петък, 5 ноември 2010 г.

Браунис с какао

Този път няма да има увод. Петък вечер е... Още една рецепта за браунис - с какао, като се подразбира хубавото и ароматно какaо. Правя често браунис, по различни рецепти: по-плътни, по-сочни, с плодове, имам и непубликувана с червено вино, но това, което присъства почти навсякъде са ядките. И тук добавям орехи, тази комбинация се допълва изключително добре. Като отчетем и бързината - чудесна идея сладкиш, когато времето хронично не достига. Снимките и от сервирането се вижда, че съм комбинирала различни във времето приготвяни браунис.


Браунис с какао /Cocoa-brownies/


Адаптирано от тук.

Продукти за съд с големина 20х20 см. - 16 или 25 квадратчета
/може и по-голям съд и оформяне като бишкоти/
10 супени лъжици (140гр.) неосолено масло
1 1/4 ч.чаши (280 гр.) захар
3/4 ч.чаша плюс 2 с.л. (80гр.) неподсладено какао на прах
1/4 ч.л. сол
1/2 ч. л. течна ванилия/кафе
2 големи яйца, студени
1/2 ч.чаша (66 грама) брашно
1 ч.чаша нарязани едро ядки

Фурната се загрява на 160С. и долно ниво на скарата.

Разтопява се на водна баня масло, захар, какао и сол, като се разбърква.
Леко се охлажда, след което се добавят яйцата и брашното. Енергично се разбива до хомогенност и излива в тава, която е покрита с алуминиево фолио или хартия за печене.
Пече се 25-30 мин, до влажна клечка, след което се охлажда напълно.


Може да престои в хладилник за по-лесно разрязаване.


Чудесен към чаша кафе, или към сладолед, при сегашните топли есенни дни.



Петък вечер, с интересна комбинация:
1979г. - публикувана е една от най-популярните рецепти за brownies - FANNIE FARMER BROWNIES.
1979 г. - песента "Петък вечер" на група Arabeque - Friday Night във ВСИЧКО Е ЛЮБОВ - един филм класика с Янина Кашева и Иван Иванов.



Опитайте...

23 коментара:

  1. Прелестни са, Дианка :) Толкова сочни и плътни изглеждат.
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Зори!
    Заменям за мъфинче...
    Поздрав и прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Утре ще бъде на Вак. до неделя вечер.Ще имав сичко

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, наистина няма нужда от увод:)
    Прекрасни са, а снимката със сладоледа и черешката е фантастична!
    Уханна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Хубав уикенд, Лидия!

    Благодаря, Дани!
    Заменям за кифличка...
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда неустоимо!Вземам си едно парченце.Усмихнат и вкусен уикенд Диани!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много, Нанита!
    Радвам се и заповядай...
    Поздрав и слънчев уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. О, за браунис не ми е необходимо предисловие :-) Твоите изглеждат божествено, Диани!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Милена!
    Много ми е приятно, че обичаш браунис и ти харесва.
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. mes compliments pour tes brownies ils sont parfaits joliment présentes les photos sont magnifiques la musique de la vidéo est excellente bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  11. Thanks a lot, Fimère!
    Brownies likes everyone -
    greeting and good weekend, Diana

    ОтговорИзтриване
  12. Прелест, красота, изящество!
    Снимките - страхотни!
    Много ми хареса черната чашка с чинийката!
    Сърдечни поздрави Диди!
    Приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Хм, моите браунис не са толкова плътни и сочни :( , дали не ги пека повечко време?
    Като се видя с време за кулинария, обачееее, така им съм се заканила :)))
    Поздрави, Диана и много усмихната неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Роси!
    Много мила и приятелски толерантна,
    поздрав и прегръдка от мен, Диана

    Ива,
    благодаря ти!
    Хубавото на този тип сладкиши е, че всеки го изпича според вкуса. Понякоха аз съзнателно го правя по-плътен и хрупкав, друг път по-сочен. Наистина, времето за печене е една от предпоставките, а друга - количеството и съотношението на брашното.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. I love brownies and your brownies look so moist and delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ди, няма как човек да не се изкуши с твоите предложения. Това е поредното доказателство :)
    Преглъщам, и как няма да преглъщам при тези красоти, пък и ядки, които толкова много харесвам в десерти.
    Отново много стилно представяне и чудесни снимки!
    Прегръдки и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  17. Andrea,
    Thanks a lot!
    Brownies likes everyone -
    greeting and hugs, Diana

    Благодаря, Ина!
    Много се радвам на твояето приятелско и позитивно отношение.
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианче, обожавам го този десерт:) Страхотни снимки си направила. Изглежда мноого апетитно!
    Хубава седмица;)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря много , Ани!
    Радвам се, че ти допада.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за прекрасната рецепта!Стана превъзходен сладкиш!За съжаление го направих преди да създам блога си и не го снимах.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Аз благодаря за доверието, Катерина!
    Браунис обича почти всеки, различно е отношението към степента на изпичане.
    Харесах блога ти, ще очаквам там и твоите рецепти.
    Поздрав и успех, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Диди, искам да ти благодаря и тук. Използвах тази рецепта за браунис и се получи убийствено вкусен сладкиш. Ще се прави отново!

    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/02/blog-post_28.html

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам, Гергана -
    браунис е чудесен сладкиш. След като ви се е харесал, вече можеш да експериментираш в съставки, аромати и различни варианти.
    Благодаря за доверието,
    първомартенски привет и пожелания за здраве, късмет и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване