Харесваме комбинацията на хляб и чесън, а свежите подправки се подразбират. Исках да бъде различно от фокача. Идеи и рецепти за чеснови питки има в изобилие, както и предложение почти във всеки блог.
Избрах тази и я препоръчвам:
Чеснови хлебчета
Продукти за 6 хлебчета
3 ч.чаши брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
1 ч.чаша хладко мляко
2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
4 с.л. олио
Чеснова паста
2 с.л. масло
2 ск. чесън
1 с.л. магданоз
1 жълтък с 1/2 с.л. вода за намазване
Маята се поръсва със захарта, залива се с топлото мляко и отавя около 15 мин. да се активира.
Пресяват се брашното със солта и към него се прибавя маята. Налива се олиото и замесва меко и еластично тесто. Оставя се да втасва около час на топло място.
Размесва се отново и разделя на 6 части, като всяка се оформя на топка. Оставя се да почива още 10 мин.
Всяка топка се премесва и оформя като елипса.
Тук може да се видят нагледно сръчни похвати.
Отново втасва под фреш фолио за около 30 мин.
За чесновата плънка се пасират скилидките чесън, маслото и магданоза. Може да се използва чудесната идея на Мария за чесново масло.
Фурната се загрява на 175С и поставя съд с гореща вода под скарата.
Втасалите хлебчета се прорязват с остър нож и пълнят с чесновата паста. Намазват се с разбит жълтък и пекат около 20 мин., до зачервяване.
Моят коментар:
Използвах мляко и вода 50:50, защото само мляко прави хлебчета по-меки, а само вода, по-хрупкави.
В рецептата, Garlic Buns се поставя сух магданоз. Използвах пресен, както и стрък пресен чесън.
Сервират се топлички. Много ароматни, пухкави и с коричка.
Предложих ги към сирене в спаначени гнезда.
Опитайте...
Изглеждат страхотно, а вероятно са също толкова и вкусни. Линковете, които си сложила, са интересни, само има един проблем - човек може да бъде засмукан от цяла кулинарна вселена. :)
ОтговорИзтриванеI love garlic taste,i love bread make on this way!
ОтговорИзтриванеДианка, много пухкави и ароматни хлебчета :) И с какъв загар :)
ОтговорИзтриванеХубав край на седмицата от мен :)
Mисля, че трябва да дадеш няколко предложения с какво да се сервират защото е лесно човек да сгреши. С нещо с домати или с гъби, ще върви, нали?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диани! Обезателно ще ги пробвам .. допадат ми много (вече се пълни устата ми с влага :-D)!!!
ОтговорИзтриванеЛек петък и хубав уикенд, прегръда от мен :-)
Чудесно изглеждат тези питки! Имам продуктите и още сега ще ги спретна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
Дианка,
ОтговорИзтриванетолкова ароматни, с хрупкава коричка,
съвсем по вкуса ми :)
А на сайта, на който се показва как се оформят,
очите ми останаха в тестото...
Слънчеви, усмихнати дни и прегръдки!
Augusta,
ОтговорИзтриванедобре дошла и благодаря за този коментар.
Що се отнася до линковете - наистина, кулинарията е една огромна вселена, а също така
*отнасям се отговорно към публикуването на рецепти и съвети;
*стремя се към полезност и изчерпателност;
*имам познания по авторско право, ценя и уважавам чуждия труд.
Това може и да утежнява публикацията, но е в синхрон с моите разбирания.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Vera,
ank you very much!
Nice weekend, Diana
Зори,
благодаря ти мила!
Бялото брашно винаги има хубав вид при изпичане. Следващите ще ги направя от пълнозърнесто.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Емилия,
благодаря за
чудесната идея за сирене и гъби. Добавих и моето предложение - към спаначени гнезда със сирене.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Дими,
благодаря и се радвам, че ти допадат.
Що се отнася до устното влагоотделяне - така се усещам всеки път, когато ти гостувам.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Ели,
благодаря за доверието.
Много ще се радвам да ти харесат.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Ди, изглеждат невероятно тези питки!
ОтговорИзтриванеПрекрасна златиста коричка и много ароматна и примамлива чеснова паста, а вътрешността - мекичка и много бяла.
И спаначените гнезда са чудесни!
Втасването ще го експериментирам в микровълновата - новост за мен, която научих от Лора.
Прекрасни предложения!
Oh wow,you are the best ,this delicious....hugs Laura
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванехпебчетата изглеждат много пухкави и вкусни! А с този чеснова паста сигурно са и много ароматни! Зеленият цвят на магданоза пък ги освежава.
Много хубава рецепта, Диди!
Поздрави и хубава вечер!
Ина,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Ще очаквам твоя вариант и впечатления.
Ще се радвам да споделиш за втасването /и аз използвам МВ/.
Хубава петъчна вечр, Диана
Laura,
thank you very much!
Greetings, Diana
Русанка,
благодаря ти!
И аз така приех, че ще бъде по-свежо с пресни подправки, а сега е са в силата си. Не съжалявам.
Хубава петъчна вечер, Диана
Дианка, страхотни питки си предложила отново! А комбинацията със спанак и сирене е вече неустоима, само магданоза ми идва в повечко на мен :))) Но иначе тези ароматни чеснови питки влизат в чакащите да се прибера у дома :))))
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубави събота и неделя!
des petits pains parfumés à l'ail je peux en manger beaucoup, ils doivent vraiment être délicieux
ОтговорИзтриванеje note
bonne soirée
Пепи,
ОтговорИзтриванеблагодаря много!
Определено липсваш, очакваме те ...
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Fimère
Thanks very much!
These are bread with butter and garlic flavor.
Good Day, Diana
Обичам. Не, обожавам хлебчета с чесън и пресни подправки! Неустоими са, Диани!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще ги опитам, може би единствено ще смеся бялото брашно с пълнозърнесто :-)
Хубави почивни дни!
Хлебчетата изглеждат неустоимо апетитни, Диди! А поднесени със спаначени гнезда, ммм... мога само да се облизвам :)
ОтговорИзтриванеЕто и обещаните снимки: http://picasaweb.google.bg/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5471807676664905522 слоестите хлебчета и пастета от репички http://picasaweb.google.bg/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5471807684619870850
Коментарът е излишен, но все пак - бяха много, много вкусни!
Благодаря ти, Диди!
Слънчев, топъл и много усмихнат неделен ден :-)
Ох, тези хлебчета са много изкусителни. И ние много обичаме хлебчета с чесън, а и домашно приготвени, нещата излизат от контрол :) да му мисли фигурата :). Чудесно предложени със спанака със сирене.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса написаното от теб и за Спасов ден. Тъй като не съм практикуващ християнин и не знаех тези неща. Благодаря ти за хубавата информация, още повече, че е професионален празник на сладкари, хлебари и цветари. Ние макар и да не сме професионалисти, все пак с тези кулинарни търсения, не е лошо да се поздравим, макар и на патерици. Поздрави Диди и приятен край на почивката :)
Diana this sounds very delicious. :)
ОтговорИзтриванеИрина, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ ние обичаме чеснови хлебчета, но понякога глезя близките си с бяло брашно. Знаеш, че също съм привърженик на пълнозърнестото.
Хубава и успешна нова седмица, Диана
Тони,
благодаря ти за доверието!
Видях снимките - много апетитни и красиво поднесени. Ще се радвам да сте останали доволни.
Хубава и успешна нова седмица, Диана
Мира,
благодаря ти!
Радвам се, че ти допадат. Аз също се притеснявам, когато използвам бяло брашно, но близките ми го обичат.
Приятно ми е, че съм полезна с публикациите към православния календар.
Хубава и успешна нова седмица, Диана
Andrea,
thanks ever so much.
Hugs, Diana
Намерих те покрай рецептата. Поздрави за чудесния блог!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеЩе прикача и твоя блог към списъка с любими.
Поздрави, Диана