неделя, 27 юни 2010 г.

Отново за черешите, коктейлни череши по Жак Пепен

Искам отново да отбележа сезона на любимите ми кюстендилски череши - твърди и крехки, сочни и сладки, един превъзходен вкус.
В миналогодишната публикация писах повече за видовете и полезните свойства на този прекрасен плод. Удоволствието от вкуса на пресния плод е незаменимо и ще предложа една рецепта на Жак Пепен /Jacques Pépin/ за приготвяне на ликьор, а и за гарниране от коктейлни череши. Това е технология, която изпробвам и ще споделя своите впечатления във времето, но самият факт, че е негово предложение е гарант за успех!


Преди това, за разходката в черешовите градини - млади и стари дръвчета, обработвани с много старание и любов, сега са окичени с плод. Радост за очите и наслада за небцето. За берачка не ставам, но мога да споделя емоции и снимки. Ще започна с гордостта на всеки градинар - първата реколта от новозасадена градина, а аз снимах с още по-голямо удоволствие!


Когато написах, че дръвчетата са отрупани с плод имах предвид ето такива.



Една умиляваща снимка в колажа, двете шепи с череши - на млад баща и малък син. Не публикувам цялата снимка, но уверявам, че са доволни и щастливи.


Все пак успях да откъсна достатъчно, за да приготвя коктейлните череши по рецептата на Жак Пепен.


Ликьор от коктейлни череши
/рецептата е взета от страницата на Fiesta tv./



Продукти:
½ кг череши (с дръжките)
½ ч. ч. глюкоза
1 ½ ч. ч. водка

Приготвяне:
Подрежете дръжките на черешите, като оставите около 1 см. (Ако махнете дръжките напълно, черешите ще станат меки.)
В купа смесете глюкозата и водката. Сложете черешите в буркан и сипете от течността достатъчно, че да ги покрие.


Затворете плътно буркана и го приберете на хладно поне за месец. Поднесете ги в чаша за бренди с част от течността. Могат да издържат няколко години.


Могат да се използват и за гарниране на сладкиши. Аз много разчитам на това, особено, след като четох някои рецепти за обработване на цветните коктейлни черешки със стипца. Надявам се да ни харесат и да ги препоръчам ...

22 коментара:

  1. С нетърпение очаквам да споделиш, дали са се харесали :)
    Прекрасно е, кюстендилските са ми любимите...
    Поздрави, Дианка и успешна нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам да си съхранявам така плодове. Най-вече на ликьор, в комбинация с много плодове. И винаги ги ползвам по година време, докато миналото лято стана въпрос, че костилвковите плодове трябвало да се вадят до месец от концентара, защото ставали канцерогенни. Замислих се тогава, но си ги използвах.
    Сега обаче, щом и ти, и Жак Пепен препоръчвате съхраняване на плодовете така, изобщо няма да се замисля и ще сложа пак.
    Благодаря, Дианка, не съм пробвала с глюкоза, но сега ще направя така.
    Хубава, успешна седмица и много усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  3. très intéressant , j'aime beaucoup
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  4. I never saw a cherry tree. I feel some envy! hahaha..
    Have a nic week! :)
    Gaby

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    много хубави снимки си направила!
    Дръвчетата са отрупани с плод,
    а тези две ръчички са много хубава идея!
    Да са живи и здрави!
    Надявам се, че така обработените череши ще са сполучливи.
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение, di_ani ! Ще се опита непременно.
    А черешите, които доколкото разбирам са "собствено производство", изглеждат толкова апетитно! Личи си, че са гледани с любов.

    Много щастие ти желая,
    Вили

    ОтговорИзтриване
  7. О, леко завиждам за възможността да посетиш тези отрупани с череши дръвчета. И аз искам :)

    А предложението ти много ми допада и ще се възползвам от него. И аз ще използвам черешите за гарниране на кремове и сладкиши.

    Вкусна и изпълнена с хубави емоции седмица, Диди :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна идея! Ще пробвам още тези дни.

    Поздрави,

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,
    и аз с нетърпение ще очаквам да видя резултата. Ще се разочаровам, ако се получи вариант на традиционния домашен ликьор.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    Пепи,
    и аз съм чела за този проблем. Предполагам, че рецептата на Жак Пепен е от времето, когато не е имало други начини за съхранение. Наскоро четох не много хубави неща за технологията на цветните коктейлни черешки. Замразяването си остава едно добро решение, но ще опитам и тази идея.
    Поздрав и хубава седмица, Диана

    Fimère,
    I like recipes and culinary ideas of Jacques Pépin, will be happy and that is success.
    Greetings and Hugs, Diana

    Gabi,
    These trees are typical cherry variety. Come to Bulgaria to enjoy them ... I love cherries, so that idea I like Jacques Pépin.
    Greetings and Hugs, Diana

    Благодаря много, Дани!
    Това са градини на мои близки и наистина имат много отговорно отношение към тях. Радвам им се!
    Поздрав и прегръдка, Диана

    Благодаря, Вили!
    Наистина черешите са брани от частни градини - твърди и здрави, което предполага използването им за тази рецепта.
    Ще споделя полученото,
    поздрав и усмихато лято, Диана

    Благодаря, Тони!
    За мен бе удоволствие да се насладя на тази красота и изобилие. Непременно ще напиша за резултата, дано да е добър.
    Поздрав и усмивки, Диана

    Цвети,
    благодаря за доверието. Аз не съм правила по тази технология, надявам се Жак Пепен да ме очарова отново.
    Поздрав,усмивки и хубав празник утре Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Не ми беше минало през ум, че мога сама да си направя коктейлни череши и преди седмица-две закупих едно пакетче. Ще знам за догодина. Даа, и ние като малки много сме брали череши на лозето. Хубави времена бяха. Поздрави и приятни летни дни :).

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно апетитен пост с тези толкова примамливи череши- любим мой плод също....обаче ако попадна в такава градинка- ще стане страшно.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    чудесно предложение за консервиране на череши!
    Твоята идея много ми хареса,защото черешите се запазват цели! Ще си направя този неустоим ликьор.
    Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Мира,
    благодаря ти и се радвам, че успях да провокирам твои хубави спомени.
    Черешките, направени по тази технология са различни от цветните коктейлни Мараскино, но се надявам също да стават за декорация.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Мария, благодаря ти!
    Да ти призная, че се чувствах като дете в сладкарница - исках да си откъсна от всяко дърво и всяка черешка ми се струваше по-едра и по-сладка.
    Разбирам те напълно, поздрав и хубава вечер, Диана

    Русанка, благодаря много.
    Искрено се надявам рецептата на Жак Пепен да е сполучлива. Първите впечатления ще споделя след месец.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Имам доверие и на Жак Пепен, и на теб, Диана, ще чакам отзиви от рецептата

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна рецепта, Ди!
    Признавам, ококорих се на снимката с отрупаното с плод дръвче. Още много такива такива реколти да дават черешите, за да има за повече коктейлчета :)

    Усмихнат вторник: Ина :)

    ОтговорИзтриване
  16. LaMartinia,
    благодаря за доверието, а аз на свой ред ще докладвам.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Mimi,
    Thanks, glad you liked it.
    Greetings and smile, Diana

    Благодаря много Ина!
    За пожеланията и позитивното отношение,
    нека много щастие се усмихва и на теб!
    Поздрав и прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Diana, I love cherries too. As jelly, as licor, as icecream, everyway. Here in Brazil, we can get them only on Christmas.
    Fantastic photos, as usually
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  18. Lúcia,
    Thanks a lot!
    I also love cherries, we live in different hemispheres earth and normal seasons to return to us. With Christmas well, we do not have cherries.
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване
  19. Момичета а откаде купувате глюгозата?

    ОтговорИзтриване
  20. А от каде може да се закупи глюгоза?

    ОтговорИзтриване
  21. Привет, Анонимен,
    Глюкоза можете да закупите от диетичните магазини или големите търговски вериги -
    обикновено е на стелажите около захарта - бурканче около 400 гр.
    Поздрави и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване