Не, това не е предложение за коледни бисквити, макар че в оригинал, масленото тесто /shortbreads/ е едно от основните за направата им. Шотландският му произход включва само четири съставки - масло, захар, брашно и ароматизар. Традиционните основни пропорции са известни като съотношение 1:2:3 - част захар, масло, брашно. Резултатът - нежно, ронливо и ароматно печиво. Тайната на добрия вкус и същина на този тип печива, е използването на висококачествено масло. Не става само въпрос за аромат на масло. Мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя крехката структура, тип "пясъчно тесто". Добавката на царевично нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект. С годините са се променили пропорциите, най-вече в количеството на захарта, обогатили са се и съставките.
И при всичките тези обяснения, избрах постен вариант на маслено тесто с мек, растителен маргарин. Няма да пиша 'за" или "против" неговото използване, нито за проблемните наситени и трансмазнини. Всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по този спор.
Заложих на комбинацията от цветове и аромати на маково семе и портокалова кора.
И при всичките тези обяснения, избрах постен вариант на маслено тесто с мек, растителен маргарин. Няма да пиша 'за" или "против" неговото използване, нито за проблемните наситени и трансмазнини. Всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по този спор.
Заложих на комбинацията от цветове и аромати на маково семе и портокалова кора.
Постни бисквити с маково семе и портокалова кора
Продукти за малка доза, като за пости, около 18 бисквитки
/Адаптирана рецепта Orange-Poppy Seed Shortbread Wedges/
½ ч. чаша (от 240 мл.) мек, постен маргарин
1 ч. чаша брашно
¼ ч. чаша царевично нишесте
½ ч. чаша пудра захар
¼ к.л. сол
1 с.л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. маково семе
В кухненески блендер се поставя брашното със солта, захарта и нишестето. Пулсира се няколко пъти, за да се размесят и поеме повече въздух. Добавя се маслото и разбива до получаване структура на "трохи". Ароматизира се с маковите семена и портокаловата кора и обединява ръчно в обща топка тесто. Поставя се в хладилник за около 30 мин., може и повече.
Фурната се загрява до 150С.
Подготвя се тава за печене, която се покрива с пекарска хартия.
От тестото се разточва кора, с дебелина около 1 см. изрязват се форми по желания - аз избрах триъгълни сектори и пръчици. Правят се малки дупчици по повърността. Поставят се във фризер за 10-ина мин. да стегне тестото.
Фурната се загрява до 150С.
Подготвя се тава за печене, която се покрива с пекарска хартия.
От тестото се разточва кора, с дебелина около 1 см. изрязват се форми по желания - аз избрах триъгълни сектори и пръчици. Правят се малки дупчици по повърността. Поставят се във фризер за 10-ина мин. да стегне тестото.
Пекат се в загрятата фурна до леко покафеняване на основата - около 10-12 мин., според дебелината и големината на бисквитките. Веднага се изваждат от горещатата тава и поставят на решетка за охлаждане.
Изчаква се няколко часа до пълното им изстиване и изпръхване.
Сладко допълнение към чаша кафе, е ... това се подразбира.
Крехки, ронливи и много аромати, макар и без истинско масло.
Опитайте...
Много нежни, ще ги направя с масло :)
ОтговорИзтриванеСтоплящи сърцето снимки, Дианка :)
готово
ОтговорИзтриванеМмм, идеални за сутрешно кафе, чудни бисквити, Ди!
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя от мен!
A как ми се прищя едничка...
ОтговорИзтриванеДиани :-)
Поздрави най-сърдечни от мен приеми и пожелания за здрави, все така вкусни, топли и уютни есенно-зимни дни :-)
Диди,
ОтговорИзтриваненаправо ме изумяваш!
Толкова разнообразни постни рецепти!
Страхотни бисквитки!
Усещам аромата им!
А снимките са невероятни!
Поздрави и прегръдки!
Дианка, в това мрачно време, тези
ОтговорИзтриванетолкова ароматни и оранжеви бисквитки ми сгряха душата :)
Благодаря за споделената и превърната от теб в радост за очите, рецепта!
Прегръдки и усмивки от мен, Дани!
Чудесни са! Представям си какъв приятен аромат се носи у вас, Ди :)
ОтговорИзтриванеМного колоритни снимки и представяне :) С чайче сигурно също ще се връзват добре :)
Усмихнат ден :)
Наистина е много спорен въпроса с маргарина и аз лично не съм му любител, но за жалост няма друга подходяща растителна алтернатива на маслото.
ОтговорИзтриванеМога ли да попитам каква марка ползваш?
Бисквитките изглеждат прекрасно, обожавам аромата на портокал :-)
Диди, чак у нас се усети аромата им! От сега знам, че ще станат любими у дома.
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав с пожелание за спорна и много усмихната седмица :-)
Диана, отново много интересно, ароматно, а по всичко личи и вкусно предложение.
ОтговорИзтриванеУспешна седмица.
Ох,Диди,поредното изкушение...
ОтговорИзтриванеА снимките са ...толкова красиви.
И с това червено, направо ми замирисва на Коледа,нищо,че не са коледни...
Поздрави и усмивки! :)
I like the recipe! And the pictures are so vivid! Beautiful presentation. :)
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеЛиия,
Ива,
Дими,
Роси,
Дани,
Ина,
Ирина,
Тони,
Мони,
Краси
Много мили и вдъхновяващи отзиви! Ще обединя в един отговор -
Благодаря ви момичета! От сърце!
Аз наистина исках да бъдат различни от коледните приготовления, затова избрах и по-обикновени форми за изрязване. Явно посъзнателно обаче, избирам топли и слънчеви цветове. Използвах мек маргарин с марка 'Белла", защото ме убеждават на опаковката, че е 100& растителен /в "Калиакра" има добавка на сухо мляко/.
Иска ми се да завърша с пожеланието на Дими, /а тя така хубаво умее да пише!/:
От сърце ви желая
здрави, все така вкусни, топли и уютни есенно-зимни дни :-), Диана
Tadeja,
Many thanks for the visit and the good feedback!
Regards and nice day, Diana
Изглеждат страхотно! Блогът ти е едно светло, топло и естетско местенце! Бъди здрава!
ОтговорИзтриванеWonderful recipe and even more beautiful photos, your blog is real eye fest Diana. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,
ОтговорИзтриванеот сърце, Марта!
Много мили отзиви...
Желая ти вдъхновение и много усмивки, Диана
You are very kind and polite, Andrea!
Thanks for making me happy!
I really, really like your blog, recipes and photos!
Greetings, Diana