Освен класическия по-диетичен начин за приготвяне на скумрия във фолио на скара, още една идея - печена на сол. Вкусна и лесна рецепта за приготвяне на цяла риба. Избрах скумрия, заради високата хранителна и енергийна стойност - пълноценни белтъци, с балансиран аминокиселинен състав и с висока усвояемост на мазнините.
B 100 гp oбикнoвeнa cкyмpия имa 18.6 гp бeлтъци, 14.2 гp мaзнини, витaмини – B3, B5, B6, минepaли – ceлeн, кaлций, фocфop. Maзнинитe, кoитo ce cъдъpжaт в нея ca oт тип Oмeгa-3 и Oмeгa-6, което е много високо - почти два пъти повече за единица тегло, сравнение със сьомгата. Te пoдпoмaгaт здpaвeтo нa cъpцeтo, пoдoбpявaт cъня, cъcтoяниeтo нa кoжaтa и дp. Pибaтa пpaктичecки нe cъдъpжa въглexидpaти, а пopaди мaлкaтa тepмичнa oбpaбoткa пoлeзнитe xpaнитeлни вeщecтвa ce зaпaзвaт и яcтиeтo e пълнoцeннo и здpaвocлoвнo.
Скумрия, печена на сол
Продукти:
1 -2 бр. цяла скумрия /може и костур, пъстърва, сьомга,
1 ч.ч. листни подправки - босилек, магданоз, копър, дафинов лист
1/2 лимон, нарязан на резени
1.5 кг морска сол
Почистената риба се напълва с ароматните подправки и лимонови резени.В тавичка за печене се поставя двоен пласт алуминиево фолио и върху него се посипва 2 см от едрата сол. Рибата /цяла, не нарязана на парчета/, се поставя се върху солта и се покрива с още 2 см морска сол. Краищата на фолиото се повдигат и се намачкват около рибата. Горният слой сол се напръсква с вода, за да се оформи кора.
Така подготвената риба се пече на 230°С по 10 мин. за всеки 450 г риба.
След това се изважда от фурната и се поставя да постои още 15 мин. Кората внимателно се разчупва и се маха.
Внимава се, да не се нарани кожата на рибата, което да пресоли месото на рибата.
Рецептата е от сп.Меню, има и видео, но аналогично предложение има и Fiesta tv.
Диди, нгого ми хареса твоето предложение! Приготвяла съм пиле върху сол, сега ще опитам с риба!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея!
Слънчев и усмихнат ден!
Дианка,
ОтговорИзтриванехаресвам рибата приготвена по този начин !
Запазва се много сочна.
Поздрави и усмихнат уикенд!
Русанка
ОтговорИзтриванеи аз съм приготвяла пиле, рибата също е хубава - диетична и сочна.
Хубава събота, Диана
Дани,
избрах тази технология специално за скумрия /пренебрегвана в къщи/ - различна и вече одобрена идея.
Хубава съботна вечер, Диана
Дианка, честно да си призная до скоро си мислех, че не обичам скумрия :) Но един ден съпругът ми беше купил прясна - прекрасна риба :) Харесва ми предложението ти... следващият път ще я приготвим така :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден от мен :)
Диани, чудна скумрийка- много обичам! А по този начин аз приготвям лаврак и лефер, ще пробвам и скумрия.Наистина става много вкусно и лесно, у дома обожаваме риби всякакви.habili
ОтговорИзтриванеПриятна и спокойна неделя!
Диана, не знаех, че скумрията е по-полезна от сьомгата в някои отношения. Кой би очаквал. Поздрави и приятни дни :)
ОтговорИзтриванеНикога не съм пробвала да пека по този начин, дори не бях чувала за него. Голям пропуск от моя страна. Благодаря ти Диана, рибата изглежда превъзходно :)
ОтговорИзтриванеДа, и аз редовно правя ципура в сол, дори без фолио.
ОтговорИзтриванеЩе опитам и скумрия. Една моя приятелка каза, че и пъстървата става много хубава - пече се по-кратко.
Зори,
ОтговорИзтриванеи ние не предпочитаме скумрията. Нейните полезни качества, обаче са безпорни и добре приготвена си заслужава.
Хубава неделя, Диана
Мария,
зная, че си един от най-големите почитатели на риба, който познавам. Умееш и добре да я приготвяш - ще се радвам, да ти допадне.
Целувки, Диана
Мира,
в някои отношение - да,
в други е по-мазна, но за разнообразие става.
Поздрав, Диана
Дани,
по мое соцвреме по такава технология приготвяхме пиле. Подходяща е и за риба.
Усмихната неделя, Диана
Райна,
ципурата и пъстървата са ми вкусни, по всякакъв начин на приготвяне. Исках да дам "шанс" на пренебрегваната от нас скумрия.
Хубав неделен следобед, Диана
Ммм, тия дни в главата все скумрия ми се яде, но нямаше откъде :))). Мисля да пробвам тази ти рецепта в най-скоро време.
ОтговорИзтриванеПрегръдка: Ина
Ина,
ОтговорИзтриванеочаквам в скоро време и твоя нова рецепта.
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана