сряда, 9 юни 2010 г.

Бобено "табули"

За популярната източно средиземноморска /ливанска/ салата табули /tabbouleh/ има изключително много рецепти. В Ливан се използва повече магданоз, турският вариант е известен като kısır, където се залага на доматено пюре, докато подобната арменска - като eetch, е с добавяне на чушки. В Кипър, където е въведена от ливанци, тя е известна като tambouli, някъде добавят и краставица.
Много подходяща за лято от свежи, ароматни подправки и зеленчуци. Избрах да направя вариант с бял боб, поради по-високото протеиново съдържание и сходните овкусяващи подправки. Получи се апетитна, колоритна и засищаща салата или леко ястие.


Бобено "табули"


Това са пропорции на претендираща за автентичост рецепта за Lebanese Tabbouleh.

1 ч.чаша сварен булгур /замених с бял боб
1/2 ч.чаша ситно нарязана мента/джоджен
1 1/2 ч. чаши ситно нарязан магданоз
1 ч.чаша ситно нарязан лук /използвах пресен/
3/4 ч.чаша почистени и нарязани домати
3/4 ч. чаша зехтин
1 ч.чаша лимонов сок /това количество е твърде много за моя вкус/
сол и пипер

Все пак, относно съотношението в дресинга е въпрос на вкус - по-суха, по-кисела или по-мазна, добавих и нарязана краставица.
Смесват се отцеденият бял боб и лук.
Магданозът и ментата се нарязват много ситно /използвах кухненски процесор/, доматите на малки кубчета /без семето/ и прибавят към боба.
Овкусява се със зехтин, лимонов сок,сол и черен пипер. Разбърква се добре и се прибавя още лимонов сок, ако необходимо.


Охлажда се 1-2 часа, да се обединят вкусовете и да няма усещане като за трева.
Сервира се върху листа от маруля, както лъжички, с които да се яде табули. Чела съм, че в Ливан tabbouleh обикновено се поднася на голям поднос, украсен с нарязани домати, а листа са в отделна чиния.


Аз избрах вариант и за пълнен домат, а рукола, лимон и мента допълват вкуса.


Правила съм вариант с орзо,
ето и традиционна по рецепта на Марианка.

9 коментара:

  1. Дианка, чудесно предложение :)
    С мента смятам, че е станало по-различно и ароматно!
    Прегръдки и хубава вечер1

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    наистина подправките в салата табули за булгура са идентични и за овкусяване на боб.
    Хареса ни, а и с мента - също.
    Благодаря, поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, много свежо предложение. Не съм опитвала, но съм съгласна че подправките пасват. Харесвам традиционната табули и мисля, че и тази салата ще ми хареса :)
    Желая ти слънчев и усмихнат утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    Страхотна салата или както казваш леко ястие! Бобът, овкусен по този начин, сигурно е много вкусен! Особено с разхлаждащия аромат на мента!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, много оригинална интерпретация на тази любима салата. Знам, че бобът е много полезен (за тези дето не ядат месо), но ми е малко трудно да го включвам в менюто ни. Ще имам предвид тази рецепта. Много ми хареса презентацията с пълнения домат. Поздрави и приятни дни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Hi Diana, I love beans, and white beans are great. This tahboule reminds me of one of my best friends from high school, she was lebanese.
    Thanks for the great recipe!
    Hilmar

    ОтговорИзтриване
  7. Русанка,
    свежа и разнообразна салата, а за мен - ястие.
    Хубав и слънчев ден, Диана

    Зори,
    сходните подправки за овкусяване ме провокираха към тази идея. Не открих такава рецепта, на нас ни хареса.
    Усмихнат и хубав ден, Диана

    Мира,
    благодаря ти.
    Ниастина бобът е с високо белтъчно съдържание, а пък аз го и харесвам.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Hilmar,
    I am very glad, that you have good memories of this Lebanese friend.
    Thanks for greeting and hug, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Интересна и не се съмнявам вкусна салата, Диди!
    Аранжировката и снимките отново са прекрасни!

    Слънчев поздрав и усмихнат следобед :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Тони,
    приятно ми е, ми гостуваш.
    Хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване