Ако анонсът за шоколадовата "орбит" торта бе - готови ли сте за десерт, то за тази би трябвало да бъде - пристрастени ли сте към шоколад? Това е много, много ... , бих я опредедила - изключително шоколадова торта, дори и за мен. Ронлив, шоколадово - бисквитен блат, кадифено нежен трюфел крем и елегантна декорация с крехък темпериран шоколад. Бърза и лесна, нетрудоемка и без печене, с малко продукти и естествено, с мнооооого шоколад. Плътен, изчистен и много наситен шоколадов вкус - за шокоманиаци. Една по-различна от многослойната, която съм правила, сега в испански вариант
Шоколадова трюфел торта
Продукти за блата:
200 гр. бисквити
125 гр. масло
1 с.л. мед/
1 с.л. ликьор/бейлиз
Раздробяват се бисквитите в пасатор, добавя се мекото масло, мед и аромат бейлиз. Основната рецепта е само с масло и бисквити. С пулсиране се оформя обща смес, която се разстила като подложка/блат на дъното на разкопчаваща се тортена форма /ф 20 см/.
Продукти за крема:
400гр. шоколад с висок процент какао
350 мл. сметана
1 ч.л. желатин на прах
50 гр. глюкоза за сладкиши
70 мл. вода
аромат ванилия
2с.л. какао за поръсване
Желатинът се разтваря в 20 мл. студена вода и оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня до втечняване, без да заври. Оставя се да се охлади леко.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ.
Завират 50 мл. вода, добавя се глюкозата / четох, че може да се замени с 30 гр. мед, но аз я приготвих с глюкоза/ и след нейното разтопяване се маха от котлона. Започва наливането им в разтопения шоколад на части, при непрекъснато разбъркване, като се завършва с течния желатин. След пълното изглаждане, шоколадовият мус се поставя над купата с топла вода / но не на котлон/.
Разбива се сметаната /с 1 с.л. захар по желание/ и ванилия, на лек сняг и на части се прибавя към шоколадовата смес. След като се поеме първата половина от сметаната, останалата част от нея се доразбива до плътност и двете смеси отново обединяват. Разбърква се с тел, до пълното хомогенизиране.
Шоколадовият мус се излива върху бисквитената подложка, като се оставят няколко лъжици за прикрепяне на декорациите. Поставя се в хладилник за 6-8 часа, най-добре за нощ.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ.
Завират 50 мл. вода, добавя се глюкозата / четох, че може да се замени с 30 гр. мед, но аз я приготвих с глюкоза/ и след нейното разтопяване се маха от котлона. Започва наливането им в разтопения шоколад на части, при непрекъснато разбъркване, като се завършва с течния желатин. След пълното изглаждане, шоколадовият мус се поставя над купата с топла вода / но не на котлон/.
Разбива се сметаната /с 1 с.л. захар по желание/ и ванилия, на лек сняг и на части се прибавя към шоколадовата смес. След като се поеме първата половина от сметаната, останалата част от нея се доразбива до плътност и двете смеси отново обединяват. Разбърква се с тел, до пълното хомогенизиране.
Шоколадовият мус се излива върху бисквитената подложка, като се оставят няколко лъжици за прикрепяне на декорациите. Поставя се в хладилник за 6-8 часа, най-добре за нощ.
За декорациите:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Аз добавям по 1 ч.л. мазнина /но не масло/ на 60 гр. шоколад, за да се повиши неговата пластичност. Излива се върху хартия за печене, поствена над мраморен плот или метална тава. Изчаква се, почти да се стегне и разрязват триъгълници. От страната на листа те са гладки и равни. След тяхното пълно втвърдяване се декорират встрани и отгоре на тортата, като се прилепят с оставеното количество крем.
Поръсва се с какао.
При поднасяне се разрязва с топъл и влажен нож.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Аз добавям по 1 ч.л. мазнина /но не масло/ на 60 гр. шоколад, за да се повиши неговата пластичност. Излива се върху хартия за печене, поствена над мраморен плот или метална тава. Изчаква се, почти да се стегне и разрязват триъгълници. От страната на листа те са гладки и равни. След тяхното пълно втвърдяване се декорират встрани и отгоре на тортата, като се прилепят с оставеното количество крем.
Поръсва се с какао.
При поднасяне се разрязва с топъл и влажен нож.
Оригиналната испанска рецепта е пропорционално по-голяма, използва се желатин на листа; онагледена е с видео в две части.
Опитайте...
Ох,Диди,непременно ще опитам тази шоколадова феерия...
ОтговорИзтриванеНямам думи.
Такава красота и изящество...
Направо съм ...
отивам до магазина ! :))
Усмивки и прегръдки! :)
Very pretty and delicious!
ОтговорИзтриванеI love chocolate! :D
Have a great day!
Страшно шоколадова и много интересна, Диани!
ОтговорИзтриванеДа са ви все тъй сладки и носещи положителни емоции, усмивки и задоволство и дните през есента!
Поздрави :-)))
Денят ми започна с усмивка само при вида на тази толкова шоколадова прелест! :-) Разкошни снимки и шоколадов послевкус :-)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден, Диани! :-)
Прекрасна, много шоколадова торта, Диди!
ОтговорИзтриванеОбожаваме такива :)
Поздрави и хубав ден!
Ахааа, ето я и рецептата, а аз вчера тръгнах да търся из нета, реших, че само аз не я знам :))) Намерих някаква на Мишел, но твоята е още по-дяволито шоколадова, Диана :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!
Лелееее, тази торта направо ме хипнотизира!
ОтговорИзтриванеНевероятна е на вид, а за вкус - не се и съмнявам, като съдя по рецептата.
Диди, и рецептата, и аранжировката, и снимките са невероятни!
Прегръдка и пожелание за седмица изпълнена с приятни вълнения! :)
Прекрасна торта, елегантно поднесена и стилно описание на вкусовите й качества :)
ОтговорИзтриванеВълшебна си, Ди!
Прегръдки :)
Не мога да и устоя. Добре че хапвам веднъж в седмицата шоколад, иначе не ми се мисли. Пооздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Краси!
ОтговорИзтриванеМного ще се ардвам да бъде оценена от майстор в тортите, какъвто нсъмнено си ти.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Thanks Hilmar!
as if all love chocolate.
Regards and nice day, Diana
Сърдечна благодарност, Дими!
Много мили думи и пожлания, нека есента усмихва и твоите дни, Диана
Милена, много ти благодаря!
Шоколадът, не само е изключително вкусен, но и винаги изглежда много добре на снимки. А тук той е в избилие.
Поздрав, много усмивки и хубав ден, Диана
Да, Пепи -
шоколадът трайно се е настанил в нашите рецепти и сладкиши. Колкото повече, толкова повече.
Благодаря и много усмивки, Диана
Ива, благодаря ти -
много ми хареса твоето определение - дяволито шоколадова.Наистина е по-различна и много по-улеснена от многослойната торта на Мишел, която съм правила.
Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана
Много мило, Лети - благодаря ти!
Изборът за шоколадова бе, по любимия вкус в къщи. А и това, че е бърза, може да престои преди сервиране, определено я поставя сред предпочитаните торти.
Прегръдка, поздрав и много усмивки, Диана
Ина, благодаря ти!
Описанието на вкуса, според мен допълва представата за сладкиша, като комбинация от структура, вкус и усещане. Много се радвам, че ти харесва, поздрав и успешен ден, Диана
Уаууу!
ОтговорИзтриванеДобър контраст между кадифено-нежния шоколадов вкус и смелата и агресивна украса! Харесва ми!
Поздрави!
Questo dolce al cioccolato è stupendo , un capolavoro grazie sei stata bravissima, ciao
ОтговорИзтриванеДианка, ще сънувам разреза на тази торта. Абсолютното шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеСладка и ароматна есен от мен!
Дианка, шокоманиак съм, но и страстен любител на твоите снимки и представени рецепти:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна е и Мечо-Пуховското-"колкото повече, толкова повече", тук е съвсем на място!
Шоколадови поздрави и прегръдки!
Шоколадово съвършенство, както винаги! Само се чудя, къде слагаш калориите, защото не са върху теб...блазе ти!
ОтговорИзтриванеШоколадови и приказни сънища!
Мария
Диди,
ОтговорИзтриванеПриказно, шоколадово удоволствие!
Прелестна, елегантна и нестандартна торта!
С тези красиви шоколадови форми, като, че ли идва от бъдещето!
Поздравления!
Итнересна рецепта, Диди!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата - ония ден видях снимката и чаках за рецептата... Единственият в къщи дето не яде шоколад е мъжът ми - не че не кусва изобщо, но не спада в графата чокоманяк :) Бисвквитките от видеото ги има тук и ги купуваме често... така че ще ги ползвам за направата на тази шоколадова наслада :)
Лека нощ от мен!
Hello! adorei.a recipe, delicious, your fan br!
ОтговорИзтриванеCaroliny!
just send an email to receive updates!
Катя,
ОтговорИзтриванепочерпи се - хубаво е да си разрешаваш това удоволствие, дори само веднъж в седмицата.
Благодаря ти!
Поздрав и много усмивки, Диана
Благодаря, Ивейн!
Аз също харесах контрастната комбинацията от вкусово допълване с различно оформление.
Поздрав и много усмивки, Диана
Thanks, Stefania!
I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
Greetings and smile, Diana
Зори,
наистина много шоколадово...
Благодаря ти и сладки сънища, прегръдка, Диана
Дани,
шоколадът винаги изглежда добре на снимки, радвам се, че ти харесва.
Поздрав и сърдечна благодарност, Диана
Мария,
Благодаря ти много -
нали знаеш, че няма лоша рецепта с шоколад. Поздрав и шоколадово настроение, Диана
Роси,
много мило- благодаря ти!
Идеята в контраст и допълване много ми хареса, радвам се, че и на теб ти допада.
Прегръдка и много усмивки, Диана
Мария,
благодаря, Ще се радвам да ти хареса. В оригинал количеството е повече, аз съм спазила прпорциите, но намалих обема.
Поздрав и хубав ден, Диана
Thanks, Carol!
I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
Greetings and smile, Diana
Великолепно,великолепно,великолепно !!!
ОтговорИзтриванеНаслада за очите! Изглежда много изкушаващо, даже и за такива скептици на шоколадова тематика, като мен:)
ОтговорИзтриванеЛеле, какво изобилие от шоколад на едно място, че и в декорацията. Факта, че не се пече, веднага трупа точки в полза на сладкиша.
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Дианка, ти пак с поредния шоколадов шедьовър. Не мога да насмогна, още не съм направила предишните, а ти бълваш нови...
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда...и красиво...и оригинално!
OMG Diana, this cake looks so glamorous and delicious. Wonderful recipe and photos as always. :)
ОтговорИзтриванеДиди,голям шоко-изкусител си!
ОтговорИзтриванеСнимката с разрязаното парче е неустоима!
И на мен ми харесва майсторската украса!Поздравления!
:)
Йоли,
ОтговорИзтриванеРими,
Кали,
Веси,
Диди,
радвам се, че ви харесва.
За любителите на шоколад я препоръчвам горещо - лесна и мноооого шоколадова.
Благодаря ви,
поздрав и много усмивки, Диана
Many thanks, Andrea!
I'm glad you liked it - very chocolate lovers.
Greetings and a hug, Diana
Здравей Диди :)
ОтговорИзтриванеНаправо онемях...
Тортата ти е фантастична
Изкушена съм и веднага записвам рецептата.
Много красива украса, великоплепна е ...
Поздрави
Вики
Ехаааааа! Остави ме без дъх това шоколадово изкушение...
ОтговорИзтриванеВики,
ОтговорИзтриванеИлианка,
много ме радва вашето посещение и мили коментари!
Благодаря ви,
поздрав и хубава нова седмица, Диана
Мила Диди,искам да ти благодаря за тази шоколадова прелест.Снощи големият ми син имаше рожден ден и я правих за него.Просто е приказно вкусна.При мен формата беше малко по-голяма и крема направих с 500гр.сметана и 5 шоколада от 90гр,с мед,вместо глюкоза,без допълнителните фигури от шоколад,защото не знаех тяхната пропорция.Бърза и мноооого вкусна-благодаря....Живка
ОтговорИзтриванеСърдечна благодарност, Живка!
ОтговорИзтриванеПърво поздравления към рожденика и пожелания за здраве, късмет и много щастие!
Много се радвам, че ви се е харесала тортата. А и аз отчетох необходимостта да бъде по-голяма, наистина се харесва, а е и много лесна за изпълнение.
Поздрав и усмивки, Диана
Диди, пробвах ветрилото от шоколад за друга торта, която подарих за рождения ден на 1 приятелка - благодаря ти за хубавите обяснения - получи се чудесно и много ефектно!
ОтговорИзтриванеЧао!
Чудесна идея, Райна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам и съм убедена, че си се справила блестящо с декорацията.
Поздрав и благодаря за доверието, Диана
Здравей Диана!
ОтговорИзтриванеТвоята торта е истинско шоколадово изкушение!Няма как да пропусна да я приготвя.Само исках да попитам какво е количеството на шоколада за украсата?
Здравей Анонимен,
ОтговорИзтриванерадвам се,че тортата ти допада, ще ми е драго и вкусът да ти хареса също.
За декорациите количеството шоколад зависи от дебелината, но с около 200 -300 гр. би могла да направиш триъгълниците.
Сърдечни поздрави, Диана