Velveting е стара китайска технология за готвене, но развита в по-различен и сравнително нов вариант за приготвяне на пилешко месо. Прави се опит за получаване на крехко и влажно пържено цяло, не на хапки пилешко месо, не само в средата, но и на повърхността. Обикновено месото първо се запържва в мазнина, след което се пече. При Velveting е обратно – първо печене и след това пържене. Различно е и отношението към момента за посоляване на месото. Месото се осолява по време на печене, за да задържи повече влага, както при варене. В класическия вариант посоляването е непосредствено преди готвене, за де не се изсуши месото, „изсмуквайки” соковете му. В този случай гърдите се поставят в тавичка и са покрити плътно с фолио. При затворена среда влагата, която се освобождава от пилето под фолио, за краткото време на готвене не може да се изпари напълно. Последващото намазване, за създаване на тънък защитен слой и запържване /подобно на китайският начин/ „запечатва” месото. Резултатът – меко и сочно месо и хрупкава златиста коричка - гладкo, "кадифено" покритие. Много обяснения, но сполучлива, бърза и лесна "кадифена" Velveting технология.
Velveting пилешки гърди със сос от сметана и горчица
Продукти:
4 обезкостени, без кожа пилешки гърди
2 чаени лъжички сол
1 супена лъжица растително масло
Топинг /намазка/
2 супени лъжици неосолено масло, разтопено
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица царевично нишесте
1 / 2 чаена лъжичка смлян черен пипер
Загрява се фурната до 150 С.
Пилешките гърди могат и да се мариноват предварително. Аз избрах горчичен аромат:
50 мл. бяло вино
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. фина дижонска горчица
1 ч.л. захар/мед
1 ч.л мащерка
1 скилидка чесън /наситнена или пресована/
½ к.л. сол
½ к.л. черен пипер
Времето за мариноване е от няколко часа до ден.
Поставят се пилешките гърди върху лист алуминиево фолио в тавичка. Фолиото трябва да бъде достатъчно голямо, за да могат да се загънат.
Пробожда се всяко месо с вилица 5-6 пъти, и поръсва с 1 / 2 ч. л. сол. Това ще действа като мини-солен разтвор. Покриват се с фолио, така че да са затворени. Тавата се поставя на средно ниво във фурната и пече 30-40 минути или докато са побелели. Аз пекох по 15 мин. на страна.
Изважда се месото от фурната и премества върху салфетки или кухненска хартия. Подсушава се много добре, за да не пръска при пържене. Все пак да се подсигури и предпазен капак за пърженето.
Загрява се на средна температура тиган и налива се 1-2 с.л. зехтин.
Намазва се едната страна от пилешкото месо с топинга и се поставя да се пържи с намазаната страна в загрятата мазнината за 3-4 минути /до златисто/. Намазва се и другата страна, обръща се – да продължи пърженето.
Изваждат се пилешките гърди и оставят да почиват и леко охладят за 5 минути.
Подготвя се сос:
Пробожда се всяко месо с вилица 5-6 пъти, и поръсва с 1 / 2 ч. л. сол. Това ще действа като мини-солен разтвор. Покриват се с фолио, така че да са затворени. Тавата се поставя на средно ниво във фурната и пече 30-40 минути или докато са побелели. Аз пекох по 15 мин. на страна.
Изважда се месото от фурната и премества върху салфетки или кухненска хартия. Подсушава се много добре, за да не пръска при пържене. Все пак да се подсигури и предпазен капак за пърженето.
Загрява се на средна температура тиган и налива се 1-2 с.л. зехтин.
Намазва се едната страна от пилешкото месо с топинга и се поставя да се пържи с намазаната страна в загрятата мазнината за 3-4 минути /до златисто/. Намазва се и другата страна, обръща се – да продължи пърженето.
Изваждат се пилешките гърди и оставят да почиват и леко охладят за 5 минути.
Подготвя се сос:
Сметанов сос с горчица
½ чаша сухо бяло вино или пилешки бульон
½ чаша сметана
1- 2 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. нишесте
1 чаена лъжичка ситно прясна мащерка
Налива се виното в горещ тигани завира, като се разбърква, докато намалее на половина - около 1 минута.
