петък, 14 май 2010 г.

Чеснови хлебчета

Харесваме комбинацията на хляб и чесън, а свежите подправки се подразбират. Исках да бъде различно от фокача. Идеи и рецепти за чеснови питки има в изобилие, както и предложение почти във всеки блог.
Избрах тази и я препоръчвам:


Чеснови хлебчета


Продукти за 6 хлебчета

3 ч.чаши брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
1 ч.чаша хладко мляко
2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
4 с.л. олио

Чеснова паста
2 с.л. масло
2 ск. чесън
1 с.л. магданоз

1 жълтък с 1/2 с.л. вода за намазване

Маята се поръсва със захарта, залива се с топлото мляко и отавя около 15 мин. да се активира.
Пресяват се брашното със солта и към него се прибавя маята. Налива се олиото и замесва меко и еластично тесто. Оставя се да втасва около час на топло място.
Размесва се отново и разделя на 6 части, като всяка се оформя на топка. Оставя се да почива още 10 мин.
Всяка топка се премесва и оформя като елипса.
Тук може да се видят нагледно сръчни похвати.
Отново втасва под фреш фолио за около 30 мин.
За чесновата плънка се пасират скилидките чесън, маслото и магданоза. Може да се използва чудесната идея на Мария за чесново масло.
Фурната се загрява на 175С и поставя съд с гореща вода под скарата.
Втасалите хлебчета се прорязват с остър нож и пълнят с чесновата паста. Намазват се с разбит жълтък и пекат около 20 мин., до зачервяване.


Моят коментар:
Използвах мляко и вода 50:50, защото само мляко прави хлебчета по-меки, а само вода, по-хрупкави.
В рецептата, Garlic Buns се поставя сух магданоз. Използвах пресен, както и стрък пресен чесън.
Сервират се топлички. Много ароматни, пухкави и с коричка.
Предложих ги към сирене в спаначени гнезда.


Опитайте...

22 коментара:

  1. Изглеждат страхотно, а вероятно са също толкова и вкусни. Линковете, които си сложила, са интересни, само има един проблем - човек може да бъде засмукан от цяла кулинарна вселена. :)

    ОтговорИзтриване
  2. I love garlic taste,i love bread make on this way!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, много пухкави и ароматни хлебчета :) И с какъв загар :)
    Хубав край на седмицата от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Mисля, че трябва да дадеш няколко предложения с какво да се сервират защото е лесно човек да сгреши. С нещо с домати или с гъби, ще върви, нали?

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Диани! Обезателно ще ги пробвам .. допадат ми много (вече се пълни устата ми с влага :-D)!!!

    Лек петък и хубав уикенд, прегръда от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглеждат тези питки! Имам продуктите и още сега ще ги спретна!
    Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    толкова ароматни, с хрупкава коричка,
    съвсем по вкуса ми :)
    А на сайта, на който се показва как се оформят,
    очите ми останаха в тестото...
    Слънчеви, усмихнати дни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Augusta,
    добре дошла и благодаря за този коментар.
    Що се отнася до линковете - наистина, кулинарията е една огромна вселена, а също така
    *отнасям се отговорно към публикуването на рецепти и съвети;
    *стремя се към полезност и изчерпателност;
    *имам познания по авторско право, ценя и уважавам чуждия труд.
    Това може и да утежнява публикацията, но е в синхрон с моите разбирания.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Vera,
    ank you very much!
    Nice weekend, Diana

    Зори,
    благодаря ти мила!
    Бялото брашно винаги има хубав вид при изпичане. Следващите ще ги направя от пълнозърнесто.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Емилия,
    благодаря за
    чудесната идея за сирене и гъби. Добавих и моето предложение - към спаначени гнезда със сирене.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Дими,
    благодаря и се радвам, че ти допадат.
    Що се отнася до устното влагоотделяне - така се усещам всеки път, когато ти гостувам.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Ели,
    благодаря за доверието.
    Много ще се радвам да ти харесат.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ди, изглеждат невероятно тези питки!
    Прекрасна златиста коричка и много ароматна и примамлива чеснова паста, а вътрешността - мекичка и много бяла.
    И спаначените гнезда са чудесни!

    Втасването ще го експериментирам в микровълновата - новост за мен, която научих от Лора.

    Прекрасни предложения!

    ОтговорИзтриване
  10. Oh wow,you are the best ,this delicious....hugs Laura

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,
    хпебчетата изглеждат много пухкави и вкусни! А с този чеснова паста сигурно са и много ароматни! Зеленият цвят на магданоза пък ги освежава.
    Много хубава рецепта, Диди!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Ина,
    благодаря ти!
    Ще очаквам твоя вариант и впечатления.
    Ще се радвам да споделиш за втасването /и аз използвам МВ/.
    Хубава петъчна вечр, Диана

    Laura,
    thank you very much!
    Greetings, Diana

    Русанка,
    благодаря ти!
    И аз така приех, че ще бъде по-свежо с пресни подправки, а сега е са в силата си. Не съжалявам.
    Хубава петъчна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, страхотни питки си предложила отново! А комбинацията със спанак и сирене е вече неустоима, само магданоза ми идва в повечко на мен :))) Но иначе тези ароматни чеснови питки влизат в чакащите да се прибера у дома :))))
    Поздравления и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  14. des petits pains parfumés à l'ail je peux en manger beaucoup, ils doivent vraiment être délicieux
    je note
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,
    благодаря много!
    Определено липсваш, очакваме те ...
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    Fimère
    Thanks very much!
    These are bread with butter and garlic flavor.
    Good Day, Diana

    ОтговорИзтриване
  16. Обичам. Не, обожавам хлебчета с чесън и пресни подправки! Неустоими са, Диани!
    Със сигурност ще ги опитам, може би единствено ще смеся бялото брашно с пълнозърнесто :-)

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Хлебчетата изглеждат неустоимо апетитни, Диди! А поднесени със спаначени гнезда, ммм... мога само да се облизвам :)

    Ето и обещаните снимки: http://picasaweb.google.bg/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5471807676664905522 слоестите хлебчета и пастета от репички http://picasaweb.google.bg/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5471807684619870850
    Коментарът е излишен, но все пак - бяха много, много вкусни!
    Благодаря ти, Диди!

    Слънчев, топъл и много усмихнат неделен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Ох, тези хлебчета са много изкусителни. И ние много обичаме хлебчета с чесън, а и домашно приготвени, нещата излизат от контрол :) да му мисли фигурата :). Чудесно предложени със спанака със сирене.

    Много ми хареса написаното от теб и за Спасов ден. Тъй като не съм практикуващ християнин и не знаех тези неща. Благодаря ти за хубавата информация, още повече, че е професионален празник на сладкари, хлебари и цветари. Ние макар и да не сме професионалисти, все пак с тези кулинарни търсения, не е лошо да се поздравим, макар и на патерици. Поздрави Диди и приятен край на почивката :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ирина, благодаря ти!
    И ние обичаме чеснови хлебчета, но понякога глезя близките си с бяло брашно. Знаеш, че също съм привърженик на пълнозърнестото.
    Хубава и успешна нова седмица, Диана

    Тони,
    благодаря ти за доверието!
    Видях снимките - много апетитни и красиво поднесени. Ще се радвам да сте останали доволни.
    Хубава и успешна нова седмица, Диана

    Мира,
    благодаря ти!
    Радвам се, че ти допадат. Аз също се притеснявам, когато използвам бяло брашно, но близките ми го обичат.
    Приятно ми е, че съм полезна с публикациите към православния календар.
    Хубава и успешна нова седмица, Диана

    Andrea,
    thanks ever so much.
    Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  20. Намерих те покрай рецептата. Поздрави за чудесния блог!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря от сърце!
    Ще прикача и твоя блог към списъка с любими.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване