Утре, 20 декември е Игнажден. С него започват коледните и новогодишни празници. Игнажден е ден, с особена значимост в народния календар. Празникът се нарича още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година. "Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Има забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо. Повече за празника - утре.
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството. С такава питка се посреща и гостът, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. В Западна България домакинята приготвя специални колачета като кукли. Аз си спомням оплитането, което правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета. Е, аз малко измених традиционните, но запазих основата. Изпъстрих ги със семена, по идея на хлебные палочки с кунжутом и маком. Игнажден е все още ден за пости, така че и колачета са от постно тесто, някъде ги наричат "игнатови кравайчета"..
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството. С такава питка се посреща и гостът, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. В Западна България домакинята приготвя специални колачета като кукли. Аз си спомням оплитането, което правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета. Е, аз малко измених традиционните, но запазих основата. Изпъстрих ги със семена, по идея на хлебные палочки с кунжутом и маком. Игнажден е все още ден за пости, така че и колачета са от постно тесто, някъде ги наричат "игнатови кравайчета"..
Предколедни колачета
Продукти за 12 бр.
3 ч.чаши /от 200 мл./ брашно /типово/
200 мл. вода
13 г прясна мая или 1 с.л. суха /аз ги правих и с двата вида/
1 ½ ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио /зехтин
3 с.л. маково семе
3 с.л. сусамово семе/ или друго/
1 с.л. ленено семе
още малко мазнина за омазняване на съда за втасване
Маята, ако е прясна се поръсва със захарта, след което тя се втечнява, добавя се малко вода - да се получи смес с гъстота на боза. Ако маята е суха - разтваря се със захарта и малко вода. Оставя се на задейства за около 10 мин. Налива се останалата вода към маята и заедно с брашното се замесва еластично тесто. Накрая на месенето се добавят солта и мазнината. Месенето продължава около 10 мин., след което се поставя в намазан съд и оставя на топло място да втасва около час.
През това време леко се запичат на котлон семената и охлаждат.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 25х35 см. Поръсва се с половината от семената и се прегъва на три части към центъра /като за многолистно тесто/. Отново се разточва на правоъгълник с размери 25х25 см. Леко се навлажнява и от двете страни и поръсва с остатъка семена. Оставя се да втасва още 20-30 мин.
Изрязват се ивици, леко се усукват и оформят колачета.
Поставят се върху хартия за печене и втасват до двоен обем, около 20 мин..
Фурната се загрява на 200 С. пекат се до зачервяване – 15 мин.
Изваждат се и охлаждат на решетка.
През това време леко се запичат на котлон семената и охлаждат.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 25х35 см. Поръсва се с половината от семената и се прегъва на три части към центъра /като за многолистно тесто/. Отново се разточва на правоъгълник с размери 25х25 см. Леко се навлажнява и от двете страни и поръсва с остатъка семена. Оставя се да втасва още 20-30 мин.
Изрязват се ивици, леко се усукват и оформят колачета.
Поставят се върху хартия за печене и втасват до двоен обем, около 20 мин..
Фурната се загрява на 200 С. пекат се до зачервяване – 15 мин.
Изваждат се и охлаждат на решетка.
Независимо, че са постни, са вкусни и много ароматни.
И още една идея тук.
Добри гости утре и опитайте...
Wonderful bread Diana, it looks so soft and delicious. :)
ОтговорИзтриванеДиди, обожавам мака на тестени изделия (днес отново се сдобих с един половинкилограмов пакет).
ОтговорИзтриванеПредложението ти за колачета много ме съблазнява и сигурно няма да направя, но в следващите почивни дни сигурно ще позавъртя едни такива.
Много интересни форми си им придала!
Хубава нова и празнича седмица!
Много ми харесват :) Ако не бях на работа утре, познай како щях да правя :)
ОтговорИзтриванеПегръдка от мен, Дианка и хубава празнична седмица :)
Thanks very much, Andrea!
ОтговорИзтриванеVery glad you like this idea.
Greetings and a hug, Diana
Благодаря, Пепи!
И ние харесваме мак, сусам и всякакви семенца. Затова и класическите колачета, които си спомням, че "оплитахме" с моята баба, си позволих да обогатя с тях.
А в оригиналната идея са като пръчици.
Хубави и вдъхновени предколедни дни, Диана
Sono splendidi , deliziosi d'aspetto e sapore ciao
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Зори!
ОтговорИзтриванеЛека и спокойна работна седмица, ведро и празнично предколедно настроение, Диана
Stefania,
Thanks a lot,
I'm glad that you like,
hugs, Diana
Диди,
ОтговорИзтриванемного хубави колачета!
Традиционно български!
С чудни форми и завъртулки!
Прелестни са!
Поздрави и хубава снежна вечер!
Дианка, много хубави колачета си направила. Добри хора да прекрачат прага ви утре! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеХаресват ми и като форми, и като комбинация със семена. Утре ще замеся моите. Благодаря за чудесната рецепта, Диди!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за спорна нова седмица
Дианка, отново ме плени :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са,а и аз като Пепчо, обичам мак!
Прегръдки и усмихната предколедна седмица!
Най-добрият "полазник" в утрешния ден!
Роси, благодаря!
ОтговорИзтриванеДобри "ползаници" спорна и много хубава предколедна седмица, Диана
Мира,благодаря много!
Добри гости да донесат много късмет и благоденствие на твоя дом, Диана
Ева, благодаря от сърце.
Много ще се радвам да ви харесат!
Здраве и късмет, благоденствие и много щастие да влезе в дома ти, Диана
Благодаря, Дани!
Желая и аз, добри и късметлийски "полазници", много хубава предколедна седмица, Диана
Ди, освен, че отвътре са много мекички (така ми изглеждат), формите са много оригинални и в добавка от тези орехови ядки... ммм, с удоволствие бих си хапнала няколко за закуска.
ОтговорИзтриванеБлагодарности за идеята и рецептата :)
Хубава нова седмица :)
Прегръдки!
Чудни!!!
ОтговорИзтриванеХей... а тъкмо търсех рецепта за колачета :-D Съвсем навреме! Благодаря, Диани :-)
Бъди здрава!
Тези кравайчето ми навяха много хубави спомени :-) Баба ми прави все още такива кравайчета, а преди в училище украсявахме дряновите сурвакници с тях :-)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са твоите, Диани!
Спорна и усмихната седмица :-)
Ооо, чудни кравайчета, много мил спомен от детството ми и нашите традиции :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ди, весело настроение ти пожелавам сега, преди Коледа!
Благодаря, Ина,
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесват тези форми. Спмням си ги още от баба, а това са много мили и скъпи спомени.
Сърдечен поздрав и усмихнати предколедни дни, Диана
Дими,
много благодаря, ще се се радвам, ако съм помогнала.
Прегъдка и добри гости да посрещаш с тях, Диана
Благодаря, Милена!
Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници, са най-хубавата и осмисляща част. Здраве и дълголетие за твоята баба и още много колачета да ви меси, Диана
Ива,
благодаря много.
Желая ти хубав празник и още много мили спомени, свързани с него, Диана
Диди, много вкусно и красиво изглеждат!
ОтговорИзтриванеМисля да ги пробвам за празниците.
Хубава предпразнична седмица :))
Ели, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти харесат, но за празниците би могла да ги направиш и непостен вариант.
Поздрави и хубава предколедна седмица, Диана