понеделник, 7 юни 2010 г.

Тарама с картофи и бадеми

Tарама се нарича разбития хайвер на някои видове риба.
Интересно ми бе да прочета, че популярното мезе се свързва с влиянието на Сефарадите евреи, които са напуснали Испания през 1492 г. и се установили в различни части на Османската империя, по-специално Солун и Истанбул, като бързо се интегрират с културата на Средиземно море. Приема се, че те съставляват и над 90% от българските евреи. Кухнята на "сефарадите", идвайки от "слънчев" климат е лека, като се набляга на салати, пълнени зеленчуци и лозови листа, зехтин, леща, пресни и сушени плодове, билки и ядки.
Споменатата тарама е обяснимо популярна в Гърция - taramosalata, Турция - тarama, Румъния - salata de icre. Tarama се прави най-вече от треска, но също така и от щука, шаран или херинга. Най- често е смесена с галета или картофено пюре, и лимонов сок, оцет и зехтин. Цветът може да варира от кремаво бежово до розово, в зависимост от вида на използвания рибен хайвер.
От години приготвям хайвер по изпитана рецепта на Пепи, но липсата на сух бял хляб ме провокира да потърся и науча повече.
Така избрах една по-различна рецепта с варени картофи, бадеми и газирана вода.


Тарама с картофи и бадеми

Продукти:
2 ч.ч. растително масло
1/4 глава кромид лук, нарязана ситно
450 гр.(около 2) картофи, сварени, обелени, охлаждени и нарязани
3/4 ч. ч. бланширани бадеми /използвах ситно смляни/
1/2 ч.ч. (120 гр.) тарама
2/3 ч.ч. лимонов сок
1/4 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. сода /газирана вода/

Приготвяне /направих 1/2 доза/:
Оригиналните съдинки за приготвянето са каменно хаванче, където хайверът се пасира с чукче.


В кухненски робот/ процесор, оборудван с нож се смесват лукът, картофите и бадемите, докато сместа изглежда фина и гладка. Добавя се хайверът и продължава бъркането до хомогенизиране, следва лимоновият сок и се разбърква отново.
Налива се бавно растителното масло и зехтинът,с постоянно смесване и поемане. Прибавят се няколко супени лъжици сода /газирана вода/, когато консистенцията е подобна на майонеза.
Охлажда се в хладилник в продължение на най-малко един час преди сервиране.


Ние не го дочакахме.


Сервирах го с маслини, рукола, лимони и филии ароматен домашен хляб.


Много лек, ароматен и фин. Опитайте...

15 коментара:

  1. Диди, прекрасен е този хайвер!
    Много фин, а за вкуса ще трябва да пробвам така с бадеми, сигурна съм, че ще е много, много вкусно!

    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. тези твои снимки ще ме накарат да го направя и този еврейския хайвер и другия по изпитаната рецепта на Пепи...

    ОтговорИзтриване
  3. ça m'en a l'air bien délicieux, je n'en ai jamais goûté mais je prends note
    une recette sublime
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    благодаря ти!
    Споменах, че липсата на бял хляб ме провокира да експериментирам. Хареса ни много! Остава обаче твоята, като фаворит за лесна и бърза.
    Поздрав и усмихната седмица, Диана

    Емилия,
    благодаря много!
    Вече писах, че и двете рецепти за много добри - въпрос на време и продукти.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    Fimère,
    Thanks a lot.
    Tarama is a popular appetizer in our Balkan region.
    Greetings and Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  5. Леле Диди какво обаснение... страхотно е - всеки път даваш някаква информация за дадената гозба или сладост. Аз лично за пръв път чух нещо за произхода на тарамата...
    Иначе много я харесвам тукашната "тарамосалата", която е розова - хайвера, който се ползва е с такъв цвят, само дето не знам точно от каква риба е, но ти ме провокира и ще науча!

    Определено ще пробвам твоята рецепта!

    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Хайвера е чуден! Останаха ми очите по съдинките ти, Диани!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, много ти благодаря за тази рецепта!
    Баба ми беше гъркиня и вкъщи хайвера беше много на почит. Имаме си фамилна рецепта, която е близка с тази на Пепи (въпреки, че има и разлики). Но идеята, която предлагаш е страхотна, аромата на хайвера ще е по-различен и с удоволствие ще пробвам по този начин.
    Ведра,слънчева и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    Това и нещо страхотно вкусно!
    Изглежда много нежно и фино!
    А сервиран с домашен хляб и маслини е направо мечта!
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианк,
    много ме заинтригува с това предложение>
    У нас майсторка на хайвера е сестра ми и аз го обожавам :)
    Няма начин да не опитам това изкушаващо предложение!
    Прегръдки и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария,
    благодаря много!
    Тарамосалатата се води като традициооно гръцко ястие, най-често приготвяно от хайвер на риба треска. Ще ми бъде интересно да науча повече от теб.
    Хубава вечер и много усмивки, Диана

    Марийче, благодаря.
    Нали знаеш, че пък аз съм фен на твоята посуда и аранжировки.
    Поздрав, прегръдки и хубава вечер, Диана

    Лети, и аз благодаря.
    Мнохо уважавам и ценя традициите на фамилните рецепти. Обикновено са страхотни - предавани и доизменяни в годините. Ще очаквам да споделиш и твоя варинат.
    Хубава и усмихната юнска вечер, Диана

    Русанка, благодаря.
    Писах ти, че и ние имахме улов - хайверът е от там, но не го дочакахме да узрява.
    Прегръдка,хубава и спокойна вечер, Диана

    Дани,
    сега откривам нещо ново -
    явно кулинарията е страст и на двете ви. Ще се радвам този вариант да ви допадне.
    Поздрав, прегръдки и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно, ще се пробва задължиетелно :)
    И аз като Мария харесах и съдинките :)
    Приятна вечер, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  12. Диана, много хубаво предложение. Много ми харесаха снимките, разбира се, както и филийката хляб на която е намазан хайвера. Поздрави и приятни слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори,
    Благоадря -
    радвам се, че ти допада това предложение.
    Хубава вечер и за теб, Диана

    Мира,
    много ми е приятно да прочета, че харесваш идеята и презентацията.
    Хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм...Дианка, знаех си, че пак си забъркала нещо апетитно :)
    Обичам хайвер и ще го пробвам задължително!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма,
    благодаря много!
    Ще се радвам, да ви хареса.
    Поздрав и уснихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване