събота, 12 юни 2010 г.

Скумрия, печена на сол

Освен класическия по-диетичен начин за приготвяне на скумрия във фолио на скара, още една идея - печена на сол. Вкусна и лесна рецепта за приготвяне на цяла риба. Избрах скумрия, заради високата хранителна и енергийна стойност - пълноценни белтъци, с балансиран аминокиселинен състав и с висока усвояемост на мазнините.
B 100 гp oбикнoвeнa cкyмpия имa 18.6 гp бeлтъци, 14.2 гp мaзнини, витaмини – B3, B5, B6, минepaли – ceлeн, кaлций, фocфop. Maзнинитe, кoитo ce cъдъpжaт в нея ca oт тип Oмeгa-3 и Oмeгa-6, което е много високо - почти два пъти повече за единица тегло, сравнение със сьомгата. Te пoдпoмaгaт здpaвeтo нa cъpцeтo, пoдoбpявaт cъня, cъcтoяниeтo нa кoжaтa и дp. Pибaтa пpaктичecки нe cъдъpжa въглexидpaти, а пopaди мaлкaтa тepмичнa oбpaбoткa пoлeзнитe xpaнитeлни вeщecтвa ce зaпaзвaт и яcтиeтo e пълнoцeннo и здpaвocлoвнo.

Скумрия, печена на сол


Продукти:
1 -2 бр. цяла скумрия /може и костур, пъстърва, сьомга,
1 ч.ч. листни подправки - босилек, магданоз, копър, дафинов лист
1/2 лимон, нарязан на резени
1.5 кг морска сол
Почистената риба се напълва с ароматните подправки и лимонови резени.В тавичка за печене се поставя двоен пласт алуминиево фолио и върху него се посипва 2 см от едрата сол. Рибата /цяла, не нарязана на парчета/, се поставя се върху солта и се покрива с още 2 см морска сол. Краищата на фолиото се повдигат и се намачкват около рибата. Горният слой сол се напръсква с вода, за да се оформи кора.
Така подготвената риба се пече на 230°С по 10 мин. за всеки 450 г риба.
След това се изважда от фурната и се поставя да постои още 15 мин. Кората внимателно се разчупва и се маха.


Внимава се, да не се нарани кожата на рибата, което да пресоли месото на рибата.


Рецептата е от сп.Меню, има и видео, но аналогично предложение има и Fiesta tv.

11 коментара:

  1. Диди, нгого ми хареса твоето предложение! Приготвяла съм пиле върху сол, сега ще опитам с риба!
    Благодаря за чудесната идея!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    харесвам рибата приготвена по този начин !
    Запазва се много сочна.
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Русанка
    и аз съм приготвяла пиле, рибата също е хубава - диетична и сочна.
    Хубава събота, Диана

    Дани,
    избрах тази технология специално за скумрия /пренебрегвана в къщи/ - различна и вече одобрена идея.
    Хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, честно да си призная до скоро си мислех, че не обичам скумрия :) Но един ден съпругът ми беше купил прясна - прекрасна риба :) Харесва ми предложението ти... следващият път ще я приготвим така :)
    Хубав неделен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диани, чудна скумрийка- много обичам! А по този начин аз приготвям лаврак и лефер, ще пробвам и скумрия.Наистина става много вкусно и лесно, у дома обожаваме риби всякакви.habili
    Приятна и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, не знаех, че скумрията е по-полезна от сьомгата в някои отношения. Кой би очаквал. Поздрави и приятни дни :)

    ОтговорИзтриване
  7. Никога не съм пробвала да пека по този начин, дори не бях чувала за него. Голям пропуск от моя страна. Благодаря ти Диана, рибата изглежда превъзходно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Да, и аз редовно правя ципура в сол, дори без фолио.
    Ще опитам и скумрия. Една моя приятелка каза, че и пъстървата става много хубава - пече се по-кратко.

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,
    и ние не предпочитаме скумрията. Нейните полезни качества, обаче са безпорни и добре приготвена си заслужава.
    Хубава неделя, Диана

    Мария,
    зная, че си един от най-големите почитатели на риба, който познавам. Умееш и добре да я приготвяш - ще се радвам, да ти допадне.
    Целувки, Диана

    Мира,
    в някои отношение - да,
    в други е по-мазна, но за разнообразие става.
    Поздрав, Диана

    Дани,
    по мое соцвреме по такава технология приготвяхме пиле. Подходяща е и за риба.
    Усмихната неделя, Диана

    Райна,
    ципурата и пъстървата са ми вкусни, по всякакъв начин на приготвяне. Исках да дам "шанс" на пренебрегваната от нас скумрия.
    Хубав неделен следобед, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ммм, тия дни в главата все скумрия ми се яде, но нямаше откъде :))). Мисля да пробвам тази ти рецепта в най-скоро време.

    Прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  11. Ина,
    очаквам в скоро време и твоя нова рецепта.
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване