събота, 26 юни 2010 г.

Индийски пържен хляб /Puri, Poori/

Пури /Puri, Poori/ е безквасен хляб в Индия, който се приготвя от брашно, сол и вода. Пържи се в маслена баня, където се издува и става кух. Не се приемам като специалист в индийската кухня - доверявам се, както и за други подобни ястия на рецептите от госпожа Манджула.


Пури /Puri,Poori/ - индийски пържен хляб и зелено чътни


Продукти за 10 питки:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно
/ аз замених с микс от пълнозърнесто, бяло и грис в съотношение 4:3:1 - по 1 супена лъжица в с връх в това съотношение се напълва чаша от 200 мл./
1/2 ч. чаша вода хладка
½ ч.л. сол
1 с.л. олио за омесване
олио за пържене

В купа се смесва брашното, солта и водата. Омесва се добре, до получаването на меко тесто – ако е необходимо, се добавя още вода. Месенето е върху намаслена повърхност и докато не залепва по ръцете. Тестото трябва да бъде много гладко и меко. Покрива се и втаса 15 минути.
Премесва се отново, откъсват се 10 парченца тесто, които се оформят между дланите като дискчета. Намазняват се отново и разточват на питки с диаметър около 15 см.
Пържат се в гореща маслена баня /не по-малко от 2.5 см. височина на олиото в съда/ . Пържат се от двете страни до светло кафяво /издуват се като балон/, изваждат се и отцеждат върху хартия.

Видео:



Сервират се за закуска или друго хранене.


Аз ги предложих и зелено чътни с авокадо. Неговата рецепта е импровизация, но базирана на Еthnic indian cuisine.


Зелено чътни с авокадо
1 авокадо, почистено
1 връзка магданоз
2-3 зелени люти, по вкуса чушки
2 с.л. зехтин
2 с.л. запечени белени фъстъци
3-4 стръка пресен лук /зелената част/
1 ск. чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. лимонов сок

Всички продукти се пасират в кухненски процесор до желаната едрина, овкусява се.


Сервира се с топлите питки.


Правила съм пури и преди - не са тестяни и мазни, харесват ни. Опитайте...

17 коментара:

  1. Diana,these are so crispy. Look very delicious.
    A very interesting recipe.
    Have a great weekend,

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, много оригинално предложение!
    А чътнито много ми допада, защото обичам авокадо:)
    Благодаря и за видеото.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... допада ми тази златиста коричка... вкусни ще да са.
    Поздрави, Дианка и хубав неделен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    чудесно предложение!
    Много ми беше интересно! За първи път виждам такъв хляб, изглежда ми много вкусен и хрупкав!
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Dear Hilmar,
    Thanks a lot! You're very kind and friendly address to me.
    Greetings & Hugs, Diana

    Дани,
    много се радвам, че тази идея ти харесва. А авокадото е универсално и пасва към всяко ястие.
    Харесах твоите тиквички,
    поздрав и спокойна неделя, Диана

    Благодаря, Зори,
    ние ги харесваме -
    изпържена коричка и куха вътрешност. Предполагам, че в оригинал са още по-вкусни.
    Поздрав и релаксираща неделя, Диана

    Русанка, благодаря.
    От няколко години се доверявам на рецептите на г-жа Манджула за индийската кухня. Много от тях съм изпробвала, с побългарен варинат и ни харесват.
    Изкушиха ме твоите банички,
    поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Thanks, Gaby!
    Ms. Manjula make wonderful things from Indian cuisine.
    Greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  7. О,Диди,така ефирно изглеждат.Крехки и въздушни.Голям майстор си на всички видове хляб.Страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  8. I love Indian cuisine and I this is something I would very much like.
    Thank you for wonderful recipes and ideas. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ди, стархотни са тези възглавнички. Много примамливи изглеждат, толкова въздушни и хрупкави... ммм, а и чътнито сигурно е много приятно. Никога не съм опитвала пури и ще ти се доверя и този път изцяло (знам, че няма да съжалявам, защото всичките ти рецепти са чудесни).

    Успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо, Диана, припомни ми толкова неща. Благодаря за този хубав хляб с авокадово чатни. Прекрасни снимки и много вкусно предложение. Приятна вечер:).

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми харесва зеленото чътни, Диди! Тази вечер няма да успея, но за утре съм си го набелязала :)
    Благодаря ти!

    Много усмихната вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Много апетитно хрупкав е този хляб,изхрусквам си едно парченце! Пък и авокадо обичам много...
    Спорна нова седмица, Диани!

    ОтговорИзтриване
  13. Olá Diana, what a great recipe. They look so crispy and delicious, huummm...
    Lovely photos.
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,
    благодаря много, но
    рецептата и заслугата е на г-жа Манджула.
    Хубава нова седмица, Диана

    Andrea,
    I am glad that you did Indian cuisine. Ms. Manjula is a specialist, her recipes are very nice.
    Greetings Hugs, Diana

    Ина,
    благодаря за милите думи и доверието.
    Пури са като бухтички, но кухи. Ние ги харесваме, защото тестото в тях е малко. Ще с радвам, да ти допаднат.
    Усмивки и спорна нова седмица, Диана

    Мира,
    явно имаш хубави спомени в тази насока, а може би и рецепти...
    Благодаря ти, хубава нова седмица, Диана

    Тони,
    благодаря.
    Харесвам идеята за чътни, защото може да се моделира за всеки вкус.
    Ще се радвам, да ти хареса това чътни с авокадо.
    Поздрав и усмихната нова седмица,
    Диана

    Благодаря ти, Мария!
    Хрусни си с удоволствие и да те подсетя, че имаш награда при мен.
    Поздрав и усмивки, Диана

    Lúcia,
    hanks a lot, glad that you like.
    Greetings, Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  15. They look so light and crispy. a Delicious treat.
    Mimi

    ОтговорИзтриване
  16. Thanks Mimi,
    glad you liked it.
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване