четвъртък, 24 юни 2010 г.

Фусили "alla Norma" с патладжанен мус

Класическата комбинация на патладжан и паста "Alla Norma" e една от най-известните рецепти на слънчева Сицилия. Наречена в чест на Винченцо Белини и неговата опера "Норма", олицетворява богатството от аромати на острова. Историята казва, че в 19 век, Nino Martoglio /писател, поет и театрален режисьор/ бил толкова впечатлен, когато за пръв път вкусил това ястие, че изрича "È una Norma!". Спорно е, дали е имал предвид понятието "norma" като превъзходно качество или пък, че го сравнява с "Норма"- шедьовърът на Белини. Името на това ястие продължава и днес, синоним на прекрасна музика, и чудесна ароматна комбинацията. Паста и патладжан, в съчетание на зехтин и чесън, домати и босилек - вариантите вече са много. Моята модификация е с печен патладжанен мус, а при желание може да се поръси с характерната силицианска осолена рикота /ricotta salata/.


Фусили "alla Norma" с патладжанен мус
Продукти за класическата версия:
400 гр. фусили или друга паста от твърда пшеница
2 средни по големина патладжана
2-3 ск. чесън
2-3 стръка пресен босилек
1/2 кг. домати
1/2 к.л. захар
сол, черен пипер на вкус
зехтин
Патладжаните се нарязват на форма по желание /кръгчета или по-едри кубчета/, посоляват се и накисват в студена вода за около половин час. Отцеждат се, подсушават с кухненска хария и запържват или запичат във фурна, до тяхното омекване.
Доматите се бланшират във вряща вода, обелват и нарязват. Загрява се зехтин с няколко скилидки чесън и няколко листа пресен босилек, наливат се нарязаните домати, захарта и се вари на умерен огън до изпаряване на водата и получаване на гъст сос. Посолява се и пасира /по желание/.
Смесват се доматения сос с патладжаните, овкусява се с още чесън и задушават няколко минути за обединяване на вкусовете. Поръсват се с нарязания босилек, сол и черен пипер на вкус.
Към вече сварената, според указанията на производителя "ал'денте" и отцедена паста се прибавя от получения сос и сервира.


Още един, не толкова популярен вариант -
Фусили с печен патладжанен мус.


Патладжанен мус /за 250 гр. фусили/
2 патладжана
2-3 ск. чесън
1 с.л лимон сок /на вкус/
4-5 с.л. зехтин
копър и босилек
сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се опичат. Аз ги пека в микровълнова. Разрязват се по дължина и набождат с вилица по повърхността. поставят се в съд за печене в МВ с отрязаната част надолу, покриват се с кухненска хария. Пекат се на мах. мощност 5-7/8 мин., според големината на патладжаните, до омекване. Лесно се белят и са много светли.
В кухненски пасатор се поставят чесънът, обеленият изпечен патладжан, зелениите и подправките със зехтина. Пасира се, до желаната едрина. Подкиселява се на вкус и залива горещата паста.


Може да се аранжира с леко запържени кръгчета патладжан и поръси с запечени тиквени семки. Доматеният сос е чудесно допълнение.


Наслада - аромат, вкус и вълшебна музика ... Опитайте.

Тук ми се искаше да има прикачен видеоклип с Молитвата „ Непорочна Богиньо”, но поставянето му блокира компютъра. Насладате се така -
божествената Мария Калас и Casta Diva.

15 коментара:

  1. très appétissant avec de l'aubergine
    j'en ai l'eau à la bouche
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  2. Brava, brava! (това ми е аплауза all'italiana) :) за съжаление аз нямам нито микровълнова нито кухненски пасатор или процесор като там му казваш, ако е едно и също, но ще ти дам тези дни една рецепта за спагети с мента, за която трябва кухненски пасатор или процесор, която ми даде един... да кажем просто италианец и да не уточняваме какъв

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления Дианка!

    Чудесна рецепта, чудесно аранжиране и прекрасна музика - наслада за небцето и душата! Бих добавила и чаша вино за да е пълна картината ;)
    Мм, размечтах се за Италия :)

    И.. :) Благодаря ти за идеята и поясненията относно печенето на патлиджан в микровълнова! Не се бях сетила за този вариант, До сега, само в чушкопек или фурна ги печа, но ще пробвам и така.

    Весели и слънчеви почивни дни ти желая!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    благодаря за интересната история на това ястие, която ни представяш!
    А и толкова много варианти,
    така добре аранжирани - пълна наслада!
    Хубав, изпълнен с усмивки, ден!
    А и Калас ми създаде много хубаво настроение :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта,Диди!
    Лека,ненатоварваща,идеална за летните вечери...и с чаша студено бяло вино...Размечтах се! :)
    Поздрави и усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Fimère,
    Thanks a lot!
    Pasta alla Norma but really delicious.
    Greetings and smile, Diana

    Сърдечна благодарност Емилия,
    похвала от теб е с голяма стойност.
    Ще очаквам твоето автентично предложение - убедена съм, че ще бъде чудесно.
    Поздрав и усмихнат петък, Диана

    Благодаря, Ирма!
    Едно хубаво Chianti би паснало чудесно. Е и аз се размечтах.
    Хубав петък и усмихнати почивни дни, Диана

    Дани, благодаря!
    На фона на божествената музика, всичко друго е бледо допълнение.
    Дори се замислях въобще да не публикувам снимки, а само видеоклипа.Радвам се, че ти хареса!
    Поздрав и още много хубаво настроение, Диана

    Краси, благодаря много!
    Наистина лятно и свежо се съчетава мусът от патладжан с пастата, дори не се откроява много.
    Свежи и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Диана, записвам си да направя тази рецепта като съвсем им дойде реда на патладжаните. Хубав и слънчев пост с апетитни снимки и колоритна история. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    идеално лятно предложение.
    Много леко и апетитно!
    Страхотни снимки!
    Патлажана на коя програма в микровълновата се пече - на микровълни или на грил?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,паста Норма ми е много любима,представила си я по чудесен начин!Историята,двете рецепти,снимките - поздравления!

    Пожелавам по-топъл и слънчев уикенд!
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мира,
    ще се радвам да ти допадне.
    Благодаря и усмихнати почивни дни, Диана

    Русанка, благодаря мила!
    Патладжана пекох на микровълни, разполовен, набоден и покрит с кухненска хартия. Във видео клипчето е цял и перфориран. Времето за печене зависи от тяхнта големина.

    Диди,
    така се радвам, че и ти я харесваш.
    Знаеш,как си пасват тези вкусове.
    Аз исках да я предложа в постен вариант и вместо с парченца, с пасиран патладжан.
    Благодаря ти,
    Хубава петъчна вечер и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много фино... и както винаги толкова красиво поднесено :)
    Прегръдка от мен, Дианка и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  12. Dian, everything sound wonderful. I'm not a big eggplant fan but I'm starting to appreciate them more and more.
    Those are all interesting combinations wonderfully presented!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори,
    много мил коментар!
    Благодаря ти от сърце, прегръдка и много усмихнати почивни дни, Диана

    Dear Andrea,
    Sorry to read that you're not a fan of eggplant - I love him very much.
    Thanks a lot! You're very kind and friendly address to me.
    Greetings & Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  14. Ужасно примамливи и стилни снимки и предложения! Обичам патладжани, така че няма начин да не ми допаднат и двата варианта.

    Прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  15. Ина,
    благодаря ти!
    И в двата варианта вкусът е близък, ако обичаш патладжан, ще се радвам да ти хареса.
    Поздрав и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване