понеделник, 20 септември 2010 г.

"Готови ли сте за десерт? " - Шоколадова Орбит торта

Започнах презентацията преди лятната ваканция. Имах любезна покана и внимание /за които много благодаря! /, да гостувам на изискан и интелигентно списван блог - LaMartinia, в популярната рубрика "Гастрол". Открояващо се, позитивно и артистично място, където чаровната Мария впечатлява със стил, финес и елегантност.
Исках да избера десерт, който да й хармонира. За нас, тази сладкиш е силно шоколадово удоволствие, искрено ще се радвам да й допадне, а не само и на нея.
“Готови ли сте за десерт?” - вече писах, че това е заглавие на една от книгите на Дейвид Лейбовиц. Витруозният кулинарен експерт признава, че има слабост към шоколада и по-точно към десерти “screaming chocolate intensity”. Такава е и шоколадовата торта: без брашно, с баланс между аромат, структура и вкус, обединени в крещящ шоколадов интензитет. Много лесна за изпълнение, както я нарича Д.Л. - за начинаещи /Chocolate Idiot Cake/- няма начин да се сбърка. Може да се приготви няколко дни преди консумация и да бъде също така вкусна. Нейното име се асоциира със сходство между получените „кратерчета” по повърхността и характерната лунна повърхност. Или както се представя в първата му книга – Шоколадова торта "Орбита" - гарантира шоко любителите да се изпратят почти в орбита!



Шоколадова Орбит торта

/адаптирана по David Lebovitz/

Продукти:
240 гр. тъмен шоколад /50% какао/
160 гр. масло
150 гр. /1 ч.чаша от 200 мл./ захар
4 яйца
1 с.л какао за поръсване
алуминиево фолио за покриване


Фурната се загрява на 175 С.
Форма /тава с размери 20х20 см./ се намазнява, като на дъното се поставя изрязан лист хартия за печене. Поръсва се с 1 с.л. какао, излишното се отстранява, с почукване.
Подготвя се и друга тава, с по-голям размер, където ще се пече тортата на водна баня.
На котлона в съд с вода се поставя друг, са който се начупва шоколадът и маслото. На водна баня при умерен огън се стопяват до сладка смес. Маха се от котлона и оставя леко да се охлади. През това време се разбиват с миксер, до побеляване и уплътняване 4 –те яйца и чашата захар. Към тях , с продължаващо разбъркване се налива маслено-шоколадовата смес.Обединяват се и изливат в намаслената и поръсена с какао тавичка. Покрива се с алуминиево фолио, като се завие около стените. Поставя се в по-голямата форма и налива топла вода /може да се използва тази, от разтопяването на шоколада/ да средата от височината на съда.
Пече на водна баня около 1 час за по- мек сладкиш и около 1 час и 10 мин. за по-плътна структура. Изважда се от фурната, маха се от съда с водата, фолиото и оставя да се охлади напълно – мин. 2 часа, най –добре за ден, може и два. Съхранява се, след охлаждането в хладилник.


Гарнирането е по желание: сладолед, още шоколадов сос, сметана.


Малините са мой фаворит това лято.


Хареса ни със сладолед, плодове и поширани круши.


Опитайте...


Благодаря, за тази чест, Мария!
Готови ли сте за десерт?

34 коментара:

  1. Божествен.
    Поздравления и за гостуването!
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лелеее,Диди!Неземно е!
    Както и снимките...
    Нищо шоколадово не ми е чуждо... :))
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори,
    благодаря за поздравленията!
    И от мен също, за твоето гостуване.
    Прегръдка и усмихната вечер, Диана

    Краси,
    много се радвам, че ти допада -
    благодаря!
    Харесах сладките.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен гост си ти, Дианка!
    А това шоколадово изумително съвършенство...че кой не е готов за него?
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    Вълшебно шоколадово изкушение!
    Ммм...страхотен е!
    Много ми е интересно, че е без брашно! Представям си колко е пухкав и вкусен!
    Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, за твоя десерт съм винаги готова :)
    Поздравления за прекрасната презентация и стилното гостуване!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Как няма да опитаме! Рецептата е невероятна. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Разтопих се от удоволствие, представям си какво ще настане вкъщи, ако им спретна на мъжете това шоколадово вълшебство!
    Много стилно поднесено и определено в унисон с блога, чийто гост си :)

    Чудесна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  9. I'm always ready for dessert! :)
    I made very similar cake ones and it was delicious so I know this is a wonderful recipe.
    Your photos are stunning as always. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, това е една прекрасна шоколадова феерия! Шоколадовите фантазии са ми любимите :-)

    Спорна седмица!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  11. въпросите ми са няколко:
    1) ти в дизайнерско списание ли работиш? как постигаш този фотографски- естетски баланс?
    2) възможно ли е нормален човек, в домашни условия да направи подобна мечта и да я опита??? - това е по-въжния въпрос!
    Bravissima

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна е!
    Диди, снимките ти са невероятни, за вкуса на сладкиша пък да не говорим, а и това типично твое фино, стилно аранжиране, което всеки път ме възхищава.

    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Диана, поздравления за гостуването, а тази рецепта мисля да изпробвам, за да пусна в щастлива орбитира любителите на шоколада. Много интересно колко вариации на рецепти има със съвсем малка разлика в грамажите на продуктите. За мен е винаги интересно да ги изпробвам. Поздрави Диана и благодаря за рецептата!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Много вкусно и лесно,благодаря,ще го опитам

    ОтговорИзтриване
  15. Обожавам шоколад, а това шоколадово-малиново изкушение изглежда страхотно! Поздравления за вкусния сайт и за прекрасните снимки.

    ОтговорИзтриване
  16. Диана, поздрави за гостуването.
    Шоколадовото ти произведение е много изкушаващо и е поднесено по невероятно красив начин.
    Приятен и усмихнат ден!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Охх, това триъгълно парче го гледах вчера при "Гастрола". Просто ти говори "Ела и ме изяж" :)

    ОтговорИзтриване
  18. un seul mot: Magnifique
    je suis entrain de saliver devant ces sublime photos
    tu es un artiste, bravo à toi
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  19. Мария,
    забелязала съм, че шоколадът има неповторима магия и изкушението му е трудно преодолимо.
    Благодаря, слънчева и усмихната есен, Диана

    Роси, благодаря ти!
    Това, че е без брашно го прави с по-крехка структура, но особеното е това, че се пече на вода баня под фолио.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Благодаря за поздравленията, Дани!
    За мен бе огромно удоволствие да гостувам на Мария.
    Поздрав и успешно пътуване, Диана

    Катя,
    съжалявам,че се забави публикацията - нали ти бях обещала. Ще се радвам, да ти допадне.
    Поздрав и усмихната есен, Диана

    Благодаря, Ина!
    Много се постарах при избор на десерта за гостуване. Исках да пасва с прекрасния блог на Мария.
    Прегръдка и много слънчево настроение, Диана

    Andrea,
    Thanks so much -
    for dessert recipe in David Lebovitz, everyone is ready - he is the guarantor of something great chocolate.
    Hugs and greetings, Diana

    Милена,
    Радвам се,че ти харесва -
    Той е виртуоз на шоколада и неговите фантазии са велики.
    Благодаря, усмивки и много настроение, Диана

    Daniela,
    Thanks for the compliments -
    they are a recipe for David Lebovitz - super chocolate.
    Smiles and greetings, Diana

    Благодаря от сърце, Райна!
    Много си мила и ме радва, че ти допада тази идея на рецептата.
    На въпросите -
    Аз съм машинен инженер и снимам любителски и с обикновен /не професионален/ фотоапарат. Опитвам се да предам храната и поднасянето, така както я усещам.
    По важен е втория отговор -
    ДА, ДА, ДА. На този сладкиш няма какво да се сбърка. Ако нещо не съм обяснила подробно - пиши ми на е;mail, който съм посочила в профила.
    Ще се радвам да ти хареса,
    поздрав и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Лети,
    много ми е приятно, че тази идея ти харесва. Благодаря за милите думи и приятелско отношение -
    те са взаимни,
    поздрав и много усмивки, Диана

    Благодаря за поздравленията, Мира!
    Много ще се радвам да бъдеш доволна от резултата. На въпроса - вариантите на торти без брашно са много, и сравнително близки в количества и пропорции. Аз направих по-малка Орбит торта, но по-същественото тук е печенето на водна баня под фолио.
    Поздрав и много хубаво настроение, Диана

    Кети,
    благодрая за твоята визита и одобрителен коментар. Наистина е бърза, лесна и много шоколадова - ше съм щастлива да ти хареса.
    Поздрав и усмихната есен, Диана

    Благодаря за поздравленията, Sofiko! Много си мила!
    Шоколадът винаги изкушава в снимки, а малините допълват и подчертават неговото въздействие.
    Усмивки и хубава есен ти желая, Диана

    Мони, благодаря от сърце!
    За мен това гостуване бе особено приятно и отговорно. Ще се радвам, ако съм успяла.
    Поздарв и слънево настроение, Диана

    Илианка, благодаря ти!
    Поздарв и много успехи в твоите гостувания, Диана

    Благодаря много, Кали!
    Радвам се, че така въздейства тази торта по рецепта на David Lebovitz. Той заслужава добро представяне.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Fimère,
    Thanks so much -
    I tried to submit properly chocolate recipe David Lebovitz.
    Smiles and greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  21. ок,
    щом казваш - ще се престраша! на мен ми прилича на излязла от 5звездна сладкарница!
    Продължавай все така

    ОтговорИзтриване
  22. Дианка,поздравления и тук за гостуването и избора на рецепта!
    Чудесна презентация в комбинация с интересен увод!Удоволствие бе да разгледам и всичко,което си линкнала!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Райна,
    благодаря ти отново.
    Опитай, не е сложно - спази технологията, можеш да се ориентираш допълнително по етапните снимки. Важни са фолиото за покриване, водната баня, печенето и охлаждането.
    Убедена съм, че ще се справиш -
    ще бъда много радостна, да ти хареса.
    Поздрав и много настроение, Диана

    Диди,
    за мен бе удоволствие и чест да гостувам при Мария. Исках да бъде нещо лесно и забавно - избрах по-малко популярна рецепта на Дейвид Лейбовиц.
    Благодаря от сърце за поздравленията,
    хубава и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Диана, сега забелязах, че David Lebovitz е поместил референция към тази ти рецепта и това много ме зарадва! Поздравявам те! Колко малък е светът :). Поздрави и много кулинарни срещи с велики майстори ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  25. Мира,
    благодаря ти!
    Поздравленията са изцяло за автора -
    мое е само изпълнението и удоволствието от вкуса на тортата.
    Хубав есенен ден и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Виновна:) Побликувах рецептата в Фейсбук и той си я позна! Много ми хареса тортата, невероятна е и много, много шоколадова! Следващия път мисля да и сложа лимонова кора :)Благодаря! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Катя,
    благодаря ти - мистерията е разгадана.
    Радвам се много, че ти е харесала. Наистина има много възможности за допълнения, но исках да я направя и предложа в оригинал. Идеята за лимон е чудесна.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Повече от прекрасно е това.Убийствен шоколадов шедьовър.Аплодисменти Диди!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Thanks, Mimi!
    Smiles and greetings, Diana


    Много мило -
    благодаря, Йоли!
    Усмивки и хубава есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  30. Дианка, поздравления!
    Толкова шоколадови, толкова завладяващи снимки и толкова примамлив десерт! Чудно!!!
    След първата снимка веднага му добавих и "аеро" в имато, но явно съм избързала ;)

    ОтговорИзтриване
  31. Ирма,
    благодаря много!
    Радвам се, че на шоко любител, като теб ти харесва - идеята за името ти е повече от чудесна, но исках да запазя оригиналното.
    Сърдечен поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване