петък, 11 юни 2010 г.

Бананови курабийки

Постни курабийки - с вкус на банан и мед, добавих портокалов аромат и бадеми. Идеята за тях е от руския сайт Готовим дома. Толкова противоречиви мнения относно дадена рецепта не съм срещала до сега - твърди, несполучливи, като и обратното - меки, вкусни и ароматни. Дълго време не се решавах, след като прочетох някои от коментарите, съставих моята рецепта.


Бананови курабийки


Продукти за около 3 дузини:
1 бр. банан
2 с.л. мед
1 ч.чаша /от 200 мл./ захар
3 ч.чаши брашно и още при разточване
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. портокалов сок
1 с.л. олио
1 ч.л. портокалова кора
1 щ. сол

1 ч.чаша =200 мл.
Още захар и бадеми за поръсване

Обеленият банан се смачква на гладко пюре и към него се добавят захарта, меда, портокаловите кори и портокаловия сок. На водна баня се загрява до стопяване на захарта. Прибавя се бакпулверът и разбърква до побеляване и увеличаване обема на сместа.
Маха се от котлона и охлажда. Налива се олиото. Брашното се смесва със солта. Замесва се меко тесто.
Фурната се загрява на 180-200С.
Разточва се на кора с дебелина 1 см. и изрязват формички. Поставят се върху хартия за печене, леко се намазват с вода, поръсват се със захар и/или бадеми.
Пекат се за 10 мин. до леко порозовяване – да не се препичат!


При използваните от мен съставки, определено не са твърди, дори и на следващия ден.


За допълнение към чаша кафе или плодов фреш по време на пости - едно добро разнообразие.

14 коментара:

  1. Диана, как може да е лошо при тези съставки - банан, мед, портокалова кора и бадеми за поръсване:). Винаги съм си мислела, че постът може да бъде много по-лек когато храната е разнообразна. Аз, право да си кажа не постя, но предлагаш много хубави решения за постещите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. ils sont magnifique et à croquer!!
    j'en prendrai volontiers quelques uns avec une tasse de café
    bon weekend

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    толкова апетитни снимки си направила,
    че нямам съмнения за вкуса :)
    Да ви е сладко с кафенцето и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. These cookies looks soo good..Pictures are beautiful too..
    Dear Di-ana greetings, Nada!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    Страхотни курабийки!
    Нежни и ароматни!
    Винаги съм се възхищавала на твоите невероятни умения да приготвяш такова разнообразие от постни неща и да ни ги представяш толкова красиво и изтънчено!
    Благодаря ти!
    Хубав, слънчев и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Диана,
    изглеждат много добре. Противоречивите мнения според мен се дължат на различните продукти като марка, която използват момичетата. И на мен ми се е случвало да спазя рецептата 1 към 1 и да се получи нещо съвсем различно.
    Аз не постя, но си взимам веднага от тях :)

    ОтговорИзтриване
  7. Thanks Fimère,
    Glad to get to some coffee.
    Welcome, smiling weekend Diana

    Мира,
    вкусът е гарантиран при тези продукти. Проблемът е в структурата, защото няма яйца. Когато е маслено тесто лесно се постига крехкост, но за другите по-трудно.
    Постът е вътрешна нагласа, той не тежи, а летните са и много леки.
    Благодаря, хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Дани,
    благодаря много - е,
    не са деликатес, но много приятни за подслаждане.
    Прегръдка и много усмивки, Диана

    Nada,
    tanks very much,
    Greetings and smiling weekend Diana

    От сърце ти благодаря, Русанка!
    Много си мила,
    радвам се, че ти допадат постните ми предложения. Непостещите в къщи са моите съветници, относно вкуса - старая се да им харесат и на тях.
    Прегръдка и много хубави почивни дни, Диана

    Дани, благодаря!
    Права си, че различните марки продукти имат и различни вкусови качества. А когато става въпрос и за тесто, с неговата плътност и твърдост - резулататите могат да бъдат наистина различни.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Диана, права си за вътрешната нагласа. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Звучи интересно, освен че са много красиви. За из път ще свършат чудесна работа, особено за любителите на банани, чийто представител е моето мамино синче :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Ина,
    целувки за малкото мамино синче.
    Поздрав и надявам се, скоро да предложиш ново кулинарно изкушение.
    Много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!
    Вече пробвах тази рецепта и са супееер вкусни сладките.
    Но за жалост - много твърди се получиха, и на следващия ден си бяха същите.
    Направих рецептата 1:1.
    Къде би могла да е грешката ми?
    Много искам отново да направя тези бананови изкушения.
    След като добавих бакпулвера и наистина сместта бухна, махнах от котлона и оставих на терасата да изстине, и после спадна. След като изстине - все още ли трябва да е обемна сместта?

    Благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Анонимен,
    благодаря за обратната връзка и
    наистина съжалявам, че при вас са се получили с по-твърда структура.
    Възможно е сместа да се е уплътнила от количеството на брашното при разточване,
    или по-вероятно по време на печене да са се изсушили повече ...
    не бива да се препичат!
    Що се отнася за омекотяване на по-твърди бисквити има популярна възможност -
    да се постави в съда за съхранение разрязана ябълка, която да овлажни и омекоти бисквитите.
    Сърдечни поздрави за вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че ми отговорихте! :) Днес ще пробвам втори път тази рецепта, дано се представя добре. Вкъщи много харесаха курабийките и си поръчаха, но само ако може да са малко по-мекички. :)

      Поздрави!

      Изтриване