Първата седмица от коледните пости вече отминава. Събота и неделя е "време" за нещо сладичко, но постно. Ябълките са ми фаворит и при постните сладкиши, обичам и ароматно какао. Това е веган рецепта - без яйца, мляко и други животински продукти, и с намалено количеството на мазнина.
При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково /бананово/ пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце. За първи път използвах ябълков оцет при постните шоколадови квадрати и вече го прилагам по-уверено.
Ето предложението
При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково /бананово/ пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце. За първи път използвах ябълков оцет при постните шоколадови квадрати и вече го прилагам по-уверено.
Ето предложението
Постен сладкиш с ябълки и какао
Продукти /9 порции/
1 ½ ч.чаша /от 240 мл./ брашно, използвах типово
¼ ч.чаша какао
1 ч.л. сода за хляб /или бакпулвер
1 к.л.сол
1 ч.чаша вода /сок
¼ ч.чаша ябълково пюре
¼ ч.чаша олио
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия/ канела
1 ч.чаша ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 ч.чаша /3/4/ захар, според сладостта на ябълките
Фурната се загрява на 175С.
Форма за печене с размери 20х20 см., се покрива с хартия за печене и намазнява леко.
Ябълковото пюре се прави, чрез варене на пара или в МВ една обелена и почистена ябълка до омекване и се пасира.
Разбъркват се в купа брашното с половината захар, какао, сол и бакпулвер.
Смесват се водата/сок, олио, лимонов сок и охладеното ябълково пюре.
Ябълките /1 средна по големина/ се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с другата половина от захарта и канелата.
Към брашнената смес се добавят течните съставки и ябълките. Обединяват се до хомогенизиране и изсипва в тавичката за печене.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до суха клечка.
Рецептата е адаптирана от Taste of Home, с някои изменения.
И още идеи за постни сладкиши.
Ябълковото пюре се прави, чрез варене на пара или в МВ една обелена и почистена ябълка до омекване и се пасира.
Разбъркват се в купа брашното с половината захар, какао, сол и бакпулвер.
Смесват се водата/сок, олио, лимонов сок и охладеното ябълково пюре.
Ябълките /1 средна по големина/ се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с другата половина от захарта и канелата.
Към брашнената смес се добавят течните съставки и ябълките. Обединяват се до хомогенизиране и изсипва в тавичката за печене.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до суха клечка.
Рецептата е адаптирана от Taste of Home, с някои изменения.
С чаша чай и маковете на Клод Моне ще усмихне деня ви. Опитайте…
И още идеи за постни сладкиши.
Благодаря за предложението, Диди, усмихна го :)
ОтговорИзтриванеСладкиша изглежда много сочен, а и с какао - няма как да не ми харесва.
Хубави почивни дни!
Благодаря, Пепи!
ОтговорИзтриванеНаистина този тип сладкиши, макар и без яйца са сочни и вкусни.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Дианка, чудесно предложение. Аз може да не постя, но трябва да го опитам! :) Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеМаги
Ди, изглежда великолепно! Дори може да се включи един малък помощник при приготвянето му :) Благодаря за рецептата и чудесната зрителна наслада чрез снимките!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат уикенд :)
Прекрасно постно предложение. Наистина ли няма никаква мазнина в сладкиша или е печатна грешка? Изглежда невероятно и много сочен. Беше ми много интересно и полезно да прочета повече за заместването на яйцата. До сега съм ги замествала само с вода, оцет или соево брашно.
ОтговорИзтриванеИзвинявам се, моя грешка, сега погледнах още веднъж и видях, че има олио. Явно още не съм се разсънила добре. Още веднъж поздравления за хубавата рецепта и хубав и усмихнат уикенд.
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда сладкиша , а чашата с маковете е чудесна ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за предложението Дианка .
Хубав уикенд . :)
Прекрасни снимки, Дианка :) И сладкишът много ми допада, харесвам вкуса на десертите с плодово пюре.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд от мен!
Супер изглежда, Дианче!
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам. Вчера правих шоколадовите квадрати, станаха много вкусни :)
Сладкишът изглежда твърде добре! Кой е казал, че като е постен няма да е вкусен :)
ОтговорИзтриванеАх, този нар...
Хубави почивни дни Ди!
Ciao buongiorno che bellissima e semplice torta hai preparato, mi piace un abbraccio e buona domenica
ОтговорИзтриванеLooks very very nice!
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеМного вкусен и ароматен сладкиш!
И с тези нарчета отгоре, направо е неустоим!
Поздрави и хубав уикенд!
Хубаво предложение,Диди!
ОтговорИзтриванеЩе трябва да го пробвам...
Спокойна вечер! :))
Дианка, и аз като Пепчо се усмихвам :)
ОтговорИзтриванеА сладкиша изглежда много апетитно аранжиран със зрънца от нар!
Хубава вечер и прекрасен неделен ден!
Диана, знаех, че бананите се използват като заместител на яйцата, но мерките, които предлагаш за много полезни. Записвам си ги за по-нататъшно ползване. Сладкишът иначе изглежда много хубав и непременно ще го изпробвам, че около мен имам хора, които не могат да консумират яйца. Поздрави и хубава почивка!
ОтговорИзтриванеЕх, че апетитно изглежда и с тези червени зрънца от нар....
ОтговорИзтриванеИзобщо не прилича на постен сладкиш - дава вид на много много шоколадов!
Ще го пробваме - мама пости в къщи останалите не постим!
Хубави почивни дни от мен!
Винаги научавам нещо полезно и интересно при теб, Диди!
ОтговорИзтриванеСладкишът изглежда много апетитно! А в тази чаша бих пила по няколко чая на ден :)
Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат и зареждащ неделен ден :-)
Благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеМного ме радвате,
с внимание, мили коментари и отзиви.
Ще благодаря с отговор на всички ви:
Маги,
Ина,
Цвети,
Сабина,
Зори,
Илианка,
Ива,
Роси,
Краси,
Дани,
Мира,
Мария,
Благодаря ви за доверието, ще ми е приятно да го опитате.
Поздрав и хубава празнична неделя, Диана
Stefania,
Vera,
thanks a lot!
This recipe for apple cake with cocoa and a vegan option.
Greetings and a nice Sunday, Diana
Благодаря, Тони!
ОтговорИзтриванеТази и другите серии костен порцелан на Lancaster са наистина добри.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванесладкишът изглежда много добре. Аз не постя, но се опитвам да не прекалявам с храната, пък и повечко риба хапвам отколкото месо.
Чашата е невероятна. Поздрави :)
Дани, благодаря!
ОтговорИзтриванеПолезен и лек начин на хранене си избрала. Чудесно е, че можеш да се въздържаш от изкушения, които приготвяш.
Поздравления, много усмивки и хубав ден, Диана
Винаги твоите постни сладкиши изглеждат ужасно изкушаващо! Още помня постните шоколадови квадрати :)))
ОтговорИзтриванеЛеки пости!
Поздрави,
Кеми
Сърдечна благодарност, Кеми!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да успяваш повече с времето за кулинарните ти вълшебства.
Поздрав, прегръдка и усмивки, Диана
Wonderful and delicious recipe. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш!
ОтговорИзтриванеЕдинственото, което малко ме озадачи, беше, че се слага и сода и бакпулвер.
Благодаря за страхотните идеи!
Направих този сладкиш и наистина стана страхотен.След всички постни ястия наистина прекрасен десерт.БЛАГОДАРЯ ТИ!
ОтговорИзтриванеAndrea,
ОтговорИзтриванеthank you very much, I'm glad you like this idea.
Greetings and hugs, Diana
Ирма,
как съм пропуснала твоя коментар -
Аз не обичам много вкуса на содата и в повечето сладкиши слагам малко сода и бакпулвер.
Благодаря ти,
сърдечни поздрави, Диана
Сърдечно благодаря за избора и доверието, Анонимен,
но най-вече съм радостна, че ви е харесал -
особено при хранителните лишения по време на пости!
Хубав ден, леки и спокойни, Диана
то
Страхотна рецепта, която вече ще е сред любимите ми и дори след постите...
ОтговорИзтриванеБлагодаря много обратната връзка и се радвам, че ти допада вкусът също.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, хубави и усмихнати дни, Диана
И аз благодаря за чудесната рецепта,ще се прави пак и пак.Само не разбрах колко е бакпулвера.Аз сложих 1ч.л.и стана,но все пак да питам колко е :)
ОтговорИзтриванеВиолета, много се радвам,че тази идея ти е допаднала - едно по-различно приготвяне на постен десерт. И да, количеството е 1 ч.л. по избор, сода или бакпулвер.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, благодаря за доверието и усмихната пролет, Диана
Здравейте!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, исках да направя постен ябълков сладкиш и вашата ми се стори най-интересна - не сгреших, сладкишът е чудесен и е лесен за приготвяне! Снимката с продуктите, която сте публикували също ми беше много полезна. Благодаря ви и ви желая леки и спасителни пости!
Елена :)
Сърдечна благодарност, Елена -
ОтговорИзтриванемного се радвам, че ви е харесал този сладкиш, особено за време на пости.
Драго ми е, че отделихте време и за обратната връзка!
Поздрави, леки пости и хубава пролет, Диана