събота, 8 януари 2011 г.

Масленица за Бабинден

По стара традиция на 8 януари в миналото се отбелязвал Бабинден, по-късно с въвеждането на Григорианския календар датата се измества на 21 януари - ден обявен и за Ден на родилната помощ и на акушерките, и гинеколозите. Празнуването му на 8 януари обаче, подобно на други наши празници е останало и свързан с едно от най-прекрасните събития в човешкия живот - раждането.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Днес Бабинден е загубил от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните жени и баби, и е свързан с много смях и веселие. На този ден ние почитаме и нашите баби, и е чудесен повод да представя една баница. Наречена е Масленица, с която в тандем с мама, зарадвахме тези дни именниците.


Масленица
/рецепта от Кухнята на Звездев по bTV/


Продукти:
Масленица
1 кг брашно
500-600 г сирене
2 яйца
300 - 400 мл. топличка вода
1 пак. /125гр./ краве масло
1 кубче мая /за 1 кг. тесто/
1 с.л. захар
2 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 с.л. сол
200-220 мл олио
олио за поръсване
/по желание жълтък за намазване и сусам за поръсване/
Пресява се брашното, добавят се маята, захарта, солта, оцета и олиото.
Разбиват се двете яйца, налива се около 400 мл. топличка вода и замесва меко тесто.
Разделя се на 6 части, които се оформят като топки, поръсват се обилно с брашно и оставят да втасват.
Може да се остави първо цялото тесто да втаса за около час, след което и отделните питки за 30 минути.
Разтопява се маслото и към него се добавя олиото. Всяко топче се потапя в разтопеното масло и се разтегля на кора с ръце в тава с диаметър 30 см. Поръсва се с натрошено сирене и олио. Затваря се с втора питка и завива на руло. Така се оформят три рула. Всяко едно се усуква в противоположни страни и завива като баница, като краищата им се съединяват. Оставя се да втасва още 10 мин. , намазава се с жълтък и поръсва със семена. Пече на загрята 180-200С фурна за около 30-40 мин.


Оригинална рецепта и видео.


От същото тесто, но с прясно мляко вместо вода и без сирене, може да се оформи и питка. Дозата може да се намали.


По подобна рецепта и технология правим в къщи тутманик, нарязван и усукан, наричан "въртели", чието представяне е една бъдеща идея.

Опитайте...

28 коментара:

  1. Когато преди 24 години за пръв път отидох при свекърва ми, чух за "масленица" и очаквах нещо ново, интересно :) Да, ама не, оказа се добре познатата месеница, с която съм израснала. Най-вкусната усукана пита, която си дърпаш на конци и хапваш, ако може и с айранче.....
    Ей, Диди, как ме размечта сутринта!
    Честит ти бабинден и голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. ПП: Ще чакам да видя предложението ти "въртели" - звучи много интересно.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна, изкушава ме да си отчупя едно парче...

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много апетитно тази масленица, Ди!
    Отвътре с това сиренце е просто мамма миа! Поздравления и за двете майсторки :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. I love to make bread and this recipe sounds challenging but worth a try.
    Your Maslenitsa looks delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, представяш ни един от най-прекрасните празници, свързани с първата "глътка" живот!
    А баницата е прекрасна!
    Още веднъж:да са живи и здрави имениците ви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, чудна е масленицата!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна и още как :) Оцета се оказа интересно допълнение към тестото. Аз също го използвам често. Бях забравила че е бабинден :) Благодаря за рецептата и информацията! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    и аз очаквах нещо по-различно, но това е класика, в много варианти.
    Безспорно много вкусна и ароматна.
    И при въртелите идеята е същата, но оформлението по-друго.
    Благодаря, поздрави и хубав уикенд, Диана

    Ева,
    от майстор на тестените изделия като теб е много мило.
    Благодаря ти! Поздрави, Диана

    I very much liked your recipe for bread, Andrea.I'll be glad that you like that idea.
    Greetings and a hug, Diana

    Благодаря, Ина!
    Този вид печива наистина са много вкусни. А в месенето, много неща съм научила от мама и имам още да уча...
    Поздрав и прегръдка, Диана

    Дани,
    Благодаря ти!
    Ние празнуваме Този Бабинден, като почит и уважение към нашите баби. А за раждането, празниците не може да са в повече - и 8 и 21 ...
    Поздрав и усмихнати почивни дни, Диана

    Благодаря, Весе!
    Радвам се, че ми гостуваш.
    А тази масленица си е тутманик.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Катя!
    Идеята на оцета в тестото е, че го прави по-еластично за оформяне и усукване. Аз го използвам не само за баници, но и при някои теста за пити.
    Поздрав и прегръдки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Баба ми правеше такава месеница на конци - незабравима! Казваше и "мазна пита",аз опитвам от години и понякога я доближавам

    ОтговорИзтриване
  12. И аз щях да кажа, че за мен този вид тестени са тутманик, прелести снимки, Ди!

    ОтговорИзтриване
  13. Колко апетитно зачервена коричка и със сиренце, мммм... И аз си вземам парченце, Диди :)

    Прегръдки с пожелание за слънчев и усмихнат неделен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди,
    Това се казва изкушение!
    За любител на тестени неща, като мен, изглежда просто неустоимо!
    Благодаря ти за рецептата!
    А Бабинден е празник свързан с най-прекрасното нещо - раждането на нов живот, бях забравила, че е днес, ти ми напомни
    Хубава, вкусна и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, и аз съм забравила, че е бабинден. Честит празник! А Масленицата ви е чудна! Някой ден ще я изпробвам (малко очевадно, но все пак да попитам, 1 пак масло е от 125 г, нали?) Иначе и на мен ще ми е интересно да видя как правите тутманика. Преди години с моята майка го правехме като слагахме плънката в тестото и го завивахме долу-горе както описваш. Едната дръжи от едната страна, а другата извива от другата и каквото излиза, пада в тавичката. Беше божествен. Трябва и аз да издиря онази рецепта. Поздрави и хубави януарски дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Sefania,
    I'll be glad that you like that idea.
    Greetings and a hug, Diana

    Марта,
    Ива,
    Тони,
    Лети,
    Мира,
    благодаря ви от сърце!
    Наистина имената на този вид печива са различни, но идеята за пухкаво намазнено тесто и плънка от сирене, винаги е чудесна. Още по-хубави са спомените, свързани със семейни сбирки и празници.
    Ще се радвам да видя и вашите предложения.
    Поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, прекрасна е!
    Наподобява на месеница! Чудна е на конци и със зачервена коричка!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Тази рецепта просто ме уби, Дидка, толкова вкусни снимки си сложила, че едва издържам на гледката.:))
    Страхотно си се справила, както винаги, това със сигурност ще го направя.
    Благодаря ти за чудесната рецепта!:))))
    Поздрави!:))

    ОтговорИзтриване
  19. Признавам, че месенето не ми е страст. Но за такава масленица бих запретнала ръкави! :-) Изглежда вълшебно, Диани!

    Усмивки, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  20. Не знаеш каква революция предизвика у мен! Ако можех още сега да си отчупя парченце.... Но ще трябва да дочакам момента, в който ще съм събрала вече смелост да се захвана и с такава питка :) Поздрави от мен :)
    п.с. Овесените сладки също изглеждат много изкушаващо :)

    ОтговорИзтриване
  21. Роси,
    Вероника,
    Милена,
    Боряна,
    благодаря ви от сърце!
    Много се радвам, че тази идея ви харесва, всички обичаме баници.
    Поздрави и хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Преди около година попаднах на профила ви в Пикаса. Не помня вече дори дали от някой блог съм го открила или от гледане на неща в гугъл, но бях изключително впечатлена. Скоро открих и кой стои вече зад прекрасните снимки и искам да изкажа възхищението от всичко, което правите! Личи, че във всяка рецепта, редом с яйцата и брашното е сложено е огромна доза любов :) Продължавайте все така и за напред, защото радвате хората, с които ги споделяте :)
    Поздрави,
    Рени

    ОтговорИзтриване
  23. Много ви благодаря, Рени!
    Наистина, както в повечето блогове, които не са професионални, отношението към храната и близките са водещи. Стремя към нови знания, умения и съвременни технологии, ще се радвам да споделяме заедно.
    Радвам се, че успях да открия и Вашия блог - чудесни идеи и топла атмосфера.Ще го включа в списъка на тези, чиито публикации следя.
    Поздрави, усмивки и вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Рени,
    ако все пак прочетете този коментар,
    аз не успях да публикувам моя във вашия чудесен блог, за което съжалявам.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте Диана
    Искам да ви благодаря за рецептата, тъй като аз съм виждал, което съм правил няколко пъти, всички в къщата като много.
    Оставям на връзката, за да видите като ми е останало, въпреки че направи няколко промени в маса.
    http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2011/01/maslenitsa.html
    До скоро.

    ОтговорИзтриване
  26. Dear Daniela,
    thanks for the confidence and great execution.
    I'm glad you like.
    Looks very delicious and beautiful -
    wonderful photos, milestones and excellent results. Bravo!
    Sincerely, Diana

    ОтговорИзтриване
  27. Масленицата е страхотна! Благодаря за прекрасната рецепта!Правя я вече няколко пъти и много се харесва на всеки, който я опита. Имам един въпрос: дали е възможно да замеся тестото от вечерта и да престои една нощ в хладилник? Според вас би ли попречило това на вкуса на масленицата?

    ОтговорИзтриване