Бързи и лесни, сервират се топли - тези кексчета са фини, нежни и въздушни. С пресни плодове, /исках да използвам последните, макар и вече по-дребни малини/, или само с пудра захар - осем много вкусни десертчета. Количеството на брашното е по-малко, в сравнение с класическите, пекат се около 10 мин. Не става въпрос за печене в микровълнова фурна, а за едно чудесно предложение на двамата братя Lee - Matt и Ted .
Известни, носители на престижната награда James Beard за рецепти на 2007г., /знаещи дори и любимия десерт на американския президент Б. Обама/, те популяризират вкусовете и ароматите на родната им Южна Каролина /САЩ/. Бързи и лесни за приготвяне, вкусни и ароматни - акцентират, че това е запазената марка на публикуваните в книгите им рецепти.
Известни, носители на престижната награда James Beard за рецепти на 2007г., /знаещи дори и любимия десерт на американския президент Б. Обама/, те популяризират вкусовете и ароматите на родната им Южна Каролина /САЩ/. Бързи и лесни за приготвяне, вкусни и ароматни - акцентират, че това е запазената марка на публикуваните в книгите им рецепти.
Фини кексчета с плодова заливка
/ападптирани от Buttermilk Pudding Cakes Recipe на Matt and Ted Lee/
Продукти за 8 кексчета, но според мен за 4 порции:
85 гр. брашно
1½ ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
180 мл. кисело мляко
65 гр. захар
55 гр. масло
1 ч.л. ванилен екстракт
Пропорциите в чаши "тук.
Загрява се фурната до 220С, скарата за печене е разположена в горната трета на фурната. Използват се стандартни мъфин форми, които се пълнят 3/4 от обема.
Технологията за приготвяне на кексчетата е стандартна. Ето и видеото.
Пресява се брашното с бакпулвера в купа, а в друга- се разбиват яйца до побеляване и сгъстяване. Добавят се постепенно мляко, ванилия, захар и маслото /сместа изглежда леко пресечена/. Изсипва се към брашно и разбъркват до хомогенизиране.
Тестото се налива в 8 тефлонови формички за мъфини 3/4 от обема.
Пекат се в продължение на 9 минути. Прави се проверка, чрез вмъкване върха на нож, между ръба на кексчето и формичката - леко се издърпва, за да се види степента на изпичане. Ако отстрани кексчето изглежда равномерно покафеняло,се приема , че са готови. Ако не - пекат за още минути и проверява отново. При мен се пекоха около 10 минути, извадих от фурната, изчаках още 5 мин. да се охладят и отстраних формичката.
Малините се разбъркват със захарта или леко пасират и поръсват върху топлите кексчета. Могат да се приготвят и други ароматни плодове по избор.
Сервират се с още плодове и сметана.
Опитайте...
Наистина изглеждат много нежни, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИ неустоимо вкусни, с тази плодова залива!
Хубава и усмихната новаседмица ти пожелавам!
Hi Diana, wonderful recipe and fantastic photos, as always.
ОтговорИзтриванеThis post is perfect with the video.
Thanks a lot.
Have a nice sunday,
Lúcia
Диана, много красиви снимки! Ще трябва да се пробват тези кексчета. Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеЗдравей Диди, страхотни кексчета и с тези малинки - голямо изкушение!
ОтговорИзтриванеВиждам, че и ти си с нова премяна (поне за мен е нова)... а сега се впускам в наваксване на пропуснатото от мен!
Хубава, спокоина и вкусна неделна вечер от мен!
Невероятни кексчета и снимки! Обожавам малини и всичко с тях!
ОтговорИзтриванеСлънево настроение, въпреки дъжда!
Разкошни са кексчетата , много нежни !
ОтговорИзтриванеИмам малини в градината и още утре ще ги направя :)Благодаря за рецептата .
Поздравления за прекрасния блог !
de jolies photos une recette bien gourmande ça a l'air délicieux un vrai délice bravo
ОтговорИзтриванеbonne journée
Фини, нежни и страхотно аранжирани!
ОтговорИзтриванеСъс свежи и ароматни малинки!
Ммм...разкош!
Поздравления, Диди!
Хубава неделна вечер!
Приказни са, изглеждат толкова сочни и нежни :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен, Дианка :)
Диди, пак си предложила изключително интересна рецепта! Винаги, когато надниквам при теб попадам на нещо интригуващо и ново за мен. А и всичко е толкова красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеDi_ani, кексчетата изглеждат много, много пухкави и фотогенични!
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеМира,
Мария М.,
Мария,
Сабина,
Роси,
Зори,
Ели,
Кали,
на всяка една от вас благодаря от сърце.
Харесах ги още от демонстрационното видео.
Знаете, че обичам да следя предложенията на Марта Стюарт, както и новите,/поне за мен/ имена в съвременната кулинария.
Наистина са бързи, фини и ароматни,
но по едно сладкищче за порция е недостатъчно. Следващия път ще удвоя дозата.
Поздрави, усмихната и успешна нова седмица, Диана
Lúcia,
Fimère,
Thank you!
I'm glad you like. Really easy, quick and soft. Helpful and video from the Martha Stewart show.
Greetings and a nice new week, Diana
Belli e morbidi ne proverei subito uno! complimenti.
ОтговорИзтриванеBuona settimana Daniela.
Прекрасни са, Диани! Толкова нежни и изкусителни изглеждат! Вкусно и цветно започва денят ми :-)
ОтговорИзтриванеХубава и спорна седмциа,
Милена
Daniela,
ОтговорИзтриванеThank you!
I'm glad you like.
Greetings and a nice day, Diana
Благодаря от сърце, Милена!
Много се радвам, че ти харесват,
желая ти хубав и усмихнат ден, Диана
Diana this looks and sounds perfect. :)
ОтговорИзтриванеНе знам как съм ги пропуснала тези малки чудесийки?!
ОтговорИзтриванеЩе ги пробвам със сигурност :)