Смесват се нишесте сметана и горчица и мащерка. Изсипват се във виното и се разбърква - вече на тих огън до сгъстяване - около 2 минути. Маха се от котлона и овкусява с мащерката.
Пилето се поднася полято със соса и гарнитура по желание – аз избрах микс царевица, дресинг,свежи подправки и краставици.
А кадифето триумфално се завръща от 80-те години на миналия век, за да ни завладее и днес, особено актуално за есенно - зимния сезон /2010-2011/. Кадифени костюми, кадифени блузи, кадифена нотка в роклите и полите.От класически градски стил до изтънчена женственост. Кадифеният акцент може да срещнете в колекциите на Givenchy, Rochas, Roland Mouret, Versus, D&G.
Смесват се нишесте сметана и горчица и мащерка. Изсипват се във виното и се разбърква - вече на тих огън до сгъстяване - около 2 минути. Маха се от котлона и овкусява с мащерката.
Пилето се поднася полято със соса и гарнитура по желание – аз избрах микс царевица, дресинг,свежи подправки и краставици.
А кадифето триумфално се завръща от 80-те години на миналия век, за да ни завладее и днес, особено актуално за есенно - зимния сезон /2010-2011/. Кадифени костюми, кадифени блузи, кадифена нотка в роклите и полите.От класически градски стил до изтънчена женственост. Кадифеният акцент може да срещнете в колекциите на Givenchy, Rochas, Roland Mouret, Versus, D&G.
Опитайте...
Дианка,
ОтговорИзтриванеотново нещо ново и много апетитно!
За прекрасното поднасяне казвала ли съм ти някога?!
А кадифето винаги съм го харесвала и носила!
Радвам се за завръщането му!
Сърдечни прегръдки и хубава вечер!
Беше ми интересно да прочета за тази технология на приготвяне на месо. Не ми беше позната, признавам. Много нежно и кадифено изглежда твоето пилешко, Диани! И поднесено също с толкова финес и красота!
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя :-)
Дани,
ОтговорИзтриванетази технология е по-различна, а резултатът е чудесен - като вкус и визия.
Благодаря ти,
прегръдка и хубава слънчева неделя, Диана
Милена,
по-различно е от популярното китайско пържене, защото няма белтък.
Имам идея и така да опитам, но сега спазих тази технология и съм доволна.
Поздрав и усмихната неделя, Диана
Диди,
ОтговорИзтриванемного вкусна и ароматна рецепта!
"Кадифено" пилешко!!!
Технологията на приготвяне е много интересна и сполучлива!
Благодаря за споделената рецепта!
Поздравления!
Хубава неделя!
Very interesting combination. This dish looks very delicious and aromatic. :)
ОтговорИзтриванеЧела съм за кадифено мариноване, но по друг начин.
ОтговорИзтриванеПрочетох твоето предложение с интерес и се надявам да успея да го приготвя, когато имам повод. Много ми хареса :)
Страшно апетитно изглежда пилешкото, Ди! Много ми харесва, а и с тази колоритна салатка и отстрани... ммм
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, ще се пробва :)
Хубав ден :)
Дианка, благодаря за споделената информация. Пилешкото изглежда много нежно и вкусно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица от мен!
Роси,
ОтговорИзтриванеИлианка,
Ина,
Зори,
благодаря ви!
Радвам се, че ви е интересно и харесва. Пo - различно е от популярния начин на китайско пържене на пилешки хапки.
Поздрав, прегръдки и хубава нова седмица, Диана
Thanks, Andrea!
Glad you like it.
Greetings and a nice new week, Diana
Диана,
ОтговорИзтриванетази рецепта е точно по-вкуса ми!
Много ми бе интересно да науча повече за този метод, звучи наистина божествено!
Прекрасна презентация и много апетитни снимки! :-)
Хубава и успешна нова седмица!
Дианка, благодаря за тази технология за приготвяне на пилешко. Ще я изпробвам. Поздрави и топли кадифени дни ти желая!
ОтговорИзтриванеПиле с горчица, но в нетрадиционната им форма,че и с този дресинг, зеленчуците, ммммм, вкусно. И това си го набелязах за близки времена!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диана!
Ирина,
ОтговорИзтриванеМира,
Ива,
благодаря ви -
радвам се,че ви допада.
Поздрав и много усмивки, Диана