Есента дойде. Обичам този сезон, неговото спокойствие, мекотата и разнообразието в цветове. Харесвам богатството и изобилието от плодове и зеленчуци. Когато разглеждах блога на David Lebovitz видях тази френска доматена тарта. Впечатли ме нейната свежест и пъстрота, представих си я с крушовидните домати, сорт „рома’, а и ... исках да опитам нещо друго, извън неговата шоколадова страст.
Допадна ми малко по-различният състав от повечето предложения, както и вкусовата комбинация между домати и фина горчица.
Рецептата е от Гаскония (фр:Gascogne) - област на Югозападна Франция, с красиви пейзажи от средновековни градове и села сред гористи хълмове. Това е земята на д'Артанян, вдъхновил Александър Дюма в "Тримата мускетари". Прочута със своите ароматни вина и Арманяк, /както и с насилствено угоявания гъши или патешки дроб /foie gras/.
Доматената тарта по тази рецепта, /за разлика от повечето тарти от този тип/ не предвижда яйчена или сметанова заливка. Има маслена хрупкава подложка, лек слой фина горчица и тънки резени леко сладникави домати. Сиренето – по оригинал е само козе. Аз имах набор от различни видове. Избрах комбинация от свежо козе, меко "синьо" и сплетеното „маджули”. Ароматите са хубав зехтин, допълнен от свежи подправки на босилек, магданоз, мащерка. Чудесен резултат даде идеята да се „поръми” отгоре с тънка струйка мед. Така, с моите измениения се получи
Допадна ми малко по-различният състав от повечето предложения, както и вкусовата комбинация между домати и фина горчица.
Рецептата е от Гаскония (фр:Gascogne) - област на Югозападна Франция, с красиви пейзажи от средновековни градове и села сред гористи хълмове. Това е земята на д'Артанян, вдъхновил Александър Дюма в "Тримата мускетари". Прочута със своите ароматни вина и Арманяк, /както и с насилствено угоявания гъши или патешки дроб /foie gras/.
Доматената тарта по тази рецепта, /за разлика от повечето тарти от този тип/ не предвижда яйчена или сметанова заливка. Има маслена хрупкава подложка, лек слой фина горчица и тънки резени леко сладникави домати. Сиренето – по оригинал е само козе. Аз имах набор от различни видове. Избрах комбинация от свежо козе, меко "синьо" и сплетеното „маджули”. Ароматите са хубав зехтин, допълнен от свежи подправки на босилек, магданоз, мащерка. Чудесен резултат даде идеята да се „поръми” отгоре с тънка струйка мед. Така, с моите измениения се получи
Доматена тарта - почти по френски
/адаптирана по David Lebovitz/
Продукти:
3-4 домата сорт "рома"
250 гр. козе сирене /микс от сирена/
2 с.л. зехтин
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. нарязани пресни подправки /босилек, магданоз, мащерка/
1 ч./с.л. мед
Сол и черен пипер
Основа*: по моя харесвана рецепта 1/2 доза /кръгла ф 23-25 см. или правоъгълна /
125 гр. брашно
125 гр. масло
1 к.л. сол
60 мл. вода
Още 2-3 с.л. брашно за разточване
* подложката е маслена по оригиналната рецепта.
Тестото, като съдържание, е "кръстоска" между маслено и многолистно, замесено чрез пулсиране в кухненски процесор. Не втасва! Поетапно охлаждане/във фризер за около 20-30 мин./ и разточване както при домашните кроасани. Окончателно наслоеното тесто се разточва на лист с дебелина около 4-5 мм. Поставя се в съда за печене, леко се набожда с вилица и пече предварително в загрята фурна на 220С за около 15 мин. до изсъхване. Може да се използва методът за "сляпо печене".
Доматите, тип "рома', които са с по-месесто и по-малко воднисто съдържание, се нарязват на тънки резени. Подреждат се на един ред върху абсорбираща домакинска хартия, посоляват се леко и поръсват с ароматни подправки по избор. Оставят се около 30 мин, да се отцедят и леко засъхнат.
Опеченатата тестена подложка се оставя да се охлади напълно, намазва се с тънък слой горчица и изчаква да изсъхне.
Сирената се натрошват или наряват на тънки филийки.
Подреждат се резени домати, между тях се пълни сирене. Отгоре се полива със зехтин, ръсят се пресните подправки и струйка мед.
Пече се в предварително загрята фурна на 220С 15 мин. и още 10-15мин. на 175С.
Изважда се от формата и поръсва с още ароматни подправки.
Сервира се гореща.
Чудесна рецепта, която ни хареса много. Избрах свежо бяло вино, Sauvignon blanc /добро родно производство/, сорт за който се смята, че районът на Бодро е негова родина.
Следващото приготвяне ще бъде в индивидуални формички,порции.
Опитайте...
wow! It looks fantastic! Great idea and beautiful pictures!
ОтговорИзтриванеThanks for your visit.
ОтговорИзтриванеI'm glad that this tartan is in French and pictures you like.
I liked your blog and I followed.
Greetings and nice weekend Diana
Поредната ударна доза колорит и финес, а четейки въведението :))), съвсем ми се прияде.
ОтговорИзтриванеТова нещо изглежда прекрасно, формата е изумителна, представям си и колко вкусно е при така вградените продукти...
Благодаря за насладата :)
Хубав есенен уикенд :)
Di_ani, тази мозайка от домати и сирене и хрупкавата коричка и горчицата ме карат да преглъщам.
ОтговорИзтриванеМного, много изкушаващо!
Домат и сирене винаги е абсолютно добра комбинация.
ОтговорИзтриванеМного красиво поднесено, Дианка, както винаги :)
Поздрави от мен ;)
This is gorgeous. So perfect for our Indian Summer days and using the lst of the tomatoes from the garden..
ОтговорИзтриванеMimi
I love tomato tart and your looks so wonderful. :)
ОтговорИзтриванеПросто е вълшебно това.Усещам аромата на масло и сирене през монитора ... мммм...
ОтговорИзтриванеОх,Диди,страхотна е! :))
ОтговорИзтриванеТолкова изкушаващо изглежда...
А ако кажеш и откьде си купи формата...тук ,в Пловдив отдавна тьрся и няма,и няма...
Спокоен уикенд и усмивки!
Диди,
ОтговорИзтриванемного интересна и оригинална реципта!
Страхотна комбинация от аромати и продукти!
Поздрави и хубав есенен ден!
Диди,поздравления за апетитната тарта и чудесната презентация!
ОтговорИзтриванеПулсирането в работ се очертава като най-удачния начин за маслено тесто май.А аз все още съм по методите на бабите - с ръце.
Поздрави и хубава неделя от мен!
Благодаря, Ина!
ОтговорИзтриванеИ тази рецепата на Дейвид Лейбовиц е чудесна - радвам се, че я направих.
Поздрав и усмихната неделя, Диана
Ивейн,
много ми е драго, че ти допадат тези есенни вкусове и аромати.
Аз се очаровах от твоите бонбони,
сладка и хубава неделя, Диана
Зори,
наистина класичска комбинация на домати и сирене, горчицата е новият елемент.
Благодаря и много усмивки, Диана
Mimi,
be of using the summer tomatoes from the garden - will be great, very tasty and fresh.
Thanks and greetings, Diana
Andrea,
Recipe David Lebovitz is really delicious and very fresh.
Thanks and greetings, Diana
Благодаря, Йоли!
Много ми е приятно, че ти допада това предложение.
Поздрав и усмихната неделя, Диана
Краси,
тази форма ми е мил подарък от едно парти на форума "Гответе с мен".
Благодаря, поздрав и хубава неделя, Диана
Роси,
се радвам, че ти допада.
Не се и съмнявах в предложението -
насладихме му се напълно.
Усмивки и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Диди!
Права си, че най-бързият начин за замесване на типа маслено тесто е механизирания. Ценя високо обаче, майсторството на ръчната работа, особено при капризните теста.
Поздрав и успешна нова седмица, Диана
Диана, много хубава рецепта си подбрала. Аз също си я бях набелязала, но не съм стигнала до нея. Благодаря ти за напомнянето. Много хубави снимки, както винаги. Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванеи мен, ме бе впечатлила тази тарта с контраста и по-различния вкус. Изчаквах сладникавите домати и не съжалявам, че я направих. Само промених малко технологията, като запекох предварително маслената подложка.
Хареса ни,
ще се радвам, да допадне и на вас,
хубава нова седмица, Диана