Надявам се уикенда ти да е бил усмихнат и слънчев!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  9. Тони,
    радвам се, че ти допадат.
    Хубава неделна вечер, Диана

    Vera, thank you very much.
    Greetings and Hugs, Diana

    Русанка,
    благодаря ти.
    Обичаме хлебчета и тези ни харесаха.
    Хубава неделна вечер, Диана

    Миленка,
    благодаря!
    Честит и хубав празник на майката,
    с много усмивки и радост, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Диана,
    много интересно предложение, а с тези якички изглеждат много нестандартни и пременени с празнична украса.
    Благодаря ти, скоро и аз ще пробвам, няма само машината за хляб да използвам :)

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова са сладки на вид! :) а и, убедена съм, не само на вид - изглеждат дунапренено мекички. Наистина оригинална идея. :)
    Слънчева и усмихната седмица от мен,
    Вили

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    благодаря ти!
    Машината за хляб е несравнимо удобство, както и удоволствието от усещането на тестото в ръцете.
    Ще се радвам да ти харесат, ако ги правиш.
    Хубави майски дни и много усмивки, Диана

    Вили,
    Благодаря ти.
    Различни са с тази "якичка", а тя е маслено хрупкава.
    Хубави майски дни и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Перфектно направени питки,изглеждащи неустоимо вкусни!
    А с този пастет - само мога да си представям :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Диди!
    Ръжените питки са вкусни и ароматни, радвам се, че ти допадат.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване