вторник, 28 септември 2010 г.

Саворин със свежи подправки на скара „en Papillote” и патлаждани с пикантен сос

Рибата "саворин" не е много популярна в къщи, но бях приятно изненадана от нейната сочност и крехкост, лек вкус и бързина за приготвяне. Саворинът е тропическа дълбоководна риба /внос от Аржентина/, с висока хранителна стойност. Избрах вариант печена на скара, с ароматни зелении, а за да се запази сочна, използвах технологията за завиване в пергамент „en Papillote” и след това в алуминиево фолио. Сервирах я с хартията, както сервирам и книжен кебап. За гарнитура комбинирах печен патладжан с пикантен сос и домати - една рецепта от стар брой /72/2008/ на списание „Бон апети”.



Саворин със свежи подправки на скара „en Papillote” и патлаждани с пикантен сос


За 2 порции, печени на скара
около 550 гр. почистена риба саворин
1 с.л. пресен сок от лайм
1 с.л. зехтин
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л нарязан копър
1 с.л. нарязан босилек
сол, морска сол
черен пипер на вкус

Рибата се размразява, подушва, прорязва по повърхността и леко натрива със сока от лайм. Поръсва се със морска сол и черен пипер.
Отгоре и във вътрешността се пълни с нарязаните зелени подправки, резен лайм.
За пергамента /En Papillote/ - Лист от хартия за печене се изрязва с големина, удобна за загъване и намазнява. Поставя се парчето риба, намазнява се и горната част от хартията, след което се нагъва около рибата. Загъва се в алуминиево фолио. Поставя се в хладилник за около час.


Скарата се загрява и пакетчета се пекат са около по 5 мин. на страна.


Сервира се гореща, без фолиото, но с пергаментовата опаковка, която допълнително запазва сочност и топлината на рибата.



И рецептата за приготвяне на патладжаните:



Патладжани с пикантен сос и домати
/cп. „Бон апети” брой /72/2008/


4 средно големи патладжана
сол и бял пипер за овкусяване
олио за пържене

за соса:
150 г синьо сирене
4 листа босилек
1 с.л. нарязан магданоз
1 скилидка чесън
100 мл. сметана
1 с.л. балсамов оцет
200 г чери доматчета
1-2 листа прясна мента за украса

Направих ½ доза.

Патладжаните се разполовяват и леко нарязват като наденички. Посоляват се и се оставят да се отцедят от черния сок. Овкусяват се с бял пипер и се пържат до златистокафяво. Слагат се в тава и се пекат за 7-8 мин. /при мен 20 мин./ в загрята на 220 градуса фурна. Поставят се на кухненска хартия да поеме излишната мазнина.


Сиренето се натрошава в купа и се добавят наситнените босилек, чесън /аз ги пасирах/. Прибавят се нарязаните доматчета, оцета и се разбърква. С тази смес се заливат топлите патладжани.
Така приготвените патладжани са чудесно предястие и с препечен селски хляб.


Опитайте...

12 коментара:

  1. Дианка, прекрасно предложение, изпълнено перфектно!
    Рибата е нова за мен /нищо че съм морско чедо не съм на "ти" с много видове/, но изглежда страшно апетитно!
    А идеята за патладжана със селски хляб е мммм....
    Сърдечни прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    приготвила си ни две страхотни рецепти!
    Саворинът е много вкусна риба, а твоето ароматно предложение е направо неустоимо!
    Комбинацията патлажан-синьо сирене е много интересна и вкусна!
    Страхотни рецепти! Благодаря ти!
    Поздравления и за прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Нямам думи! Изглежда невероятно! трахотна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, чудесни рецепти си представила! Особено се впечатлих от патладжана, доматената тарта и шоколадовата Орбит торта. Слагам си ги в списъка с чакащи рецепти :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за топли и усмихнати есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. ce sont des recettes savoureuses j'ai aimé la sauce elle a l'air délicieuse bien épicée et parfumée
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  6. Добре си се завърнала, Дани!
    Радвам се на нашата първа, надявам се, не и последна среща.
    Рибата бе новост и за мен, но ни хареса.
    Благодаря,
    усмихнат, макар и дъждовен ден, Диана

    Роси,
    благодаря ти!
    Аз не познавах този вид риба, но в бъдеще ще бъде по-често на нашата трапеза. А патладжан обичаме във всякакъв вариант, този е много добър.
    Видях и харесах твоята панирана риба.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Благодаря, Нина!
    Радвам се, че тези идеи ти харесват - обединих ги в общ пост, защото не са нещо специално като приготовление.
    Поздарв и усмихнати есенни дни, Диана

    Тони,
    много ми е драго да ми гостуваш. Твоята ваканция не продължи твърде дълго?
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Fimère,
    I'm glad you like -
    I love fish, I love cheese and eggplant. The combination is perfect.
    Greetings and lots of smiles, Diana

    ОтговорИзтриване
  7. П.П.
    Нина, имам проблем с влизането в твоя блог. Правя вече сетен опит и ми докладва за квалификация на "атакуващ" сайт. Пиши, ако някъде греша.
    Поздрав и ще се радвам да погледна твоите идеи, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Отново неустоимо предложение,Диди!
    Не съм правила така саворин,непременно ще пробвам!
    Лека вечер !
    И много усмихнат ден утре... :))

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм опитвала такава риба, Дианка :) Предложението ти много ми допада, а патладжаните бих ги нападнала веднага :)
    Хубаво утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. I'm making fish "en papillote" very often and we love it very much. It's healthy and delicious way to prepare fish.
    Your photos are beautiful as always. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Краси,
    Зори,
    ше се радвам да ви хареса -
    месото е плътно, но сочно.
    Поздрав, прегръдка и усмихнат ден, Диана

    Andrea,
    I'm glad, is that you like this type of cooking fish.
    Sincerely, thank you, Diana

    ОтговорИзтриване
  12. Приказка! И рибката и патладжаните са страшно апетитни! Снимката с рибното месце и лайма предизвиква истинска революция в момента :)))

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване