сряда, 20 октомври 2010 г.

Шоколадова трюфел торта

Ако анонсът за шоколадовата "орбит" торта бе - готови ли сте за десерт, то за тази би трябвало да бъде - пристрастени ли сте към шоколад? Това е много, много ... , бих я опредедила - изключително шоколадова торта, дори и за мен. Ронлив, шоколадово - бисквитен блат, кадифено нежен трюфел крем и елегантна декорация с крехък темпериран шоколад. Бърза и лесна, нетрудоемка и без печене, с малко продукти и естествено, с мнооооого шоколад. Плътен, изчистен и много наситен шоколадов вкус - за шокоманиаци. Една по-различна от многослойната, която съм правила, сега в испански вариант



Шоколадова трюфел торта


Продукти за блата:
200 гр. бисквити
125 гр. масло
1 с.л. мед/
1 с.л. ликьор/бейлиз

Раздробяват се бисквитите в пасатор, добавя се мекото масло, мед и аромат бейлиз. Основната рецепта е само с масло и бисквити. С пулсиране се оформя обща смес, която се разстила като подложка/блат на дъното на разкопчаваща се тортена форма /ф 20 см/.

Продукти за крема:
400гр. шоколад с висок процент какао
350 мл. сметана
1 ч.л. желатин на прах
50 гр. глюкоза за сладкиши
70 мл. вода
аромат ванилия
2с.л. какао за поръсване


Желатинът се разтваря в 20 мл. студена вода и оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня до втечняване, без да заври. Оставя се да се охлади леко.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ.
Завират 50 мл. вода, добавя се глюкозата / четох, че може да се замени с 30 гр. мед, но аз я приготвих с глюкоза/ и след нейното разтопяване се маха от котлона. Започва наливането им в разтопения шоколад на части, при непрекъснато разбъркване, като се завършва с течния желатин. След пълното изглаждане, шоколадовият мус се поставя над купата с топла вода / но не на котлон/.
Разбива се сметаната /с 1 с.л. захар по желание/ и ванилия, на лек сняг и на части се прибавя към шоколадовата смес. След като се поеме първата половина от сметаната, останалата част от нея се доразбива до плътност и двете смеси отново обединяват. Разбърква се с тел, до пълното хомогенизиране.
Шоколадовият мус се излива върху бисквитената подложка, като се оставят няколко лъжици за прикрепяне на декорациите. Поставя се в хладилник за 6-8 часа, най-добре за нощ.



За декорациите:


Шоколадът се разтопява на водна баня. Аз добавям по 1 ч.л. мазнина /но не масло/ на 60 гр. шоколад, за да се повиши неговата пластичност. Излива се върху хартия за печене, поствена над мраморен плот или метална тава. Изчаква се, почти да се стегне и разрязват триъгълници. От страната на листа те са гладки и равни. След тяхното пълно втвърдяване се декорират встрани и отгоре на тортата, като се прилепят с оставеното количество крем.


Поръсва се с какао.


При поднасяне се разрязва с топъл и влажен нож.



Оригиналната испанска рецепта е пропорционално по-голяма, използва се желатин на листа; онагледена е с видео в две части.


Опитайте...

35 коментара:

  1. Ох,Диди,непременно ще опитам тази шоколадова феерия...
    Нямам думи.
    Такава красота и изящество...
    Направо съм ...
    отивам до магазина ! :))
    Усмивки и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Very pretty and delicious!
    I love chocolate! :D
    Have a great day!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно шоколадова и много интересна, Диани!

    Да са ви все тъй сладки и носещи положителни емоции, усмивки и задоволство и дните през есента!

    Поздрави :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. Денят ми започна с усмивка само при вида на тази толкова шоколадова прелест! :-) Разкошни снимки и шоколадов послевкус :-)

    Усмихнат ден, Диани! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна, много шоколадова торта, Диди!
    Обожаваме такива :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ахааа, ето я и рецептата, а аз вчера тръгнах да търся из нета, реших, че само аз не я знам :))) Намерих някаква на Мишел, но твоята е още по-дяволито шоколадова, Диана :)))
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Лелееее, тази торта направо ме хипнотизира!
    Невероятна е на вид, а за вкус - не се и съмнявам, като съдя по рецептата.
    Диди, и рецептата, и аранжировката, и снимките са невероятни!
    Прегръдка и пожелание за седмица изпълнена с приятни вълнения! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна торта, елегантно поднесена и стилно описание на вкусовите й качества :)
    Вълшебна си, Ди!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога да и устоя. Добре че хапвам веднъж в седмицата шоколад, иначе не ми се мисли. Пооздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Краси!
    Много ще се ардвам да бъде оценена от майстор в тортите, какъвто нсъмнено си ти.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    Thanks Hilmar!
    as if all love chocolate.
    Regards and nice day, Diana

    Сърдечна благодарност, Дими!
    Много мили думи и пожлания, нека есента усмихва и твоите дни, Диана

    Милена, много ти благодаря!
    Шоколадът, не само е изключително вкусен, но и винаги изглежда много добре на снимки. А тук той е в избилие.
    Поздрав, много усмивки и хубав ден, Диана

    Да, Пепи -
    шоколадът трайно се е настанил в нашите рецепти и сладкиши. Колкото повече, толкова повече.
    Благодаря и много усмивки, Диана

    Ива, благодаря ти -
    много ми хареса твоето определение - дяволито шоколадова.Наистина е по-различна и много по-улеснена от многослойната торта на Мишел, която съм правила.
    Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана

    Много мило, Лети - благодаря ти!
    Изборът за шоколадова бе, по любимия вкус в къщи. А и това, че е бърза, може да престои преди сервиране, определено я поставя сред предпочитаните торти.
    Прегръдка, поздрав и много усмивки, Диана

    Ина, благодаря ти!
    Описанието на вкуса, според мен допълва представата за сладкиша, като комбинация от структура, вкус и усещане. Много се радвам, че ти харесва, поздрав и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Уаууу!
    Добър контраст между кадифено-нежния шоколадов вкус и смелата и агресивна украса! Харесва ми!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Questo dolce al cioccolato è stupendo , un capolavoro grazie sei stata bravissima, ciao

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, ще сънувам разреза на тази торта. Абсолютното шоколадово изкушение!
    Сладка и ароматна есен от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка, шокоманиак съм, но и страстен любител на твоите снимки и представени рецепти:)
    Страхотна е и Мечо-Пуховското-"колкото повече, толкова повече", тук е съвсем на място!
    Шоколадови поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Шоколадово съвършенство, както винаги! Само се чудя, къде слагаш калориите, защото не са върху теб...блазе ти!
    Шоколадови и приказни сънища!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,
    Приказно, шоколадово удоволствие!
    Прелестна, елегантна и нестандартна торта!
    С тези красиви шоколадови форми, като, че ли идва от бъдещето!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Итнересна рецепта, Диди!
    Записвам си рецептата - ония ден видях снимката и чаках за рецептата... Единственият в къщи дето не яде шоколад е мъжът ми - не че не кусва изобщо, но не спада в графата чокоманяк :) Бисвквитките от видеото ги има тук и ги купуваме често... така че ще ги ползвам за направата на тази шоколадова наслада :)
    Лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Hello! adorei.a recipe, delicious, your fan br!
    Caroliny!
    just send an email to receive updates!

    ОтговорИзтриване
  19. Катя,
    почерпи се - хубаво е да си разрешаваш това удоволствие, дори само веднъж в седмицата.
    Благодаря ти!
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Благодаря, Ивейн!
    Аз също харесах контрастната комбинацията от вкусово допълване с различно оформление.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Thanks, Stefania!
    I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
    Greetings and smile, Diana

    Зори,
    наистина много шоколадово...
    Благодаря ти и сладки сънища, прегръдка, Диана

    Дани,
    шоколадът винаги изглежда добре на снимки, радвам се, че ти харесва.
    Поздрав и сърдечна благодарност, Диана

    Мария,
    Благодаря ти много -
    нали знаеш, че няма лоша рецепта с шоколад. Поздрав и шоколадово настроение, Диана

    Роси,
    много мило- благодаря ти!
    Идеята в контраст и допълване много ми хареса, радвам се, че и на теб ти допада.
    Прегръдка и много усмивки, Диана

    Мария,
    благодаря, Ще се радвам да ти хареса. В оригинал количеството е повече, аз съм спазила прпорциите, но намалих обема.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Thanks, Carol!
    I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване
  20. Великолепно,великолепно,великолепно !!!

    ОтговорИзтриване
  21. Наслада за очите! Изглежда много изкушаващо, даже и за такива скептици на шоколадова тематика, като мен:)

    ОтговорИзтриване
  22. Леле, какво изобилие от шоколад на едно място, че и в декорацията. Факта, че не се пече, веднага трупа точки в полза на сладкиша.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Дианка, ти пак с поредния шоколадов шедьовър. Не мога да насмогна, още не съм направила предишните, а ти бълваш нови...
    Много вкусно изглежда...и красиво...и оригинално!

    ОтговорИзтриване
  24. OMG Diana, this cake looks so glamorous and delicious. Wonderful recipe and photos as always. :)

    ОтговорИзтриване
  25. Диди,голям шоко-изкусител си!
    Снимката с разрязаното парче е неустоима!
    И на мен ми харесва майсторската украса!Поздравления!
    :)

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли,
    Рими,
    Кали,
    Веси,
    Диди,
    радвам се, че ви харесва.
    За любителите на шоколад я препоръчвам горещо - лесна и мноооого шоколадова.
    Благодаря ви,
    поздрав и много усмивки, Диана

    Many thanks, Andrea!
    I'm glad you liked it - very chocolate lovers.
    Greetings and a hug, Diana

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Диди :)
    Направо онемях...
    Тортата ти е фантастична
    Изкушена съм и веднага записвам рецептата.
    Много красива украса, великоплепна е ...

    Поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
  28. Ехаааааа! Остави ме без дъх това шоколадово изкушение...

    ОтговорИзтриване
  29. Вики,
    Илианка,
    много ме радва вашето посещение и мили коментари!
    Благодаря ви,
    поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  30. Мила Диди,искам да ти благодаря за тази шоколадова прелест.Снощи големият ми син имаше рожден ден и я правих за него.Просто е приказно вкусна.При мен формата беше малко по-голяма и крема направих с 500гр.сметана и 5 шоколада от 90гр,с мед,вместо глюкоза,без допълнителните фигури от шоколад,защото не знаех тяхната пропорция.Бърза и мноооого вкусна-благодаря....Живка

    ОтговорИзтриване
  31. Сърдечна благодарност, Живка!
    Първо поздравления към рожденика и пожелания за здраве, късмет и много щастие!
    Много се радвам, че ви се е харесала тортата. А и аз отчетох необходимостта да бъде по-голяма, наистина се харесва, а е и много лесна за изпълнение.
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  32. Диди, пробвах ветрилото от шоколад за друга торта, която подарих за рождения ден на 1 приятелка - благодаря ти за хубавите обяснения - получи се чудесно и много ефектно!
    Чао!

    ОтговорИзтриване
  33. Чудесна идея, Райна!
    Много се радвам и съм убедена, че си се справила блестящо с декорацията.
    Поздрав и благодаря за доверието, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Диана!
    Твоята торта е истинско шоколадово изкушение!Няма как да пропусна да я приготвя.Само исках да попитам какво е количеството на шоколада за украсата?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Анонимен,
    радвам се,че тортата ти допада, ще ми е драго и вкусът да ти хареса също.
    За декорациите количеството шоколад зависи от дебелината, но с около 200 -300 гр. би могла да направиш триъгълниците.
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване