3 ноември е интернационален ден на сандвича и рождена дата на Джон Монтагю,4-и граф Сандвич, считан за откривател на неговата съвременна концепция. Оригиналът бил със солено говеждо месо между две филийки препечен хляб. А според енциклопедия Британика - Сандвич е вид ястие, направено от две или повече филии хляб с твърд пълнеж от поне едно парче между тях.
Една от най-популярните видове храни, сандвичът е съществувал дълго преди да бъде наречен по този начин. Някои кулинарни историци определят равинът Хилел, който живял през I век пр. Хр. за откривател на сандвича. По време на Пасха той ядял тънки безквасни питки /маца, matzo/, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки. През следващите векове съчетанието на хляб и месо се развива и утвърждава, но все още не под популярното днес име.
Джон Монтагю /John Montagu/, 4-и граф Сандвич /1718–1792) е британски политик, заемал различни длъжности, но известен преди всичко с това, че е дал името на сандвичите. Обичал да играе карти и този вид храна, защото е можел едновременно да яде , работи и да играе, без да омазнява ръцете си.
През 1827 г. американците за първи път разбират за съществуването на сандвичите чрез готварската книга, написана от англичанката Елизабет Лесли /Eliza Leslie/. Тя написала рецепта за сандвичи с шунка, които представила обаче като основно ястие. Постепенно филиите хляб, между които поставяли парчета месо, придобиват голяма популярност сред американците. През 1921 г. в Америка се появява и първата верига за продажба на сандвичи наречена "Уайт Касъл". Там се предлагали и първите специалитети, в които се комбинирали различни съставки.
През октомври т.г. бе поставен нов световен рекорд за най-дълъг сандвич света /Дубай, 2,667.13 м. ~ 2,7 км./. Сандвичът рекордьор е направен от 250 доброволци с почти 600 буркана крема сирене с тегло 550 кг, 900 кг зеленчуци, 525 кг домати, 265 килограма краставици и над 100 килограма маслини.
В приготвянето на сандвичите има безспорно най-голяма възможност за идейност, разнообразие и въображение. Съществуват и техни класификации. Но в основата на всеки еден са задължителните филии хляб, а при "студентския" - и една, за пълнеж.
Аз използвам различни видове, а днес избрах да предложа бърза рецепта за мек, сочен хляб, подходящ за сандвичи:
Пълнозърнест хляб с извара и едно втасване
Продукти:
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша извара /плътна, използвам кашкавалена/
½-2/3 ч.чаша хладка вода
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
1 с.л. сухо мляко
3 к.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.чаша бяло брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 с.л. пшенични трици
1 с.л. мазнина за намазване на формата
1 с.к. царевично брашно за поръсване
2 с.л. микс семена за поръсване /сусам, ленени, тиквени и слънчогледови семки /
Маята се размива с 1 ч.л. захар и ½ ч.чаша хладка вода и оставя да задейства – да набъбне.
Смесват се брашната със солта, триците и сухото мляко. Разбъркват се течните продукти – извара, мед, зехтин. Обединяват се всички съставки и към тях се добавя „шупналата” мая. Замесва се еластично тесто – ако е много сухо се добавя още 1-2 с.л. вода . Оформя се топка и оставя да отпочине около 15 мин. Подготвя се формата за печене, като намазва с мазнина и поръсва с царевично брашно.
Тестото се разтегля с ръце като лист и навива на руло. Поставя се в тавата за печене, покрива се с кухненска кърпа и оставя на топло и влажно място да втасва около 1- 1 ¼ час.
Фурната се загрява на 175С. Пече се хлябът около 35-40 мин. до покафеняване и кух звук. Изважда се веднага от формата и на решета се охлажда минимум още 1 час и нарязва на филии.
Оформлението - според вкуса и фантазията. Организират се конкурси с такава насоченост, за креативност и дизайн.
Моят е обикновен - риба, ементал, рукола, домат и червен лук.
Още един рекорд за тази година на същата тема: Световноизвестният готвач Мартин Блунос /Martin Blunos/, създаде най-скъпия сандвич в света - чийзбургер за 110 паунда /около 176 лв./. Невероятният бургер на Блунос е съставен от хляб с мая,полят със студено пресован зехтин, гарниран със специално съзадеден вид сирене чедър с бели трюфели, яйца от пъдпъдък, черен домат, парче ябълка, пресни смокини и е напоен със 100-годишен балсамов оцет. Освен това, чийзбургерът е овкусен с горчица, парчета от праскова и червен амарант, поръсен е с ядлив златен прах.
Една от най-популярните видове храни, сандвичът е съществувал дълго преди да бъде наречен по този начин. Някои кулинарни историци определят равинът Хилел, който живял през I век пр. Хр. за откривател на сандвича. По време на Пасха той ядял тънки безквасни питки /маца, matzo/, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки. През следващите векове съчетанието на хляб и месо се развива и утвърждава, но все още не под популярното днес име.
Джон Монтагю /John Montagu/, 4-и граф Сандвич /1718–1792) е британски политик, заемал различни длъжности, но известен преди всичко с това, че е дал името на сандвичите. Обичал да играе карти и този вид храна, защото е можел едновременно да яде , работи и да играе, без да омазнява ръцете си.
През 1827 г. американците за първи път разбират за съществуването на сандвичите чрез готварската книга, написана от англичанката Елизабет Лесли /Eliza Leslie/. Тя написала рецепта за сандвичи с шунка, които представила обаче като основно ястие. Постепенно филиите хляб, между които поставяли парчета месо, придобиват голяма популярност сред американците. През 1921 г. в Америка се появява и първата верига за продажба на сандвичи наречена "Уайт Касъл". Там се предлагали и първите специалитети, в които се комбинирали различни съставки.
През октомври т.г. бе поставен нов световен рекорд за най-дълъг сандвич света /Дубай, 2,667.13 м. ~ 2,7 км./. Сандвичът рекордьор е направен от 250 доброволци с почти 600 буркана крема сирене с тегло 550 кг, 900 кг зеленчуци, 525 кг домати, 265 килограма краставици и над 100 килограма маслини.
В приготвянето на сандвичите има безспорно най-голяма възможност за идейност, разнообразие и въображение. Съществуват и техни класификации. Но в основата на всеки еден са задължителните филии хляб, а при "студентския" - и една, за пълнеж.
Аз използвам различни видове, а днес избрах да предложа бърза рецепта за мек, сочен хляб, подходящ за сандвичи:
Пълнозърнест хляб с извара и едно втасване
Продукти:
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша извара /плътна, използвам кашкавалена/
½-2/3 ч.чаша хладка вода
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
1 с.л. сухо мляко
3 к.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.чаша бяло брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 с.л. пшенични трици
1 с.л. мазнина за намазване на формата
1 с.к. царевично брашно за поръсване
2 с.л. микс семена за поръсване /сусам, ленени, тиквени и слънчогледови семки /
Маята се размива с 1 ч.л. захар и ½ ч.чаша хладка вода и оставя да задейства – да набъбне.
Смесват се брашната със солта, триците и сухото мляко. Разбъркват се течните продукти – извара, мед, зехтин. Обединяват се всички съставки и към тях се добавя „шупналата” мая. Замесва се еластично тесто – ако е много сухо се добавя още 1-2 с.л. вода . Оформя се топка и оставя да отпочине около 15 мин. Подготвя се формата за печене, като намазва с мазнина и поръсва с царевично брашно.
Тестото се разтегля с ръце като лист и навива на руло. Поставя се в тавата за печене, покрива се с кухненска кърпа и оставя на топло и влажно място да втасва около 1- 1 ¼ час.
Фурната се загрява на 175С. Пече се хлябът около 35-40 мин. до покафеняване и кух звук. Изважда се веднага от формата и на решета се охлажда минимум още 1 час и нарязва на филии.
Оформлението - според вкуса и фантазията. Организират се конкурси с такава насоченост, за креативност и дизайн.
Моят е обикновен - риба, ементал, рукола, домат и червен лук.
Още един рекорд за тази година на същата тема: Световноизвестният готвач Мартин Блунос /Martin Blunos/, създаде най-скъпия сандвич в света - чийзбургер за 110 паунда /около 176 лв./. Невероятният бургер на Блунос е съставен от хляб с мая,полят със студено пресован зехтин, гарниран със специално съзадеден вид сирене чедър с бели трюфели, яйца от пъдпъдък, черен домат, парче ябълка, пресни смокини и е напоен със 100-годишен балсамов оцет. Освен това, чийзбургерът е овкусен с горчица, парчета от праскова и червен амарант, поръсен е с ядлив златен прах.
Неизвестен автор е казал, че
"Животът е като сандвич. Колкото повече се добавя към него, толкова по-добре става. "
Опитайте...
Eй сега ще го сглобим.
ОтговорИзтриванеCiao hai preparato dei panini con un pane favoloso lo provo anche nella mia cucina, grazie per la ricetta
ОтговорИзтриванеbuona giornata !
Диди,направо се шашкам от енциклопедичните ти познания за всеки един празник,и не само... :)
ОтговорИзтриванеЕто ,например,за днес...идея си нямам ,че е ден на сандвича...
Вече от няколко месеца ,като си отворя блога и първо търся няма ли нова публикация от теб...за да знам какъв празник е !
А хлебчето е страхотно!
Усмихнат и топъл ден ти желая! :))
Ди, чудесна публикация! Много увлекателно четиво и разяждащи снимки :)
ОтговорИзтриванеХлебчето и сандвичът са страшно апетитни. Отдавна не съм правила нищо хлебно, ще взема да се поправя :)
Хубав и слънчев ноевмрийски ден!
Много пъстър сандвич, Диди, неустоим!
ОтговорИзтриванеАз обаче се оглеждах за телешкото :) пропуснала си :)
Поздрави и хубава вечер!
Интересна информация, Диди!
ОтговорИзтриванеНаучих много неща за сандвича!
А хлябът е невероятен!
Никога не съм приготвяла хляб!
Трябва да опитам!
Поздрави и хубава седмица!
Често споменаваме граф Сандвич у дома, и неговия принос към човечеството :)) Благодаря за информацията и чудесната рецепта за хляб!
ОтговорИзтриванеДианка, толкова добре разказваш, а ние трупаме все повече познания по различни теми :)
ОтговорИзтриванеХлябът изглежда много добре,а и това тесто с извара на мен ми е интересно!
Много апетитни сандвичи си ни предложила!
Сърдечни поздрави и топла, усмихната вечер!
Откакто правя домашен хляб се захласвам по интересни рецепти и този с извара ще бъди изпробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер, Диана :)
Дианка, много интересна публикация :)
ОтговорИзтриванеИ хубава рецепта, задължително ще се пробва :)
Приятна вечер и хубаво утре :)
Лилия,
ОтговорИзтриванеКраси,
Ина,
Пепи,
Роси,
Катя,
Дани,
Ива,
Благодаря на всички ви!
Радвам се, че ви е интересно - зная, че не всичко е новост, особено за кулинари. Идеята ми бе провокирана от актуалността и съчетанието в направата на най-скъпия сандвич, подобреният рекорд и възможността да представя този хляб. А заглавието избрах по подобие и аналогия с оригиналната комбинация от граф Сандвич.
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Thanks a lot, Stefania!
Sandwiches are part of our daily food. Interesting to share about making the most expensive sandvchich in the world.
Greetings, Diana
Дианка,при теб ,както винаги,много обзорна и интересна информация!..С вкусна и полезна рецепта!
ОтговорИзтриванеЛюбопитни истории разказваш,а "сандвич" вече е толкова популярно съществително,че имам чувството,че графа е кръстен на ястието:))...направо не му "стои" името.
Поздрави!
Диана, изненада ме с историята на сандвича. Бях чувала нещо такова, но снимката на човечеца, на когото е кръстена не бях виждала! Много свежо :). Хлебчето ти ми хареса, както и сандвичите. Особено последния :). Поздрави и още много топли есенни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диди,
Благоадря, Мира,
радвам се, че ви е интересно. Отново ще напиша, че сандвичът рекордьор по цена, ме провокира.
Поздрав и хубав уикенд, Диана